Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw gru 06, 2018 12:10 pm

Ok, sprawdzę wszystko jak wrócę do domu i dam znać.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw gru 06, 2018 10:32 pm

Nareszcie sukces po kilku dniach odpowiada zarówna supla cloud i supla scripts. Wielkie dzięki fracz i lesny8. :D

Żeby nie było tak kolorowo to mam nadzieję że ostatni i błachy problem, otóż jak chcę założyć swoje konto na supla scripts (bo domyślam się że tu jest inaczej na cloud i muszę je założyć) to wyskakuje taki błąd:
Załączniki
błąd.JPG
błąd.JPG (15.05 KiB) Przejrzano 974 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 06, 2018 10:56 pm

Nareszcie :D
Musisz zarejestrować nowe konto, bo to Twoja instancja i nic w tej bazie nie ma.
Żeby to zrobić musisz w Cloud aktywować API, wygenerować hasło, i zastosować technikę kopiuj-wklej i kliknąć dodaj konto.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw gru 06, 2018 11:27 pm

lesny8 pisze:
czw gru 06, 2018 10:56 pm
Nareszcie :D
Musisz zarejestrować nowe konto, bo to Twoja instancja i nic w tej bazie nie ma.
Żeby to zrobić musisz w Cloud aktywować API, wygenerować hasło, i zastosować technikę kopiuj-wklej i kliknąć dodaj konto.
Dokładnie tak robie i gdy klikam dodaj konto wyskakuje właśnie taki błąd.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt gru 07, 2018 10:52 am

Tak sobie pomyślałem czy powodem takiego błędu może być to że te konto Cloud jest już powiązane z supla scripts na serwerze fracz.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt gru 07, 2018 3:24 pm

Nie. Cloud nic nie wie o tym kto używa Twoich danych API. To się zrobi trochę przejrzystrze w 2.3, ale nadal możesz mieć konto na wielu skryptach powiązanych z jednym clouded.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt gru 07, 2018 3:37 pm

Wydaje mi się, że może być to przez brak NAT Loopback, chyba, że jakoś ustawiłeś?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt gru 07, 2018 7:22 pm

lesny8 pisze:
pt gru 07, 2018 3:37 pm
Wydaje mi się, że może być to przez brak NAT Loopback, chyba, że jakoś ustawiłeś?
Czy na malinie da się to jakoś ustawić, czy to już kwestia routera?? Bo podejrzewam że mój fanbox raczej należy do tych ograniczonych. Jeśli na malinie się nie da tego zrobić to by znaczyło że zostaje mi tylko wymiana routera??
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt gru 07, 2018 10:30 pm

Może obejdzie się bez zmiany routera, bądźmy dobrej myśli :)
Co prawda nie udało mi się takiego błędu wywołać jak u Ciebie, a tylko taki z napisem "Błąd", ale znalazłem na niego sposób.
Trzeba do konfiguracji kontenera dołożyć statyczny wpis do /etc/hosts, który zmieni adres dla wywoływanej domeny z zewnętrznego na wewnętrzny. U mnie to zadziałało, mogłem założyć nowego użytkownika i jest komunikacja z cloud po API.

A więc zaloguj się na malinkę i edytuj plik

Kod: Zaznacz cały

nano supla-scripts/docker/docker-compose.base.yml 

i dodaj taki wpis

Kod: Zaznacz cały

   extra_hosts:
      - "supla73.noip.pl:192.168.0.2"
np. zaraz po build, założyłęm, że taki masz adres IP maliny

Kod: Zaznacz cały

version: '3'

services:
  suplascripts:
    container_name: ${COMPOSE_PROJECT_NAME}
    restart: unless-stopped
    networks: [default]
    build: .
    extra_hosts:
      - "supla73.noip.pl:192.168.0.2"
    volumes:
      - ../var:/var/www/var:z
      - ./apache-conf:/etc/apache2/sites-available:z
      - ../var/ssl:/etc/apache2/ssl:z
    logging:
      options:
        max-size: 50m
    depends_on:
     - suplascripts-db


  suplascripts-db:
    container_name: ${COMPOSE_PROJECT_NAME}-db
    restart: unless-stopped
    image: mysql:5.7
    networks: [default]
    environment:
      MYSQL_ROOT_PASSWORD: ${DATABASE_PASSWORD}
      MYSQL_DATABASE: suplascripts
      MYSQL_USER: suplascripts
      MYSQL_PASSWORD: ${DATABASE_PASSWORD}
    volumes:
       - ${VOLUME_DATA}/mysql:/var/lib/mysql:z
    logging:
      options:
        max-size: 50m

networks:
  default: ~
Na koniec reatart, kontener się przebuduje

Kod: Zaznacz cały

./supla-scripts/docker/suplascripts.sh restart
Jak wstaną kontenery spróbuj zarejestrować konto i daj znać. Teraz to już powinno hulać.

P.S.
Normalnie statyczny wpis robi się na DNS routera, a router wskazuje jako główny serwer DNS dla DHCP, wtedy wszystko co w LAN widzi domenę pod takim adresem IP jakim chcesz, no ale FunBox na to nie pozwala. Dobrze, że w ogóle dało się przekierować TCP 80 ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt gru 07, 2018 10:46 pm

SUKCES :!: :!: :!:
Kolego lesny8 - jesteś wielki, bez twojej pomocy nigdy bym tego nie ogarnął, nie wiem jak Ci się odwdzięczę :D
Teraz wszystko działa jak należy, wielkie dzięki.

Teraz jeszcze zostało ogarnąć supla-dev haha :D :lol:
ODPOWIEDZ