Który soft do BME280

User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 27, 2018 9:41 pm

Tak jeszcze podpowiem, że ten skaner ładnie odczytuje i podaje wszystkie urządzenia które są podpięte pod i2c nawet jeżeli są zamienione SDA z SCL przynajmniej u mnie pokazał. Dlatego dobrze jest sprawdzić tak jak Sławek napisał zamieniając kabelki na portach - nie da się w ten sposób spalić czujnika.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 27, 2018 9:46 pm

byniom wrote:
Thu Dec 27, 2018 9:12 pm
taki mam moduł https://pl.aliexpress.com/item/BMP280-C ... 5c0fSHiMR5
Masz moduł BMP280 - a on nie jest na szynie SPI?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 9:51 pm

Na WEMOS d1 mini - u mnie działa właśnie na czujniku BMP 280 na I2C zmienionym w bibliotece adresie na 0x76 (domyślnie 0x77)

BME 280 też mam ale siedzi w stacji pogodowej za oknem .
Wystarczyło wyremować (/ )

Code: Select all

 //*humidity = bme.readHumidity();
20181227_225152.jpg
20181227_225152.jpg (152.97 KiB) Viewed 805 times
20181227_224720.jpg
20181227_224720.jpg (148.46 KiB) Viewed 805 times
Last edited by QLQ on Thu Dec 27, 2018 9:54 pm, edited 1 time in total.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 27, 2018 9:52 pm

Ten czujnik ma tę zaletę, że można mu zmienić adres
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 10:01 pm

wojtas567 wrote:
Thu Dec 27, 2018 9:52 pm
Ten czujnik ma tę zaletę, że można mu zmienić adres
W skanerze widoczny jest też właśnie pod 0x76 . Nie wiem czemu w bibliotece jest 0x77
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 10:14 pm

Jedynie WeMos nie łączy się po zaniku zasilania.
Tj.: włączam zasilanie przez USB. Zgłasza się ponownie jako AP, no to przyciskiem resetuję wszystko oprócz "Connection fail. Server: svr5.supla.org", dopiero po drugim resecie łączy się z serwerem
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 27, 2018 10:24 pm

Testuję na nodemcu i własnym cloudzie i jest OK - łączy od razu
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri Dec 28, 2018 6:39 am

Panowie ja już przestałem nadążać za waszymi konwersacjami :) . Może któryś z was łopatologicznie mi wytłumaczy jak uruchomić ten czujnik ? :)
User avatar
QLQ
Posts: 773
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Dec 28, 2018 9:25 am

byniom wrote:
Fri Dec 28, 2018 6:39 am
Panowie ja już przestałem nadążać za waszymi konwersacjami :) . Może któryś z was łopatologicznie mi wytłumaczy jak uruchomić ten czujnik ? :)
Przekompilowałem Tobie pod BMP280. Nie będzie wskazywał wilgotności (właściwie będzie wskazanie ale nie będzie to wilgotność).

U mnie j/w pisałem na Wemos działa ale z problemami z łączeniem. Dziś później sprawdzę na ESP 07.
SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6.ino.d1_mini.rar
(219.45 KiB) Downloaded 44 times
Wgrać pod ADRES jak na screnie z tego postu i parametrami
POdłlączenie : SCL czujnika do D1 Wemos SCA czujnika do D2 WEmos.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri Dec 28, 2018 9:50 am

Ten program nie wystartował , nawet sieci nie rozgłasza żeby zrobić konfigurację . Co miałeś na myśli " wgraj pod adres " ? Chodzi o ustawienie programu do wgrywania ? Mam ustawione 0x0000
Post Reply