ESP8266 Primary GUI

PioKar
Posts: 164
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Jan 06, 2019 4:55 pm

krystianmen wrote:
Sun Jan 06, 2019 3:48 pm
PioKar wrote:
Sun Jan 06, 2019 3:18 pm
Witam.
Kilka dni nie miałem czasu ale dziś sobie wgrałem Primary GUI.
Dwa przekażniki działają i mogę ustawić pamięć stanu.
I to jest OK, dzięki.
Nie mogę tylko w kodzie dodać DHT 22.
Ja wiem że to łatwe jest ale nie dla mnie.
Podeśle ktoś kawałek wpisu do wklejenia z drogowskazem?
Może dziś bym zmontował produkcyjnie tam gdzie obecny zestaw najczęściej zrywa odczyt z DHT.
Po prostu w pliku supla_board_settings.cpp dodajesz add_DHT22_Thermometer(4), gdzie 4 to nr GPIO na którym jest DHT.
Dzięki.
Na testowym poszło, zaraz wgram na produkcyjny zestaw.
Ale Ty żle tłumaczysz.
W pliku pliku supla_board_settings.cpp był wpis add_DHT22 i wiele innych.
Tyle tylko że po "//" bez przekonania że wiem co robię wykasowałem // i po wgraniu DHT się objawił :)
cino111
Posts: 330
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Jan 06, 2019 6:01 pm

No wiesz - podstawy podstaw to jednak trzeba znać.
PioKar
Posts: 164
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Jan 06, 2019 6:10 pm

cino111 wrote:
Sun Jan 06, 2019 6:01 pm
No wiesz - podstawy podstaw to jednak trzeba znać.
Tak, masz rację.
Moje podstawy to było ostrzenie ostrza do struga na osełce.
Dziś nikomu do niczego nie potrzebne.
Wtedy "profesor" godzinami opowiadał jakie to strategiczne zajęcie jest.
PioKar
Posts: 164
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Mon Jan 07, 2019 2:23 pm

Niby już kilka godzin działa bez przerwy.
Ale jest ciekawostka.
Zestaw leży dwie ściany i jeden strop od rutera.
Jakieś 8 metrów.
I to wystarczy by strona po IP już się nie pokazywała.
A to jest Lolin z antenką zewnętrzną ( rezystor przelutowany )
No szkoda bo to fajne jest.
Drugi wemos który jest w tym samym pomieszczeniu co ruter stronkę pokazuje bardzo ładnie.
Jak zwykle podziękowania dla twórcy.
Patryk
Posts: 42
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Jan 07, 2019 8:10 pm

Witam.
Jestem tu nowy.
Nie jestem programistą. Kiedyś tylko trochę pobawiłem się z Arduino.
Chciałbym Bardzo, ale to Bardzo podziękować za ten program. Zawsze myślałem, a nawet marzyłem o czymś takim.
Mam jeszcze tylko pytanie, czy w tym programie można by jeszcze zastosować pomiar głębokości ?
Ja wiem, że już jest inny program napisany pod Suple, ale żeby tak było wszystko w jednym.
I jeszcze raz dziękuje za to co już jest.
User avatar
wojtas567
Posts: 1474
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 08, 2019 9:51 pm

Wgrałem soft do toucha x2 i działa stabilnie nie ma klekotania przekaźników tak przy zaniku jak i powrocie wifi :)
Ale odkryłem inny problem a właściwie nawet dwa
  • po zaniku wifi nie da się zmienić stanu przekaźnika
  • nie da się też wejść w tryb konfiguracji bo nie ma resetu, nie jest to może duży problem bo dane można zmienić przez stronę ale...
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 1345
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Jan 08, 2019 11:22 pm

wojtas567 wrote:
Tue Jan 08, 2019 9:51 pm
Wgrałem soft do toucha x2 i działa stabilnie nie ma klekotania przekaźników tak przy zaniku jak i powrocie wifi :)
Ale odkryłem inny problem a właściwie nawet dwa
  • po zaniku wifi nie da się zmienić stanu przekaźnika
  • nie da się też wejść w tryb konfiguracji bo nie ma resetu, nie jest to może duży problem bo dane można zmienić przez stronę ale...
No i odkryłeś tego babola o którym pisałem tutaj memberlist.php?mode=viewprofile&u=200, zanim go usunąłem :D Właściwie to już go opanowałem ale jeszcze nie udostępniłem kodu bo chcę go poprawić kosmetyczne.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2102
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 08, 2019 11:26 pm

Espablo wrote:
Tue Jan 08, 2019 11:22 pm
No i odkryłeś tego babola o którym pisałem tutaj memberlist.php?mode=viewprofile&u=200, zanim go usunąłem :D
Tego babola to raczej zgłoś rodzicom... :lol:
Sorki... żart taki... miał być... :oops:
PS. Nie usuwaj... robi wiele dobrego dla społeczności ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1345
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Jan 08, 2019 11:30 pm

Hehe android jest mądrzejszy ode mnie ;)
Miało być viewtopic.php?p=32699#p32699
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply