Sonoff Basic- Problem z dodatkowym łącznikiem na GPIO

Gburek1993

Cześć Grupa :)

Mam problem z Sonoff'em Basic, wiem że temat był już wałkowany na forum, zastosowałem się do tego co było pisane w tematach viewtopic.php?f=8&t=3049 viewtopic.php?f=8&t=4026 viewtopic.php?t=3968, ale niestety u mnie to nie zadziałało. Przycisk zewnętrzny nie reaguje i nie zmienia stanu przekaźnika (z telefonu działa poprawnie).

W 1 wersji jaką zamontowałem wgrałem soft od Zybiego (dokładnej nazwy nie pamiętam bo to już kawałek czasu, ale coś tam user z DS18D20). Wlutowałem się w istniejący przycisk w sonoffie (nie zastosowałem pull up) . Czyli według Legendy Sonoffy zasilane są czarną linia, wlutowane kable połączone są z linią czerwoną i zieloną biegną do łączników monostabilnych. Efekt: światło mogę włączyć na łącznikach ale już występuje problem z wyłączeniem światła.

Zacząłem kombinować dalej.

W 2 wersji zainstalowałem multiboard od Espablo. Ustawienia: GPIO14- monostabilny. Wlutowany kabel pod GPIO14 i GND (bez pull up), ta sama trasa co wyżej. Efekt- naciskając łącznik monostabilny brak reakcji, z telefonu działa poprawnie.

I dalej...

W 3 wersji, multiboard od Espablo, Ustawienia: GPIO14- bistabilny. Wlutowany kabel pod GPIO14 i GND (pull up rezystorem 4,7K między 3v3 i GPIO14). Wymiana łączników na bistabilne. Reakcja? Brak reakcji... Z telefonu działa poprawnie.

W 4 wersji ustawienia zostawiłem takie jak wyżej, tylko tyle że sonoffy przeniosłem "na krótko" za łączniki. I działa poprawnie.

Dlatego pytanie do was koledzy, co robię źle? Czy przewód do "sygnału" jest za długi? Czy przekrój jest za duży? Czy może zastosowałem zły rezystor? Być może jakieś zakłócenia sieją na kabel sygnałowy? To że teraz działa to jest tylko rozwiązanie na szybko. Gdyż sonoffy mają być w tablicy. Robię akurat adaptację 2 części poddasza , w której zastosowane będą łączniki schodowe i krzyżowe i obawiam się że jak wrzucę kable w ścianę to nie będzie to działać.. Jest może i opcja przejścia na inne urządzenia, zastanawiam się jeszcze nad Shelly 1, ale nie oszukujmy się, sonoff jest tani :) A niestety mam już ich leżeć kilkanaście sztuk i chciałbym je wykorzystać.

PS. Przepraszam za wypracowanie, ale wolałem wszystko opisać żeby było wiadomo co i jak.

Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu problemu. :(

Legenda:
Linia czarna- zasilanie 230V YDYp 3x1,5 (trasa kabla: rozdzielnia-łącznik, łącznik-skrzynka z sonoffami)
Linia czerwona- kabel sygnałowy do 1 obwodu YDYp 3x1,5 (trasa kabla: łącznik- skrzynka z sonoffami)
Linia zielona- kabel sygnałowy do 2 obwodu YDYp 3x1,5 (trasa kabla: łącznik- skrzynka z sonoffami)
Linia żółta- zasilanie do lamp 1 obwodu YDYp 3x1,5 (trasa kabla: sonoff-lampa)
Linia niebieska- zasilanie do lamp 2 obwodu YDYp 3x1,5 (trasa kabla: sonoff-lampa)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maniek913

Najpewniej twój przewód do sterowania zbiera silne zakłócenia.
Proponuję użyć transoptorów jako pośredników w sterowaniu - działanie gwarantowane.

Return to “Pomoc”