ESP8266 Primary GUI

cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw sty 10, 2019 10:15 am

Wgrywasz bina, czy prosto z arduino ide? jak z Arduino to w menagerze płytek paczka esp8266 w wersji 2.4.2 ma możliwość czyszczenia modułu tuż przed wgrywaniem nowego softu. Wgrywaj jak na poniższych ustawieniach i powinno być ok. Ewentualnie zmień wartość pamięci, bo nie wiem czy tam masz 4 M, czy 1M.
Załączniki
eraze flash.png
eraze flash.png (40.98 KiB) Przejrzano 872 razy
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

czw sty 10, 2019 10:46 am

Prosto z kompilatora wgrywam,
wszystko się zgadza... nawet całe środowisko z Arduino od nowa zainstalowałem... ewidentnie nie chce to ze mną się pogodzić :|

biblioteki esp mam 2.5.0 beta, sprobuje wrocic do 2.4.2
Załączniki
sdfsfd.png
sdfsfd.png (26.75 KiB) Przejrzano 864 razy
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw sty 10, 2019 10:53 am

Ryrzy pisze:
czw sty 10, 2019 9:18 am
. 'Wystapil blad uwierzytelniania' hahah :lol: :lol: :lol:
Gdzie Ci się to pojawia?
Jak łączysz się telefonem z siecią modułu, żeby wprowadzić dane do serwera?
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

czw sty 10, 2019 10:57 am

problem rozwiązany... paczka esp 2.5.0 beta 2 ma albo jakiś błąd albo coś zmienione, na 2.4.2 w końcu wszystko działa poprawnie!!
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw sty 10, 2019 11:00 am

Uffff
Tak na przyszłość - raczej staraj się nie zaktualizować do nowo pojawiających się wersji bibliotek, jeżeli działa na starej. Ile ja życia straciłem na błędach przez nowe biblioteki... :oops:
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

czw sty 10, 2019 11:07 am

mam takie zboczenie, że lubie mieć wszystko aktualne i już nie pierwszy raz odbija mi się to czkawką :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw sty 10, 2019 11:26 am

Na początku miałem 2.3.8 potem aktualizowałem do 2.5. Nie działało. Wróciłem do 2.4.2 teraz działa ale mam wrażenie, że lepiej działało na 2.3.8.

2.4.0 też nie działa dobrze.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw sty 10, 2019 11:36 am

Trzymam się 2.4.2. ze względu na możliwość czyszczenia modułu, który trwa kilka sekund. Przez blinka przy 4M kilkanaście minut.

@Espablo jakos planujesz w najbliższych dniach aktualizację softu? Nie wiem czy wgrywać, czy czekać :mrgreen: Głownie chodzi o stan w apce przy Relay_Invert po zaniku zasilania.

Jeżeli w kodzie w void setup dodam sobie np 6xDS na jednym GPIO, a w Supla_board wyłączę add_DS18B20_Thermometer to powinno to działać?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw sty 10, 2019 2:04 pm

Soft nie obsługuje kilku czujników na jednym GPIO
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw sty 10, 2019 2:11 pm

Espablo pisze:
czw sty 10, 2019 2:04 pm
Soft nie obsługuje kilku czujników na jednym GPIO
Wiem, wiem, ale chodzi mi czy jak zdefiniuję adresy czujnkow i wpisze do kodu

Kod: Zaznacz cały

// DS18B20 Sensor read implementation
double get_temperature(int channelNumber, double last_val) {

    double t = -275;
          switch(channelNumber)
         {

            case 0:
         sensors.requestTemperatures();
         t = sensors.getTempC(jeden);
        Serial.print("Temp 1 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 1:
         t = sensors.getTempC(dwa);
        Serial.print("Temp 2 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 2:
         t = sensors.getTempC(trzy);
        Serial.print("Temp 3 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 3:
         t = sensors.getTempC(cztery);
        Serial.print("Temp 4 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 4:
         t = sensors.getTempC(piec);
        Serial.print("Temp 5 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 5:
         t = sensors.getTempC(szesc);
        Serial.print("Temp 6 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 6:
         t = sensors.getTempC(siedem);
        Serial.print("Temp 7 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 7:
         t = WiFi.RSSI();
        Serial.print("Temp 8 : ");
        Serial.println(t);
        Serial.println("***********GOTOWE*************");
                    break;
          }
         
    return t;  
}
i w void setup wprowadze

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer(); 
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  //Wifi
to ma prawo to działać?
ODPOWIEDZ