8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

andras
Posty: 309
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

ndz gru 09, 2018 4:28 pm

Wgrywam do NodeMcu , ale niestety zmiana na All Flash Contents też nie pomaga
zasilam mocnym zasilaczem i dalej to samo , widocznie coś z modułem ale dziwne bo inny wgrany program działa normalnie
nie mam teraz innego modułu żeby porównać . Myślę że przyczyną jest że nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac adresu
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 09, 2018 4:45 pm

. warning: espcomm_sync failed
error: espcomm_open failed
error: espcomm_upload_mem failed
error: espcomm_upload_mem failed
Taki komunikat pojawia mi się, gdy przed wgrywaniem mam uruchomiony putty
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 09, 2018 5:11 pm

Boże... GUID i MAC zostaną przeliczone dopiero po połączeniu z właściwym WIFI. A u Ciebie ewidentnie coś gdzieś blokuje i wywala program. Coraz bardziej stawiam na router. Spróbuj jeszcze wgrać blanka przez nodemcu żeby go wyczyścić, a dopiero potem mój program. Odepnij też czujniki DS18b20. Powinno pokazywać -127 st przy każdym zadeklarowanym, ale niepodłączonym czujniku.


Shimano. Wyłącz putty na czas wgrywania. Zajmuje port Com i Arduino IDE nie może się dobić do procesora. Korzystaj z wbudowanego w Arduino IDE serial monitora.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 09, 2018 5:40 pm

Ha , Ja już o tym wiem
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 09, 2018 7:57 pm

Duch__ pisze:
czw gru 06, 2018 8:42 am
Chciałbym podpytać jak się kolegom sprawuje mój soft. Czy występują błędy w odczycie DS18b20 czy jednak ponowny odczyt DSów skutecznie eliminuje problem błędów na długich przewodach?
Chciałbym pogratulować tego softu - jak dotąd sprawuje się super.
Testuję kilka dni jedną płytkę z 4 termometrami na kablach 10-15m z rezystorem 2.2k i błędy zdarzają się sporadycznie. W supli ich nie widać, tylko na stronie konfiguracyjnej.
Druga płytka - dorobiłem jej następne 8 kanałów termometrów i 9 (a nawet 10) przekaźników (w sumie 26 kanałów na jednym ESP) i działa testowo na stole z 7 DS-ami na 40cm kablu z 5k rezystorem - w tym 2 szt. w trybie parasite i błędy sporadycznie zgłasza tylko jeden (ale nie ten parasite), przypuszczam, że to wina raczej samego czujnika. Obie płytki na NodeMcu V2. Jako ciekawostkę dodam, że jednym z przekaźników steruje GPIO10. Przekaźnik na GPIO15 z mojego modułu pracuje, jeśli dopnę go po starcie modułu - bo do startu potrzebuje stanu niskiego na tym pinie, a mój moduł niestety wymusza mu chyba wysoki... ale przy zastosowaniu innego modułu jest do użycia.
Teraz pozostaje doczepić do tego OLED i będzie kombajn... :lol:

@Duch__ - wielkie dzięki - a przy okazji trochę się nauczyłem... ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
andras
Posty: 309
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

ndz gru 09, 2018 8:16 pm

U mnie jednak coś z modułem NodeMcu , wgrałem program od Wemosa i wszystko idzie ok :) , na razie jeden ds , ale już 8 zamówiłem
dzięki za program oraz wszystkim za rady .
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn gru 10, 2018 5:41 am

slawek pisze:
ndz gru 09, 2018 7:57 pm
Duch__ pisze:
czw gru 06, 2018 8:42 am
Chciałbym podpytać jak się kolegom sprawuje mój soft. Czy występują błędy w odczycie DS18b20 czy jednak ponowny odczyt DSów skutecznie eliminuje problem błędów na długich przewodach?
Chciałbym pogratulować tego softu - jak dotąd sprawuje się super.
Testuję kilka dni jedną płytkę z 4 termometrami na kablach 10-15m z rezystorem 2.2k i błędy zdarzają się sporadycznie. W supli ich nie widać, tylko na stronie konfiguracyjnej.
Druga płytka - dorobiłem jej następne 8 kanałów termometrów i 9 (a nawet 10) przekaźników (w sumie 26 kanałów na jednym ESP) i działa testowo na stole z 7 DS-ami na 40cm kablu z 5k rezystorem - w tym 2 szt. w trybie parasite i błędy sporadycznie zgłasza tylko jeden (ale nie ten parasite), przypuszczam, że to wina raczej samego czujnika. Obie płytki na NodeMcu V2. Jako ciekawostkę dodam, że jednym z przekaźników steruje GPIO10. Przekaźnik na GPIO15 z mojego modułu pracuje, jeśli dopnę go po starcie modułu - bo do startu potrzebuje stanu niskiego na tym pinie, a mój moduł niestety wymusza mu chyba wysoki... ale przy zastosowaniu innego modułu jest do użycia.
Teraz pozostaje doczepić do tego OLED i będzie kombajn... :lol:

@Duch__ - wielkie dzięki - a przy okazji trochę się nauczyłem... ;)
Udostępnij twój plik INO na forum, napewno wielu osobą się przyda. Ja już w sumie mam pomysł na kolejny soft :D
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1550
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn gru 10, 2018 2:40 pm

@Duch__ tak mi się spodobało Twoje GUI, że trochę je pomęczyłem i podrasowałem :D
Nie ma śmieci przy pierwszym uruchomieniu.
Teraz można na stronie zmieniać login i hasło. Na starcie jest LOGIN -> admin, PASSWORD -> password.
Jeśli nie ma danych WI-FI to moduł przechodzi w stan konfiguracji.
Różne są kolory dla trybu konfiguracji i dla normalnej pracy.
Tryb konfiguracji pod http://192.168.4.1 otwieramy bez hasła i nie widać także zapisanych wcześniej haseł.
W trybie normalnej pracy po zalogowaniu na moduł hasła już są widoczne.
Przed wgraniem zalecane erase flash
Załączniki
ESP__GUI.rar
(5.99 KiB) Pobrany 177 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn gru 10, 2018 4:12 pm

Jak będę miał dostęp do kompa to z chęcią przetestuje.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 10, 2018 5:47 pm

Duch__ pisze:
pn gru 10, 2018 5:41 am
Udostępnij twój plik INO na forum, napewno wielu osobą się przyda. Ja już w sumie mam pomysł na kolejny soft :D
W załączniku, bo za duży aby dołączyć jako kod.
I tu mam prośbę kolego @Duch__ , abyś naprawił to, co popsułem :oops: a mianowicie trochę zmieniła się mapa EEPROM i nie zapisuje się konfiguracja thingspeak, nie dociekałem, bo nie używam, a supla działa (przynajmniej 7 DS i 9 przekaźników - tyle przetestowałem), ale może komu się przyda w komplecie.
Załączniki
16DS_9PK.rar
(11.75 KiB) Pobrany 171 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”