Programator FTDI FT232RL_zgrywanie pamięci flash Sonoffa itp.

Qamil_22
Has thanked: 2 times

Szanowni forumowicze,
Przed wgrywaniem nowego softu Supla chciałbym zgrać pamięć flash. Postępuję zgodnie z instrukcją:
https://www.smartnydom.pl/zgranie-i-wgr ... ci-sonoff/
Niestety przy próbie zgrania pojawia się komunikat:
esptool.jpg
Komunikat coś sugeruje o błędnym porcie?
Wg windowsa mam go poprawnego:
port com4.jpg
W programie Putty wyskakuje mi taki log:
ets Jan 8 2013,rst cause:1, boot mode:(3,0)

load 0x40100000, len 2408, room 16
tail 8
chksum 0xe5
load 0x3ffe8000, len 776, room 0
tail 8
chksum 0x84
load 0x3ffe8310, len 632, room 0
tail 8
chksum 0xd8
csum 0xd8

2nd boot version : 1.6
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : DOUT
SPI Flash Size & Map: 8Mbit(512KB+512KB)
jump to run user1 @ 1000

rf cal sector: 251
rf[112]▒
Czy ktoś wie co może być problemem? Nadmienię że przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Qamil_22 wrote: Mon Dec 03, 2018 8:55 pm ets Jan 8 2013,rst cause:1, boot mode:(3,0)
Z tego można wywnioskować, że nie wykonałeś kroku 4 z tego podlinkowanego poradnika, gdyż w terminalu masz boot mode:(3,0) co oznacza normalny start programu z pamięci flash - Flash-boot mode.
Powinieneś mieć jedynkę w pierwszym parametrze boot mode:(1,7) , co oznacza UART-down mode.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Qamil_22

Dzięki za odpowiedź.
Programem Putty sprawdzam łączność poprzez samo podłączenie modułów do usb.
- Potem wyłączam Putty i odłączam kabel usb.
- Włączam konsolę cmd, wprowadzam moduł w stan zgrywania: trzymając przycisk w przełączniku wpinam kabel usb, po kilku sekundach puszczam przycisk.
- w cmd wędruję do katalogu Python27/ Scripts i tam wpisuję komendę.
W momencie gdy bezpośrednio będąc na C:\ wpisuję komendę
esptool.py –-port COM4 –-baud 78800 read_flash 0x00000 0x100000 C:\ewelinkM1.bin
to otrzymuję komunikat:
komunikat.jpg
Wg poradnika to nie powinno mieć znaczenia w którym momencie wpisuję w konsoli, a jednak u mnie ma znaczenie. Może coś poknociłem w momencie instalowania esptool.py.
No cóż. Sprawdzę wgrywanie nowego flash bez robienia kopii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Qamil_22

Próbowałem wgrać soft Multiboard przy użyciu ESP flash download tool
Zrzut ustawień:
esp flash - widok z progrsa.jpg
Po odłączeniu sonoffa z gniazda usb i podpięciu ponownie sonoff Basic mruga 3xszybko z częstotliwością co 2sec - jest w trybie parowania. Zgodnie z instrukcją do Firmware Multiboard wpisuję w przeglądarce adres http://192.168.4.1 i niestety wyskakuje błąd wczytywania.
Pomyślałem że sprawdzę czy może oprogramowanie ewelink coś pokaże. Uruchomiłem i bez problemu zparowałem urządzenie.
W takim razie jeżeli stare oprogramowanie jest w przekaźniku to gdzie ja wgrałem firmware przy użyciu ESP flash Download tool?
Espablo

Jak myślisz dlaczego zamieściłem 2 pliki w repozytorium :roll: ? Jakbyś przeczytał plik readme do tego sofu to wiedziałbyś jakie ustawienia do wgrywania wpisać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Qamil_22

Potwierdzam, nie pobrałem tego drugiego pliku.
Powtórzyłem operacje.
1) Najpierw wyczyściłem blanka poprzez wgranie pliku 'blank_1MB.bin':
wgrywanie blanka.jpg
2) Następnie ponownie wgrałem firmware:
esp flash - widok z progsa2.jpg
3) odłączyłem kabel usb i podłączyłem z powrotem.

Wynik: dioda w przekaźniku nie mruga, mruga jedynie malutka zielonkawa dioda w programatorze - mruga światłem przerywanym po 2razy co ok. 1sec, po kilkunastu sekundach przestaje mrugać. Reset poprzez przytrzymanie przycisku na 5-10sec nie działa.
Tak mam podpięte:
IMAG1724.jpg
Niestety poddaję się. Kupię inny programator to może przy jego pomocy się uda.
Espablo

Programator jest bardzo dobry. Sam takiego używam. Wszystko jest OK. Przeczytaj jeszcze raz opis do tego softu oraz FAQ. Czasem pomaga zmiana programu do flashowania.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak akurat miałem problemy z tym programatorem. Zrywało podczas transmisji. Zmiana na CP2102 rozwiązała wszystkie problemy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Qamil_22

Spróbowałem jeszcze 1x wgrać po uprzednim wyczyszczeniu blankiem. Pliki wgrywałem na 2 razy tj. najpierw blank, wyłączyłem program, odłączyłem kabel usb, włączyłem wraz z przyciśniętym przyciskiem => to samo się dzieje co wyżej.
Po przeczytaniu kilku tematów w FAQ spróbowałem powtórnie, wyczyściłem blankiem, wgrałem 3 pliki (2 pliki z Multiboard, oraz jakiś plik esp_init_data_default.bin) => bez efektu.
W programie putty pokazują się jakieś przewijające się w kółko szlaczki:
putty2.jpg
Kilka godzin na szukaniu rozwiązania problemu to jednak za długo. Niestety coś zawodzi i to nie tylko czynnik ludzki.
Last edited by Qamil_22 on Tue Dec 04, 2018 1:29 pm, edited 1 time in total.
Qamil_22

Spróbowałem jeszcze jednego. Wprowadziłem programator w tryb fleshowania, włączyłem Putty, zresetowałem moduł i w putty dostaję coś takiego:
putty3.jpg
Cały czas w oknie Putty ten ciąg nieznanych dla mnie oznaczeń przewija się i przewija.

Return to “Pomoc”