ZAMEL - nowy produkt.

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 86
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

sob gru 29, 2018 10:20 am

Zewnętrzny czujnik temperatury i wilgoci był już wymieniany... mi brakuje tego ale z dodatkowym fizycznym czujnikiem zmierzchowym.

SUPLA Scripts kolegi @fracz osiąga na drodze warunków (używam) i pewnie podobnie będzie w Supla jak wejdą sceny lub logika ale to nie to samo co czujnik fizyczny.
Obecnie mam "automatykę" z przed lat opartą na Satelu i jeden czujnik zmierzchowy, który jest warunkiem dla wszystkiego.

O ile nie ma problemu z oświetleniem zewnętrznym to gdy wykorzystuje czujki ruchu do sterowania oświetleniem np. na schodach czy korytarzu i uzależniam to od czujnika zmierzchowego jako jeden z warunków to już ma znaczenie.
Zdarzenie..
Dla ogólnych warunków pogodowych według czasu jest przed zmierzchem - logika nie spełnia warunku!
Gdy w tym czasie zajdą chmury i w domu jest ciemniej to fizyczny czujnik jednak się załączy i oświetlenie startuje jaki idę schodami.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 981
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 29, 2018 11:01 pm

elhenio pisze:
sob gru 29, 2018 10:20 am
Zewnętrzny czujnik temperatury i wilgoci był już wymieniany... mi brakuje tego ale z dodatkowym fizycznym czujnikiem zmierzchowym.

SUPLA Scripts kolegi @fracz osiąga na drodze warunków (używam) i pewnie podobnie będzie w Supla jak wejdą sceny lub logika ale to nie to samo co czujnik fizyczny.
Obecnie mam "automatykę" z przed lat opartą na Satelu i jeden czujnik zmierzchowy, który jest warunkiem dla wszystkiego.

O ile nie ma problemu z oświetleniem zewnętrznym to gdy wykorzystuje czujki ruchu do sterowania oświetleniem np. na schodach czy korytarzu i uzależniam to od czujnika zmierzchowego jako jeden z warunków to już ma znaczenie.
Zdarzenie..
Dla ogólnych warunków pogodowych według czasu jest przed zmierzchem - logika nie spełnia warunku!
Gdy w tym czasie zajdą chmury i w domu jest ciemniej to fizyczny czujnik jednak się załączy i oświetlenie startuje jaki idę schodami.
czujnik natężenia oświetlenia BH1750.

Działa na i2c więc razem z bme280 na tych samych przewodach. Czekamy ba stacje pogody.
Teraz trzeba by było "obsłużyć go" kodem ds18 jako temp lub jako czujnik odległości
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 86
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

śr sty 02, 2019 7:55 pm

Przy okazji niedawnego tematu viewtopic.php?f=9&t=4203&sid=36c6f99df6 ... 17d1e2d45b
Jaki czas temu też zastanawiałem się nad założeniem zaworu dla wody w ogrodzie i na tę chwile skończyło się tylko na zakupie czujnika przepływu.
Nasunął mi się pomysł na nowy moduł Zamel w związku z rozwojem licznikowym Supla.
Założenia:
  • Zasilanie 12-24VDC
  • Przekaźnik do sterowania siłownikiem
  • Wejście kontroli stanu zaworu
  • Wejście licznika impulsowego
  • *** Moduł ma ograniczenia fizyczne ale jeszcze wejście czujnika deszczy było by rewelacyjne :) Mój sterownik do podlewania ma ale można by to wykorzystać do autonomicznego systemu podlewania z harmonogramem dla niewielkich instalacji.
Software:
  • Licznik (do wyboru: Woda, Gaz, Ciecz)
  • Przekaźnik (do wyboru: Woda, Gaz, Ciecz, Zawór)
  • Położenie siłownika jako jedna ikona dla załącz/wyłącz i stanu, tak jak dla bramy
  • ALARM przekroczenia przyrostu licznika
Opcjonalny ALARM przekroczenia na zasadzie, którą niedawno opisywał @Espablo.
Zakładam, że w ogrodzie mam wiele sekcji tryskaczy, które i tak działają jedna po drugiej.
Powiedzmy, że cały cykl pobiera 10m3 wody. Nagle wody idzie 20m3... oznacza to tylko jedno... pęknięcie rury.
"Pilnowanie" stanu przekroczenia rozpoczyna się w momencie gdy zaczyna działać licznik, zerowanie po ustaniu impulsów np. 1 minuta.
Ustalam 11m3 jednorazowego poboru i po przekroczeniu ma alarm (jak będzie Push) lub automatyczne zamknięcie zaworu... może opcjonalnie inna ikona na liczniku. Jak ustawione 0 to opcja alarmu nie będzie aktywna.

Oczywiście to moje luźne przemyślenia, trzeba jeszcze wiele przeanalizować, schemat tylko poglądowy...

Nie wiem na ile jest zapotrzebowanie na coś takiego ale jak dla mnie to chętnie... Można zamówić jedną sztukę w Zamel? :)

PS Czy nie naruszam przypadkiem jakiś praw własności Zamel takim rysunkiem? Logo Zamel i ewentualny nr katalogowy usunąłem z radosnej twórczości.
Załączniki
Zamel_Moduł_Zaworowy.jpg
Zamel_Moduł_Zaworowy.jpg (151.78 KiB) Przejrzano 1166 razy
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Lechu_
Posty: 150
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

czw sty 31, 2019 9:53 am

Wiem , że jest pewna forma zamiennika dla Sonoff POW , jest tez MEW-1 natomiast mi brakuje takiej wersji gniazdka z pomiarem mocy :

TP-Link HS110

https://www.tp-link.com/pl/products/det ... HS110.html

Taki SonofF S20 z pomiarem mocy. Może Zamel myśli już nad czymś podobnym? :)

ps. właśnie dostałem info od @Michaela, że podobno na spotkaniu coś takiego było pokazywane, można prosić i jakieś fotki tego urządzenia?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 473
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw sty 31, 2019 3:43 pm

Jak chcesz wiedzieć jak wygląda, to bym powiedział ze klon :)
http://www.getproxi.com/proxi-plug/

Tak, gniazdo typu schuko.
Lechu_
Posty: 150
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt lut 01, 2019 6:06 am

Super, oby to się udało wdrożyć do sprzedaży w tym roku ;)
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 203
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

pt lut 01, 2019 7:46 am

Tylko ten zamela nie bedzie miał pomiaru mocy tylko włącz/ wyłącz
Lechu_
Posty: 150
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt lut 01, 2019 8:08 am

A to lipa :/
Misiu
Posty: 22
Rejestracja: śr kwie 25, 2018 12:01 pm

pt lut 01, 2019 8:24 am

Demolkaa pisze:
pt lut 01, 2019 7:46 am
Tylko ten zamela nie bedzie miał pomiaru mocy tylko włącz/ wyłącz
Wielka szkoda...
Wiele podobnych produktów ma tego typu feature'k, np https://www.blitzwolf.com/2300W-EU-WIFI ... p-300.html
Na pewno byłoby przydatne ;)
Lechu_
Posty: 150
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt lut 01, 2019 8:52 am

Też się bardzo dziwie, sądząc choćby po popularności zwykłych watomierzy na allegro (na szybko widzę sporo ponad pół tysiąca sprzedanych sztuk) to taki produkt w PL mógłby mieć mocną rację bytu. Mam nadzieje że Zamel jeszcze przemyśli temat.
ODPOWIEDZ