Touch + dimmer
-
wrobel111
Odświeżę trochę temat, kupiłem ściemniacz z tego linka:
https://www.aliexpress.com/item/Led-Dim ... 4c4d4qDwLo
Jedynym minusem jest to, że jest on pod kwadratową puszkę i nie mieści się w standardową fi 60.
Dotarł, rozkręciłem go i rozpocząłem jego analizę. Tak wygląda w środku:
Po lewej Sonoff Touch po prawej ściemniacz
Na płytce znajduje się esp oraz inny mikrokontroler ( później wstawię zdjęcie) które komunikują się ze sobą za pomocą uart-a. Przesyłają one sobie komendy AT, które odczytałem za pomocą dwóch przejściówek ttl-usb. Podejżewam że starczyłoby przeprogramować samo esp by działało to pod suplą.
https://www.aliexpress.com/item/Led-Dim ... 4c4d4qDwLo
Jedynym minusem jest to, że jest on pod kwadratową puszkę i nie mieści się w standardową fi 60.
Dotarł, rozkręciłem go i rozpocząłem jego analizę. Tak wygląda w środku:
Po lewej Sonoff Touch po prawej ściemniacz
Na płytce znajduje się esp oraz inny mikrokontroler ( później wstawię zdjęcie) które komunikują się ze sobą za pomocą uart-a. Przesyłają one sobie komendy AT, które odczytałem za pomocą dwóch przejściówek ttl-usb. Podejżewam że starczyłoby przeprogramować samo esp by działało to pod suplą.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wrobel111 on Mon Dec 17, 2018 12:25 pm, edited 1 time in total.
-
szym3k
@Zybi też już ma u siebie na biurku, ja też kiedyś kupiłem. Może coś ciekawego się urodzi bo pomysł ściemniacza jest bardzo fajny 
-
wrobel111
Kontynuuję w nowym poście bo nie chce mi dodać więcej zdjęć.
Tak wygląda przebieg komunikacji gdy przyciśniemy fizyczny przycisk włączania na ściemniaczu: Wynika z tego że mikroprocesor po odebraniu sygnału z przycisku włącza ściemniacz i po uart-ie wysyła żądanie uaktualnienia danych w aplikacji ewelink. Udało mi się z powodzeniem wysyłać własne wiadomości z terminala (np. on, off, zmiana jasności), aplikacja poprawnie zmienia dane wyświetlane na telefonie.
Drugi screen przedstawia komunikację w przypadku gdy załączanie przebiega z aplikacji a nie przycisku fizycznego. Esp wysyła ramkę sekwencją zawierajacą datę i godzinę w formacie unix-owym (proszę o potwierdzenie) a następnie komendę, w tym przypadku:
następnie mikroprocesor tak jakby upewniał się czy wszystko jest poprawne co esp kolejno potwierdza. W kolejności wyglądało by to tak:
Tutaj już nie udało mi się podszyć pod esp, przyczyną może być w nieprawidłowy (przeszły) czas unix lub też to, że nie jestem w stanie w odpowiednim czasie wysyłać potwierdzeń.
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Tak wygląda przebieg komunikacji gdy przyciśniemy fizyczny przycisk włączania na ściemniaczu: Wynika z tego że mikroprocesor po odebraniu sygnału z przycisku włącza ściemniacz i po uart-ie wysyła żądanie uaktualnienia danych w aplikacji ewelink. Udało mi się z powodzeniem wysyłać własne wiadomości z terminala (np. on, off, zmiana jasności), aplikacja poprawnie zmienia dane wyświetlane na telefonie.
Drugi screen przedstawia komunikację w przypadku gdy załączanie przebiega z aplikacji a nie przycisku fizycznego. Esp wysyła ramkę sekwencją zawierajacą datę i godzinę w formacie unix-owym (proszę o potwierdzenie) a następnie komendę, w tym przypadku:
Code: Select all
"switch":"on"Code: Select all
esp: AT+UPDATE="sequence":"xxxxxxxxxxxxx","switch":"on"
uC: AT+RESULT="sequence":"xxxxxxxxxxxxx"
esp: AT+SEND=ok
uC: AT+UPDATE="switch":"on","bright":35
esp: AT+SEND=ok
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.