Moje uwagi po pierwszych testach

Duch__
Been thanked: 6 times

Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post.

Tak więc WITAM!
Mam na imię Tomek i mieszkam w Opolu.

Gratuluję dobrego polskiego produktu i profesjonalnego podejścia do tematu.

A teraz do rzeczy.
1) Czemu styk czujnika bramy, drzwi nie jest normalnie zamknięty (NC) tylko normalnie otwarty (NO)? W systemach alarmowych (w których siedzę na co dzień) bardzo ciężko jest dostać czujniki kontaktronowy magnetyczny normalnie otwarty (NO). Warto by było wprowadzić możliwość wybory typu styku NC lub NO.

2) Czemu przy wprowadzaniu zmian w systemie (np. nazwa, czas pracy wyjścia monostabilnego w układzie furtki itp.) w modułach ESP8266 resetowany jest układ wszystkich wyjść przekaźnikowych bistabilnych do stanu wysokiego czyli włączonego, niezależnie od tego czy dany moduł znajduje się w tej samej lokalizacji czy w innej (patrząc wg. numeru ID). Wyobraźmy sobie sytuacje, żę mam zaprogramowane dwie lokalizacje np. Dom i serwerowania w firmie, obie z modułami ESP8266 w trybie pracy monostabilnej (sterowanie urządzeniami w domu i serwerem w pracy). Chcę wprowadzić zmianę w którymś module ESP zainstalowanym u mnie w domu, zmienia mi się stan wyjścia na wysoki również w firmie. Takie coś w ogóle nie powinno mieć miejsca bo zaburza całą pracę infrastruktury i może wprowdzić znaczne i/lub nieświadome szkody.

3) W aplikacji na smartfona przydałoby się żeby był wyświetlany aktualny stan wyjścia (wysoki lub niski) żeby można było stwierdzić jednoznacznie czy wyjście jest wysterowane lub nie. Bez tego nie mamy kontroli czy napewno zgasiliśmy światło czy wyłączyliśmy sprzęt Hi-Fi. Pomijam w tym momencie możliwość np. sklejenia się przekaźnika jako czynnik wprowadzający błąd.

4) Przydał by się moduł tylko i wyłącznie z wejściami do kontroli pracy jakiegoś urządzenia (np. stan pracy systemu alarmowego, awaria zasilacza czy akumulatora w systemie UPS).

5) Proszę o dodanie ikony systemu alarmowego w przypadku przypadku wyjścia mono i bistabilnego. Furtka, drzwi czy brama garażowa nie za bardzo pasują do systemu alarmowego.

Jak coś mi przyjdzie do głowy to chętnie napiszę.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

1) wynik założenia że przy NC jak przerwie się przewód to nie będzie widać czy np brama jest otwarta.

2) restarty ESP itp nie zmieniają stanu portów. Przy przekaźnikach bistabilnych osobnym portem odczytywany jest stan. Restart to wyjście na skróty z uwagi na powiązania pomiędzy kanałami, które mogą pochodzić z rożnych urządzeń. Oczywiście w przyszłości będzie to zoptymalizowane i restarty zostaną wyeliminowane do minimum.

3) tak to działa tzn do systemu przekazywana jest informacja o stanie
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Duch__

Proszę o wprowadzenie w module sterowania wyjściami mono i bistabilnymi opcji sterowania dowolnym innym urządzeniem technicznym z wyświetlaniem tylko informacji załączone i wyłączone. Tak jak napisałem wcześniej np. system alarmowy czy restart serwera/komputera nie za bardzo pasuje do ikony furtka czy otwórz bramę (w obu przypadkach steruje się poprzez podanie sygnału przez przekaźnik monostabilny), a sterowanie elektrozaworem nie pasuje do załącz urządzenie / wyłącz urządzenie. Wprowadzając tylko te dwie opcje bez dedykowanych ikon tak jak lampka, drzwi itd spowoduje że cały system będzie miał większą elastyczność. Każdy Kowalski będzie chciał sterować różnymi urządzeniami, a nie tylko na sztywno tymi wskazanymi przez was w ikonach.
pzygmunt

Taka opcja już jest. Nazywa się "włącznik zasilania" i można tą funkcję dowolnie opisać na cloud.supla.org.
Wszystko zależy który wybierze się firmware.
Duch__

Ale jako bistabilna jest, a mi potrzeba monostabilne wyjście.
pzygmunt

Monostabilne jest domyślnie
tomczis

W jaki sposób można by zamienić No na NC?

Również posiadam krańcówki NC, czyli jeśli brama jest zamknięta zamykają obwód, w przypadku przerwania przewodu dostaję sygnał że brama jest otwarta, chyba lepiej mieć bramę zamkniętą i w wyniku awarii informację o otwarciu niż odwrotnie :)

Chyba że coś zlę zrozumiałem :)

Dzieki pozdrawiam,

P.S. Świetny projekt
pzygmunt

tomczis wrote:W jaki sposób można by zamienić No na NC?

Również posiadam krańcówki NC, czyli jeśli brama jest zamknięta zamykają obwód, w przypadku przerwania przewodu dostaję sygnał że brama jest otwarta, chyba lepiej mieć bramę zamkniętą i w wyniku awarii informację o otwarciu niż odwrotnie :)

Chyba że coś zlę zrozumiałem :)

Dzieki pozdrawiam,

P.S. Świetny projekt
Pod co chcesz podłączyć ? ESP/RB PI/Arduino ?
tomczis

Brama jak u furtka chodzą u mnie na Raspberry.
pzygmunt

tomczis wrote:Brama jak u furtka chodzą u mnie na Raspberry.
W /etc/supla-dev/supla.cfg zmień SENSORNO na SENSORNC i gotowe

Return to “Ogólna dyskusja”