Instalacja serwera + rejestracja na stronie?

Vallhalen

Mam taką zagwozdkę ;) - Panowie odpowiedzą i będę wszystko wiedział i dalej poradzę :)
chcę "za chwilę " zacząć stawiać suplę i co widzę-> epickie tutorial do clouda (viewtopic.php?f=23&t=4081) z którym sobie poradzę. (dobrze mysle ze tutaj stawia sie tez clouda i dzieki temu calosc mam na raspie?) A na stronie głównej widzę:

zarejestruj sie na cloud
zainstaluje to-> link do gita
i tak dalej

i pytanie bo zgłupiałem- ten sposób instalacji ze strony głównej "co" instaluje na raspberrym skoro z clouda na supla org skorzystam? Wiecie o co mi chodzi? mam rozdwojenie jaźni albo nie kumam jakiejs ewidentnej rzeczy co do której chciałbym zebyscie mi rozjasnili. Według mojej logiki skorzystanie z supla cloud + instalacja na raspie jest czyms co sie komunikuje z ustawieniami ktore sobie poczynisz w tym cloudze z supla.org- tak? wowczas na raspie siedzi cos w rodzaju "klienta" dla clouda z supla.org?

PS: widzialem, ze zbliza sie wsparcie dla google home - wiem , ze "done when ready" - ale moze wiadomo juz cos blizej?
;)

Dziekuje za pomoc i zwypiekami czekam na wyprostowanie zwojów ;)
Last edited by Vallhalen on Mon Dec 10, 2018 11:45 am, edited 1 time in total.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
michael

Po prostu masz dwie drogi. Albo korzystasz z publicznego cloud'a albo instalujesz własnego.

Na początek proponuję skorzystać z publicznego https://cloud.supla.org i zobaczysz co i jak :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Dokładnie tak jak @michael napisał, masz dwie drogi.
1. Rejestracja na https://cloud.supla.org i na oficjalnych serwerach trzymasz swoją konfigurację urządzeń wykonawczych. Opiekują się nimi administratorzy SUPLI.
2. Własna instancja cloud na np. RPi, QNAP, Synology, itp. Wtedy to na niej trzymasz konfigurację i to Ty musisz się nią opiekować.

Jeśli wybierzesz 2 sposób i chcesz to zrobić na RPi to podlinkowany przez Ciebie temat z FAQ jest na tę chwilę najlepszym rozwiązaniem. Są też inne sposoby instalacji własnej instancji SUPLA-CLOUD np. tu lub tu, ale zielonego SSL tam nie zobaczysz.

Jeśli zaczynasz przygodę to wybierz 1.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Vallhalen

Oho panowie aleście pomogli! Takiej wiedzy potrzebowałem :) Teraz jeszcze muszę przełamać się do"flashowania" tych shelly1 co do mnie jadą "testowo" i czekam na update supli w którym bede mógł tym sterować z google home (bardzo nei chcę uzywać dodatkowo ifttt) Nie wiem czy jest zwyczaj zamykania wątków w których padły odpowiedzi- oznaczania jako [Resolved] ale fajnie jakby ten post nie zniknal, moze ktos kto bedzie mial podobne rozterki tez na niego trafi :)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.

Return to “Pomoc”