Czy uwaliłem wemos-a D1 mini??

PuteR

Witam,
chciałem zrobić sterowanie do oświetlenia świątecznego, niestety chyba przez swoją nie wiedzę tylko zepsułem wemosa, wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę:]

Otóż miałem w szafie płytkę z czterema przekaźnikami taką jak tutaj https://pl.aliexpress.com/item/4-channe ... c0fqtkGQg połączyłem ja z wemosem d1 mini z wgranym softem do sonoffa 4ch. Zasilanie z płytki puściłem do pinu 5v na wemosie a sam moduł był zasilany z ładowarki 5v. Po połączeniu wszystkiego nie zadziałało, niby diody na płytce się zapalają, ale wemos nie łączy się z siecią. Teraz po podłączeniu samego wemosa do usb dioda na nim mrugnie 3 razy i nic się nie dzieje po naciśnięciu przycisku reset mrugnie raz i też nic się nie dzieje. Przy próbie flaschowania ESP tool wykrywa adres mac ale wgrywanie nie idzie. :( a więc czy waszym zdaniem ten wemos nada się jeszcze do czegoś?? I jak mam zasilić tą płytkę czy muszę użyć kolejnego oddzielnego zasilacza do niej??
PioKar

Taką płytkę i wemos i ds oprogramowałem Multi jako ElektroDragon z jednym DS.
Działa już kilka miesięcy.
Zobacz u siebie.
PuteR

Co prawda mam jeszcze kilka wemosów, ale się boję teraz że kolejne zepsuję, a na tego nie mogę teraz nic wgrać. PioKar czy miałbyś możliwość pokazać na zdjęciu jak masz to spięte u siebie, może ja coś źle zrobiłem.
PioKar

Zdjęcie dopiero jutro. Zresztą tam niewiele będzie widać.
Odpal https://community.blynk.cc/t/virtual-pi ... lp/22354/2
Wgraj multi jako electrodragon.
i zapisuj na kartce pod jakie GPIO ustawiasz kanały przekażnika podczas konfiguracji.
Potem podłącz przekażnik i rejestruj na supli.
Najwyżej nie zadziała ale spalić "chyba się nie da".
Ja ostatnio coś przemodziłem z pakietem wemos- przekażnik- czujnik pyłu i bme.
Zagrzało się tak że parzyło....
Po rozłączeniu i połączeniu w inny sposób działa normalnie.
Czyli nie tak łatwo usmarzyć wemosa.
PuteR

Ok, spróbuje, powiedz mi jeszcze tylko czy podłączenie ma wyglądać w ten sposób

WEMOS - Płytka z przekaźnikami
5V - VCC
GND - GND
GPIO - IN1
GPIO - IN2
GPIO - IN3
GPIO - IN4

GPIO to oczywiścue wybrane kanały.

Hmm skoro nie tak łatwo usmażyć wemosa to co stało się z moim :(

Aha i przy okazji pytanie odnośnie multiboarda: co to jest te realy flag?? I jaka jest różnica między high level a low lewel??
PioKar

high level a low lewel
To będzie sterowanie przekażnika stanem wysokim lub niskim.
Czasem w ofercie dla przekażnika jest napisane że sterowany high lub lewel.
Mój jest sterowany high.
Reszta tak jak napisałeś.
Ale pod którymi gpio u mnie chodzi to napiszę dopiero jutro.
PuteR

ok, a jak jest różnica między tymi przekaźnikami high i low?? Wychodzi na to że ten który mam jest sterowany stanem niskim (tak jest napisane w opisie - "Na linii sygnału NISKIE Skuteczne") Czy ustawiając stan wysoki mogłem właśnie uszkodzić wemosa?? czy to raczej wątpliwe??
PioKar

PuteR wrote: Fri Dec 21, 2018 4:06 pm ok, a jak jest różnica między tymi przekaźnikami high i low?? Wychodzi na to że ten który mam jest sterowany stanem niskim (tak jest napisane w opisie - "Na linii sygnału NISKIE Skuteczne") Czy ustawiając stan wysoki mogłem właśnie uszkodzić wemosa?? czy to raczej wątpliwe??
To wykracza poza zakres moich kompetencji :)
Raczej łatwiej spalić coś zaprojektowanego na stan niski stanem wysokim niż odwrotnie.
Z tego czo napisałeś wynika że trzeba było na początku w multi ustawić low ale "pobite gary".
A nie masz na płytce przekażników zworki zmieniającej stany high/low bo i takie płytki widziałem?
Podłącz wemosa bez przekażnika i czymś oprogramuj.
Jak padł tylko przekażnik to wemos się zamelduje w supli.
Przy najmniej będzie wiadomo że padły przekażniki a nie wemos.
PuteR

Na płytce mam zworkę JD-VCC i VCC, zworka jest wpięta. No właśnie mam kompletnie odpiętego wemosa i dzieje się właśnie tak jak opisałem w pierwszym poście. Nie mogę nic na niego wgrać. Po spięciu wemosa z płytką i podłączeniu zasilania, przekaźniki na płytce klekotają i pali się dioda na 4 kanale. Więc raczej to płytka jest sprawna a wemos padł, chociaż zasilanie przekazuje. Wiec sam już nie wiem o co tu chodzi.
W tryb konfiguracji też nie mogę go wprowadzić.
Last edited by PuteR on Fri Dec 21, 2018 4:31 pm, edited 1 time in total.
Duch__
Been thanked: 6 times

Z ilu źrodeł zasilasz płytki? Bo chyba z dwóch jeśli dobrze doczytałem pierwszy post. Masy między zasilaczami są połączone?

Return to “Pomoc”