Programator FTDI FT232RL_zgrywanie pamięci flash Sonoffa itp.

Qamil_22
Has thanked: 2 times

slawek wrote: Tue Dec 04, 2018 7:52 pm Zmieniłbym jeszcze program na ESP FLASH DOWNLOAD TOOL V1.2 - ten jest najpewniejszy
Na początku flashowałem urządzenie właśnie przy pomocy programu w wersji 1.2, ale też ten sam objaw czyli brak reakcji.
Zamówiłem inny programator oraz nowego Sonoffa Basic. Może z tymi urządzeniami się uda.
Espablo

A ja myślę, że źle pobierasz pliki. Nawet tu na forum widziałem wpis, że pobrany plik to html a nie binarka
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Qamil_22

Espablo wrote: Tue Dec 04, 2018 8:30 pm A ja myślę, że źle pobierasz pliki. Nawet tu na forum widziałem wpis, że pobrany plik to html a nie binarka
Pliki jakie pobrałem mają rozszerzenie .bin:
pliki bin.jpg
Ciężkie ostatnio miałem dni bo przygotowania do egzaminu na uprawnienia budowlane, ale już coś niecoś szarych komórek wypoczęło :).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Espablo

Chyba jednak nie wypoczęła :D

multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin = 44.7 KB
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin = 259 KB

Porównaj ze swoimi plikami
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Qamil_22

Kurcze, a to jakiej wielkości mają mieć pliki to nie wiedziałem więc nie mogłem zweryfikować. Teraz ściągnąłem całą paczkę zip więc powinno być OK:
download soft.jpg
pliki bin2.jpg
Po wyczyszczeniu ponownym pamięci i wgraniu plików nadal nic.
esp flash - widok z progsa3.jpg
Może coś jest nie tak z podłączeniem programatora i przekaźnika?
zworka ustawiona na 3.3v. kabel wpinam do złącza przy tej zworce i łącze z pinem 3.3v przekaźnika.
Rx programatora z Tx przekaźnika
Tx programatora z Rx przekaźnika
GND z GND

Czy mogłem krzywdę zrobić przekaźnikowi gdy połączyłem 3.3v programatora z RX przekaźnika? bo takie coś przez przypadek podpiąłem i zorientowałem gdy miałem niepowodzenie w programie ESP Flash...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Qamil_22

c.d.
IMAG1726.jpg
Odpadł mi przycisk w sonofie z tego klikania, ale radzę sobie bez niego.

Może wykonuję źle czynności z wgrywaniem?
Algorytm postępowania przy wgrywaniu:
1) w trybie wgrywania podpinam do usb programator wraz z przekaźnikiem.
2) włączam ESP flash download tools v1.2
3) czyszczę plikiem "blank_1MB.bin" pamięć. Czyszczenie zakończone sukcesem, wyłączam program przyciskiem STOP i potem zamykam okno programu.
4) odłączam programator po czym ponownie podłączam w trybie wgrywania.
5) włączam ESP flash download tools v1.2
6) wgrywam 3 pliki: multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin, multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin, esp_init_data_default.bin, w takiej kolejności jak napisałem i z ustawieniami zgodnie z Readme. Wgrywanie zakończone sukcesem, wyłączam program przyciskiem STOP i potem zamykam okno programu.
7) Odłączam programator od przekaźnika, przekaźnik włączam do zasilania 230V.
8) Czekam min. 1min. sprawdzam na laptopie czy zgłasza się przekaźnik - brak odzewu.
slawek

Napieciem 3,3V krzywdy sonoffowi nie zrobisz, po wyczyszczeniu plikiem blank... nie musisz nic rozłączać, wystarczy, że odznaczysz blank, zaznaczysz "ptaszkiem" pliki do wgrania i klikniesz START.
Przekaźnik na pewno nie zadziała przy zasilaniu z programatora, bo jest zasilany z 5V sprzed stabilizatora, może też być problem ze startem z zasilania poprzez programator, mam taki sam programator i sonoffa nie dawał rady podnieść... co do softu - nie testowałem multiboard, więc nic nie pomogę.
Może masz uszkodzone radio? U mnie np. padło w NodeMcu i mam takie "dziwne arduino" - flaszuje się i działa, ale nie działa WiFi
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
QLQ

1) w trybie wgrywania podpinam do usb programator wraz z przekaźnikiem.
2) włączam ESP flash download tools v1.2
3) czyszczę plikiem "blank_1MB.bin" pamięć. Czyszczenie zakończone sukcesem, wyłączam program przyciskiem STOP i potem zamykam okno programu.
4) odłączam programator po czym ponownie podłączam w trybie wgrywania.
5) włączam ESP flash download tools v1.2
6) wgrywam 3 pliki: multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin, multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin, esp_init_data_default.bin, w takiej kolejności jak napisałem i z ustawieniami zgodnie z Readme. Wgrywanie zakończone sukcesem, wyłączam program przyciskiem STOP i potem zamykam okno programu.
7) Odłączam programator od przekaźnika, przekaźnik włączam do zasilania 230V.
8) Czekam min. 1min. sprawdzam na laptopie czy zgłasza się przekaźnik - brak odzewu.
Przed podłączeniem zasilania trzymamy wciśnięty przycisk w sonoff =GPIO0 DO MASY I w takim stanie podłączamy zasilanie po czym puszczamy przycisk i dopiero wtedy modól jest w trybie flashowania.
Jak tego nie zrobisz to flashowanie niby wygląd ok ale tak nie jest. Trzeba modół wprowadzic w ten tryb. Przed wyczyszvxeniem blank to samo!
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
QLQ

Kolega @slawek ma racje. Esp download toll bardzo dobry program ale nie każda wersja działa poprawnie. Sam to używam i mogę wrzucić to ale dopiero jutro bo nie chce mi się już podnosić 4 liter z łóżka;)

EDIT: i tu też ma rację: zasil z innego żrodla bo programator nie pociągnie! zasilania sonoff

I bądź uparty jak ja i się nie poddawaj. Uwakic sonoff jest naprawdę trudno.
Last edited by QLQ on Tue Dec 04, 2018 10:45 pm, edited 1 time in total.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
slawek

QLQ wrote: Tue Dec 04, 2018 10:33 pm Przed podłączeniem zasilania trzymamy wciśnięty przycisk w sonoff =GPIO0 DO MASY I w takim stanie podłączamy zasilanie po czym puszczamy przycisk i dopiero wtedy modól jest w trybie flashowania.
Jak tego nie zrobisz to flashowanie niby wygląd ok ale tak nie jest. Trzeba modół wprowadzic w ten tryb. Przed wyczyszvxeniem blank to samo!
Z logów wynika, że się flaszuje, więc tu błedu nie ma...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”