Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

Post Reply
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Dec 08, 2018 12:35 pm

Ciesze się razem z Tobą, bo udało się wypracować metodę na ograniczonego FunBoxa :lol:
User avatar
fracz
Posts: 1522
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Dec 08, 2018 3:26 pm

Super! Nie znałem tej opcji konfiguracyjnej. Wygląda na to że NAT Loopback nie taki niezbędny :-)
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Dec 08, 2018 9:35 pm

Ja też nie znałem :roll: ale potrzeba była uratowania routera przed koszem ;)
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Dec 08, 2018 9:42 pm

lesny8 wrote:
Sat Dec 08, 2018 9:35 pm
Ja też nie znałem :roll: ale potrzeba była uratowania routera przed koszem ;)
hehe mogło by tak się to skończyć, że router by w koszu wylądował :D, a przy okazji takie pytanko czemu jak używam przeglądarki Opera to połączenie jest bezpieczne, ale na innych przeglądarkach (firefox, chrome) już nie i zamiast kierować mnie na clouda czy skrypty otwiera stronę konfiguracyjną routera??
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Dec 08, 2018 10:03 pm

PuteR wrote:
Sat Dec 08, 2018 9:42 pm
zamiast kierować mnie na clouda czy skrypty otwiera stronę konfiguracyjną routera??
Na komputerze z którego się łączysz też musisz dodać statyczne wpisy dla domen, tak żeby skierować je od razu na malinę, a tam już proxy przekieruje do odpowiedniego kontenera. Teraz pakiet wylatuje na zwenątrz do pierwszej bramki jaką jest funbox i orientuje się, że to ten router więc chce wbić spowrotem, ale brakuje info gdzie ma lecieć, to jest właśnie efekt braku NAT Loopback ewentualnie opcji static DNS.

Co do zmiany na windowsie to będzie to w pliku %WinDir%\System32\Drivers\Etc\hosts , na linuksie /etc/hosts

Code: Select all

192.168.0.2	scripts.noip.pl
192.168.0.2	supla.noip.pl
Wujek G podpowie Ci jak zedytować ten plik w windowsie, bo jest on chroniony.
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Dec 08, 2018 10:29 pm

no i jest dokładnie tak jak napisałeś, wszystko działa, dzięki :]
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Dec 09, 2018 8:58 am

lesny8 wrote:
Sat Dec 08, 2018 10:03 pm

Co do zmiany na windowsie to będzie to w pliku %WinDir%\System32\Drivers\Etc\hosts , na linuksie /etc/hosts

Code: Select all

192.168.0.2	scripts.noip.pl
192.168.0.2	supla.noip.pl
lesny8 czy orientujesz się może czy na androidzie też jest gdzieś taki plik który można wyedytowac w ten sposób, bo może tutaj leży problem ze nie mogę poprawnie skonfigurować automate.
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Dec 09, 2018 11:08 am

Wyłącz WiFi i sprawdź. Jak będzie działać, to będzie wszystko jasne.
Na androidzie jak byś dał taki wpis to byś musiał ten wpis usuwać będąc poza domową siecią, bo jeśli nie był byś w LAN to wtedy on by błędnie kierował, w sumie to nigdzie. Nie wiem czy da się to jakoś sprytnie ogarnąć.
Myślę bardziej nad tym czy nie utworzyć na malinie jakiegoś serwera DNS i na nim statyczny wpis i rozdawać adres malinki jako pierwszy serwer DNS przez DHCP. Wtedy obeszło by się bez konfigurowania statycznych wpisów w plikach hosts na maszynach, które łączą się po domenie.
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Dec 09, 2018 11:49 am

Sprawdzę to jutro i dam znać, w domu niestety działa mi tylko wifi sieć GSM nie ma tu żadnego zasięgu.
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Dec 10, 2018 5:02 pm

No i niestety poza domem automate działa z moim supla scripts w domu już nie. lesny8 masz jakiś sposób jak sobie i z tym poradzić, czy raczej ta funkcjonalność (powiadomienia i sterowanie głosem) do czasu pojawienia się w supla Cloud będzie ograniczona?
Post Reply