Podlewanie

maroko
Posts: 135
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Mon Jan 07, 2019 10:38 am

Dzięki Panowie za pomoc.
Przelecę się po tym co mam w garażu i sprawdzę z czego to ulepić :)

Po zakończeniu prac dam znać w tym wątku dla potomności.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Mon Jan 07, 2019 11:45 am

Witam,

Czy można prosić o dokładniejsze info z tym rozwiązaniem bez lutowania - elektronikiem nie jestem :) nie chcę czegoś pomylić przy konstruowaniu :)

1. elektrozawory rain bird 24 V AC
2. Sonoff 4CH Pro R2 4
3. transofmator np. taki? PSS 50 - 230/ 24VAC transformator na szynę DIN on ma chyba 50 W koszt 100 zł

no i teraz jak to podłączyć do elektrozaworów, nie wiem co z przekaźnikami i co to ma być,
4 przekaźniki zewnętrzne z cewką na 230, cewka sterowana bezpośrednio z modułu (na szynę DIN)

to ma być coś co bierze od SONOFF 230 VAC na 1 linii i od tej cewki kabelki idą do elektrozaworu?

chodzi o coś takiego?
https://allegro.pl/przekaznik-przemyslo ... 56955.html


pozdr.
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Mon Jan 07, 2019 12:37 pm

CH4 PRO ma styki bezpotencjałowe, można od razu podłączyć zasilacz 24V i podawać na elektrozawory.
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Mon Jan 07, 2019 12:50 pm

Kolega @Lechu podsunął Ci kolejny pomysł na rozwiązanie przełączania napięcia 24V. Załączyłem link z rysunkiem gdzie powinny być podłączone cewki przekaźników, tylko uważaj bo np. link, który załączyłeś prowadzi do aukcji z przekaźnikami 24V (cewka koniecznie musi być zasilana napięciem 230 V! )

https://zapodaj.net/616513e7261e1.png.html
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Mon Jan 07, 2019 2:12 pm

Witam,

Mnie by właśnie interesowało wykorzystanie sonoffa PRO czy takie podłączenie zasilacza 24 V AC będzie prawidłowe?
Zasilanie 220 daje dla sonoffa coby działało wifi i cały przełącznik a zasilanie z zasilacza 24 V AC daje na kanały + drugi przewód bezpośrednio do elektrozaworów

https://zapodaj.net/9d79ec5381cd5.jpg.html
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Mon Jan 07, 2019 2:40 pm

Jeżeli jest tak jak pisał kolega @Lechu, że przekaźniki są bezpotencjałowe to dobrze masz to rozrysowane. Ja mam kilka Sonoff-ów 4CH ale nie miałem do czynienia z wersją PRO, więc nie zabiorę głosu w tej sprawie :)
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Mon Jan 07, 2019 2:54 pm

Jeżeli jest tak jak pisał kolega @Lechu, że przekaźniki są bezpotencjałowe to dobrze masz to rozrysowane.
Mam nadzieję :) tam w tym sonoff są 3 tryby które można ustawiać, muszę to jeszcze sprawdzić żeby nie było wtopy :)
https://www.itead.cc/sonoff-4ch-pro.html
and111
Posts: 71
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Mon Jan 07, 2019 4:44 pm

cosmita wrote:
Mon Jan 07, 2019 2:12 pm
Witam,

Mnie by właśnie interesowało wykorzystanie sonoffa PRO czy takie podłączenie zasilacza 24 V AC będzie prawidłowe?
Zasilanie 220 daje dla sonoffa coby działało wifi i cały przełącznik a zasilanie z zasilacza 24 V AC daje na kanały + drugi przewód bezpośrednio do elektrozaworów

https://zapodaj.net/9d79ec5381cd5.jpg.html
Tak jak narysowałeś będzie OK.
Ważne: w Sonoof musisz przełączyć przełącznik S6 w pozycję 1 - najlepiej jeszcze przed wgraniem supli. Jeśli jest ustawiony w pozycji 0, to w danym momencie może być załączony tylko jeden kanał. Opcja teoretycznie byłaby przydatna w twoim przypadku, bo jak kolega pisał w danej chwili powinna być otwarta jedna linia nawadniająca. Problem w tym, że przy ustawieniu S6 w pozycji 0 sonoff rzeczywiście pozwoli na załączenie tyko 1 kanału, ale z poziomu aplikacji można teoretycznie załączyć wszystkie 4. Piszę teoretycznie, bo w praktyce będzie działał jeden - ten załączony jako pierwszy. Pozostałe - pomimo stanu w aplikacji "załączony" w rzeczywistości nie będą załączać przekaźników. Łatwo w takiej sytuacji (bez patrzenia na ogródek) stracić orientację który kanał jest w rzeczywistości załączony. Lepiej zatem ustawić S6 na 1 i wówczas stan kanałów z aplikacji pokrywa się ze stanem z rzeczywistości.
mally16
Posts: 13
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:29 am

Tue Jan 08, 2019 12:49 pm

User avatar
elhenio
Posts: 70
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Tue Jan 08, 2019 5:43 pm

Te są dość wadliwe... zacina się mechanizm i szybko rozlatuje krzywka do styków położenia.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Post Reply