Shelly 1

Maniek913
Posty: 228
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

sob sty 12, 2019 7:48 pm

Słusznie jest to przekreślone - ta błędna naklejka na fotce jest na niektórych modułach i jest niewłaściwa. Zawsze łączy się N na pierwszy pin niezależnie od wersji.


Tak się składa że obecnie kończę projekt dimmera w tym module i musiałem go poznać "od podszewki" i wiem skąd może być ta błędna naklejka. Otóż w wszystkich układach zasilanych bez izolacji galwanicznej - (a taki tam zastosowano) GND części niskonapięciowej łączy się z przewodem N sieci 230V, ale nie w tym przypadku- tutaj GND jest połączony z przewodem fazowym "L".Więc chyba na pewnym etapie opracowania naklejki ktoś odruchowo oznaczył przewód "N" jako ten który jest połączony z GND.Na marginesie dodam że odrwrotne podłączenie zasilania w sytuacji zasilania prądem zmiennym 230V nie powoduje że układ nie działa.Gorzej z zasilaniem prądem stałym - wtedy w przypadku gdy nie przestawimy zworki układ po prostu nie działa, a gdy przestawimy - to podajemy odwrotną polaryzację na stabilizator i .... bum. :shock:
Sam przed chwilą wydrukowałem błędną naklejkę na mój moduł. :D
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

ndz sty 13, 2019 6:48 am

Maniek913 pisze:
sob sty 12, 2019 7:48 pm
Słusznie jest to przekreślone - ta błędna naklejka na fotce jest na niektórych modułach i jest niewłaściwa. Zawsze łączy się N na pierwszy pin niezależnie od wersji.


Tak się składa że obecnie kończę projekt dimmera w tym module i musiałem go poznać "od podszewki" i wiem skąd może być ta błędna naklejka. Otóż w wszystkich układach zasilanych bez izolacji galwanicznej - (a taki tam zastosowano) GND części niskonapięciowej łączy się z przewodem N sieci 230V, ale nie w tym przypadku- tutaj GND jest połączony z przewodem fazowym "L".Więc chyba na pewnym etapie opracowania naklejki ktoś odruchowo oznaczył przewód "N" jako ten który jest połączony z GND.Na marginesie dodam że odrwrotne podłączenie zasilania w sytuacji zasilania prądem zmiennym 230V nie powoduje że układ nie działa.Gorzej z zasilaniem prądem stałym - wtedy w przypadku gdy nie przestawimy zworki układ po prostu nie działa, a gdy przestawimy - to podajemy odwrotną polaryzację na stabilizator i .... bum. :shock:
Sam przed chwilą wydrukowałem błędną naklejkę na mój moduł. :D
Mówisz że dimmer w oparciu o Shelly 1? Działa i "ściemnia" będąc jednocześnie podłączonym za normalny włącznik ?
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 506
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

ndz sty 13, 2019 7:03 am

@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

ndz sty 13, 2019 7:52 am

Lucas pisze:
ndz sty 13, 2019 7:03 am
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
W ogóle to shelly2 LED jest znacznie większy więc pewnie gdyby oni mogli taki mikro zbudować to by to zrobili, tym bardziej jestem ciekawy co Maniek wymodził
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Maniek913
Posty: 228
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz sty 13, 2019 10:58 am

Wieczorem wrzucę opis i filmik z działania.
emil
Posty: 24
Rejestracja: wt lis 13, 2018 5:09 pm

czw sty 17, 2019 6:35 am

Czy też macie ten problem ze cewka przekaźnika Shelly 1 lekko piszczy? Myślał ktoś może nad jego podmianą?
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
vajera
Posty: 179
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

czw sty 17, 2019 6:56 am

piszczy każdy egzemplarz 1 i 2
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 506
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw sty 17, 2019 10:22 am

vajera pisze:
czw sty 17, 2019 6:56 am
piszczy każdy egzemplarz 1 i 2
Czy to jest aż tak słyszalne, czy trzeba się wsłuchać? Mam Shelly 1 v3 i nie zaobserwowałem żadnego piszczenia, ale fakt jest też, że nie robiłem tego w środku nocy. Aż sprawdzę dzisiaj jak będę go flashował na Suplę.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

czw sty 17, 2019 11:42 am

Mam info może zainteresuje. Zapytałem kiedy będzie shelly 2 LED w sprzedaży znów. Odpowiedz:
Hello Konrad,

Shelly 2 LED will be not available anymore.

We will have new product instead of it, but I cannot provide an estimated time for that.

If you have any other questions, do not hesitate to contact me.

Thank you for your time.

Kind Regards,
Dimitar Stanishev
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Jarson78
Posty: 37
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

czw sty 17, 2019 5:24 pm

Panowie jak Shelly 1 wprowadzić w tryb konfiguracji po wgraniu Multiboard?
Z sonoffem nie ma problemu a z shelly niestety mam.
ODPOWIEDZ