Opis: Piny, GPIO, Oprogramowanie
-
[email protected]
To jak się udało ogarnąć temat to jeszcze ja potrzebuje pomocy.
Kupiłem ten moduł już z wgranym multiboard. Chcę go wykorzystać do bramy i wszystko fajnie działa, oprócz stanu bramy.
Przy konfiguracji jak na zdjęciu wybrałem sensor na GPIO3(RX) dołożyłem rezystor pull-up 4,6 kom do 3,3v i jak daje do masy to nie ma reakcji
Co robię nie tak? po wybraniu SENSOR powił mi się czujnik bramy w Supla i na telefonie ale jak już wspomniałem nie widać stanu zmiany

tak podłączyłem:

może to nie to GPIO, już sam nie wiem. Proszę o pomoc
Kupiłem ten moduł już z wgranym multiboard. Chcę go wykorzystać do bramy i wszystko fajnie działa, oprócz stanu bramy.
Przy konfiguracji jak na zdjęciu wybrałem sensor na GPIO3(RX) dołożyłem rezystor pull-up 4,6 kom do 3,3v i jak daje do masy to nie ma reakcji
Co robię nie tak? po wybraniu SENSOR powił mi się czujnik bramy w Supla i na telefonie ale jak już wspomniałem nie widać stanu zmiany

tak podłączyłem:

może to nie to GPIO, już sam nie wiem. Proszę o pomoc
-
[email protected]
OK sam sobie odpowiem.
Przestawiłem w multiboard na SONOFF SX2, na początku nie wiedziałem co to znaczy, bo dopiero jak się kliknie SAVE widać że chodzi pewnie o SENSOR x2
wtedy oprócz GPIO3 jest też do dyspozycji GPIO2. I tutaj śmiga aż miło. Niestety nie wiem dlaczego ten GPIO3(RX) niestety nie działa. Narazie nie będę się zastanawiał bo taka funkcjonalność zdecydowanie mi wystarcza.
Niestety w tym module trzeba wszystko lutować do tego PSF-B
Przestawiłem w multiboard na SONOFF SX2, na początku nie wiedziałem co to znaczy, bo dopiero jak się kliknie SAVE widać że chodzi pewnie o SENSOR x2
wtedy oprócz GPIO3 jest też do dyspozycji GPIO2. I tutaj śmiga aż miło. Niestety nie wiem dlaczego ten GPIO3(RX) niestety nie działa. Narazie nie będę się zastanawiał bo taka funkcjonalność zdecydowanie mi wystarcza.
Niestety w tym module trzeba wszystko lutować do tego PSF-B
-
Jeki87
Sensor będzie działać ale przy zamkniętym obwodzie i zaniku zasilania już nie zadziała
-
[email protected]
Na początku nie zrozumiałem co napisałeś. Ale faktycznie GPIO3 działa. Jak zamknąłem obwód i ponownie uruchomiłem sterownik
Dzięki za wskazówkę.
-
Jeki87
Może to nie wskazówka ale fakt że dalej niema odpowiedniego softu do obsługi sensora na nowym basicu.
Ale zawsze można to zrealizować na starym poczciwym wemosie
Ale zawsze można to zrealizować na starym poczciwym wemosie
-
muchac35
Jak zamknąłeś obwód i ponownie uruchomiłem sterownik?[email protected] wrote: Thu Jan 03, 2019 8:21 pm Na początku nie zrozumiałem co napisałeś. Ale faktycznie GPIO3 działa. Jak zamknąłem obwód i ponownie uruchomiłem sterownikDzięki za wskazówkę.
właczyłeś sonoffa ze zwartym GPIO3 do masy? i z rezystorem?
-
[email protected]
tak dokładnie z rezystorem 4,7 kom