SUPLA Scripts & Google Assistant

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
fracz
Posts: 1563
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Jan 18, 2019 5:17 pm

Czyli stabilne komendy głosowe do scen ze skryptów.

INSTRUKCJA

Jak wiadomo, komendy głosowe z Automate przestały działać razem z nowym asystentem Google... :-(

Więc pomysł jest taki, że w IFTTT tworzymy sobie regułę, że gdy powiemy coś co się zaczyna od "SUPLA" do Googla to on to łapie i przesyła do SUPLA Scripts pełną komendę tak jak do tej pory Automate.

W SUPLA Scripts pozostanie ta sama konfiguracja komend głosowych co teraz. Muszę tylko rozkminić jak to autoryzować w IFTTT by wiedziało do którego konta uderza.

Pierwszy proof of concept mam i nawet coś już nagrałem: https://youtu.be/JFfrMGrz68Y

Jedyna wada takiego rozwiązania to brak możliwości modyfikacji odpowiedzi komendy głosowej. Zawsze odpowie to co podamy w IFTTT (tu: podałem "Ok, Supla działa").

Jak widać też na filmiku, czasem z jakiegoś powodu nie rozumie i nawet gdy komenda zaczyna się od "SUPLA" to nie wykonuje skryptów tylko coś swojego (widać to dwa razy na filmiku, ale jaki ten drugi raz jest słodki :-D).

I jeszcze jedna dziwna rzecz jest: w IFTTT nie ma jeszcze wsparcia dla polskiego... Przez co nawet komenda "SUPLA otwórz bramę" dochodzi do skryptów jako "Open the gate". Ale spokojnie w konfiguracji triggerów scen będzie się dało to ogarnąć, wpisując tam po prostu po angielsku a gadając po polsku. No i jak głosowo wywołuję asystenta to muszę powiedzieć "Ok, Google, SUPLA, włącz światło", ale już i tak fajnie ;-)

Żeby to skończyć potrzebuję wolnej soboty. A jutrzejsza zajęta... :-D

Jak ktoś ogarnia IFTTT - może wiecie jak zrobić by odpowiadało czymś innym niż z góry ustalonym tekstem?
cino111
Posts: 626
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Jan 18, 2019 5:22 pm

Dobrze się zapowiada. Czekamy z niecierpliwością :D
User avatar
maffiu
Posts: 482
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Fri Jan 18, 2019 5:38 pm

Elegancko
andrzejano
Posts: 248
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Fri Jan 18, 2019 6:19 pm

@fracz nawinęło mi się coś takiego w ifttt
Attachments
Screenshot_20190118-191520_IFTTT.jpg
Screenshot_20190118-191520_IFTTT.jpg (190.4 KiB) Viewed 4572 times
andrzejano
Posts: 248
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Fri Jan 18, 2019 6:59 pm

W asystencie ładnie Ten applet odpowiada na zapytanie "przełącz lampę" - "lampa przełączona".
Nie daje rady analogicznie z bramą..próbuję już parę wariantów i nie rozpoznaje urządzenia a lampę rozpoznał?
@fracz, masz pomysła?
Attachments
Screenshot_20190118-194306_IFTTT.jpg
Screenshot_20190118-194306_IFTTT.jpg (264.61 KiB) Viewed 4547 times
Screenshot_20190118-194358_IFTTT.jpg
Screenshot_20190118-194358_IFTTT.jpg (183.66 KiB) Viewed 4547 times
Screenshot_20190118-194436_IFTTT.jpg
Screenshot_20190118-194436_IFTTT.jpg (209.75 KiB) Viewed 4547 times
User avatar
fracz
Posts: 1563
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Jan 18, 2019 7:20 pm

Nie no tak to spoko, możesz tam sobie wpisać co chcesz. Mi chodzi o to że tak się da skonfigurować to by nie rozmnażać 50 appletów w IFTTT tylko zrobić jeden, który złapie wszystko i wyśle do skryptów i one już dalej - na podstawie skonfigurowanych tam komend głosowych przy scenach - wykonają to co chcesz. Czyli tak jak było z Automate, tylko bez automate. Ludzie nie będą musieli płacić 10zł żeby im działało (czarny humor).

Brakuje tej odpowiedzi, ale chyba da się przeżyć.
wsosniak
Posts: 318
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Fri Jan 18, 2019 7:38 pm

no to może tak ? : GOOGLE ASSISTANT -> "Say a phrase with a text ingredient" , gdzie $ to dowolny tekst który potem można też użyć w odpowiedzi

Dla tego przykładu mówię : "Ok Google, Supla open my home" a asystent mi odpowiada "Open my home activated " :)
Attachments
1.png
1.png (55.65 KiB) Viewed 4519 times
andras
Posts: 239
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Fri Jan 18, 2019 8:31 pm

Dziwne android 6.0 mam google asystenta i skrypty z automate dalej działają .
dominik.l
Posts: 37
Joined: Sun Oct 14, 2018 5:52 pm

Fri Jan 18, 2019 9:11 pm

u mnie tak się stało jak asystent zainstalował się sam. odinstalowałem go i wgrałem ponownie i działa mi jak do tej pory
TTomasz
Posts: 17
Joined: Thu Jan 17, 2019 7:10 pm

Fri Jan 18, 2019 9:53 pm

Jak odinstalowałeś Asystenta? On jest zintegrowany z systemem nie jest odrębną aplikacją
Post Reply