Dzieki!
Nie wiedziałem, że jest to już na pokładzie.
Czy można gdzieś znaleźć wykaz wszystkich obsługiwanych urządzeń wejść/wyjść? Czy to co jest w configu + SENSORNC to już wszystko na chwilę obecną?
Czy jest przewidziana możliwość podglądu generowania logów z otwarć?
Moje uwagi po pierwszych testach
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Dokumentacji jako takiej jeszcze nie ma. Można to wyczytać z kodu
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... vcfg.c#L24
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... vcfg.c#L24
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tomczis
Dzięki za info jeszcze ostatnie pytanie - na ilę można pokładać nadzieję w korzystaniu z udostępnionego serwera na cloud.supla.org?
Może trochę dziwne pytanie, ale chodzi o to czy nie zniknie on w przyszłości, czy ma w planach stały uptime, z tego co widzę obecnie stoi gdzieś we Francji - OVH?
Może trochę dziwne pytanie, ale chodzi o to czy nie zniknie on w przyszłości, czy ma w planach stały uptime, z tego co widzę obecnie stoi gdzieś we Francji - OVH?
-
pzygmunt
Przewidujemy stały uptime. To jest obecnie kilka serwerów rozlokowanych w różnych miejscach i w zależności od lokalizacji przy zakładaniu konta, "losowana" jest odpowiednia maszyna. Na chwilę obecną dokładamy jedną maszynę miesięcznie.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Takie małe spostrzeżenie , w niektórych sytuacjach przydałoby sie wejście parametryzowane . Takie wejście stosowane w centralach alarmowych umożliwia wykrycie kilka stanów wejścia : otwarte; zamknięte ; sabotaż ( przerwa - zwarcie) . Niestety w przypadku cyfrowych wejść nie wykonalne .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
slawek
ESP posiada wejście analogowe.
Zajrzyj np. tu: http://www.wykop.pl/wpis/15143093/chcia ... ku-napiec/
Jak widać jest to możliwe, tylko... trzeba wiedzy
Zajrzyj np. tu: http://www.wykop.pl/wpis/15143093/chcia ... ku-napiec/
Jak widać jest to możliwe, tylko... trzeba wiedzy
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Mi chodziło oto ze na cyfrowych sie nie da.
Pomysł z linku bardzo ciekawy , jedno wejście analogowe multipleksowane przez gpio . Niestety moje wiadomości z programowania esp nie wystarcza do realizacji pomysłu
Pomysł z linku bardzo ciekawy , jedno wejście analogowe multipleksowane przez gpio . Niestety moje wiadomości z programowania esp nie wystarcza do realizacji pomysłu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
tomczis
A jak wygląda sprawa obsługi 433mhz? 
Przykładowo mam w domu kilka biedronko-gniazdek które działają na kodach stałych 433. Jest jakaś możliwość aby podprogramować przycisk w aplikacji z nadajnikiem 433 w raspberry? Z tego co kojarzę sporo silników do rolet działa na podobnym radyjku.
Przykładowo mam w domu kilka biedronko-gniazdek które działają na kodach stałych 433. Jest jakaś możliwość aby podprogramować przycisk w aplikacji z nadajnikiem 433 w raspberry? Z tego co kojarzę sporo silników do rolet działa na podobnym radyjku.
-
pzygmunt
Możesz to zrobić analogicznie jak tutajtomczis wrote:A jak wygląda sprawa obsługi 433mhz?
viewtopic.php?f=9&t=232&p=2413&hilit=433#p2492
-
tomczis
Dzięki, a jak wygląda kwestia logów z otwarć? Czy są gdzieś rejestrowane i do wglądu?