Czujniki temperatury ds18b20
-
alankedzior
Witam uruchomilem jakoś 7 czujnikow ds18b20 lecz od 4 godzin czujniki jakby się zawiesiły podają cały czas takie samo wskazanie, sprawdzałem rowniez w historii pomiarów, ogólnie pomiar twa bardzo długo jak zmienić dokladnosc pomiaru na mniejszą w arduino? Może to coś zmieni? Po restarcie zasilania pokazuje abstrakcyjne dane. Co może być przyczyną bo powoli mam już dość arduino.
-
t0mek
spróbuj je rozdzielić 
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
alankedzior
Fracz fajny JPEG
Wracając do tematu korzystam tylko z arduino, biblioteka bodajże 1.6
Wracając do tematu korzystam tylko z arduino, biblioteka bodajże 1.6
-
alankedzior
Czy może jeszcze ktoś ma problem z ds18b20 myślę już na przeżuceniem samych termometrow Na ESP macie jakis sprawdzony soft, widziałem coś kiedyś na forum że cos przerabia właśnie użytkownik duch i chyba Wojtek?
-
PioKar
Może inne działają lepiej ale Ja uruchomiłem to:alankedzior wrote: Sun Dec 23, 2018 8:58 am Czy może jeszcze ktoś ma problem z ds18b20 myślę już na przeżuceniem samych termometrow Na ESP macie jakis sprawdzony soft, widziałem coś kiedyś na forum że cos przerabia właśnie użytkownik duch i chyba Wojtek?
viewtopic.php?f=11&t=3955
I jak widać działa. Może dla tego że kable nie mają więcej jak 1.5 metra.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Lechu_
- Has thanked: 1 time
Ja mam czujnik ds w lampie zewnętrznej z sonoffem w srodku , soft multuliboard. Taka ciekawostka - czujnik wychodzi z obudowy lampy i wystaje ok 10 cm. Gdy lampa jest wlaczona (zarowka led) wskazania zaczynaja rosnąć o ok 4/5 stopni , sprawdzalem czy obudowa sie nie podgrzewa lub cos innego ale nie. Zarowka led tez nie nagrzewa obudowy. Czy to sama bliskość sonoffa może wprowadzac takie zaklocenia? Chce i tak wydłużyć kabel i przenieść czujnik dalej ale pytam z ciekawości.