Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0
-
slawek
Dla pewności przydałoby się podpiąć oscyloskop, bo woltomierz wszystkiego nie pokaże
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Maniek913
Niestety nie dysponuję oscyloskopem, ale problem jest zaskakująco powtarzalny - mam sieć trójfazową i podpinałem do różnych faz , a także jak wspomniałem przez transformator separujący.
-
Dunay
Zybi mistrzu,
powiedz mi powiedz co ja robić źle.
wersja softu 6.0 zatem DS18B20 podłączam pod GPIO14 i tutaj zaczyna dziać się magia.
Po podłączeniu i wyłączeniu pozostałych kanałów na Cloud sonoff zapina się teoretycznie (dioda świeci ciągłym światłem) ale sam sonoff w Cloudzie jest jako rozłączony, natomiast gdy wypnę czujnik to oczywiście dioda pulsuje że coś jest nieteges ale za to łączy mi się sonoff w cloudzie. I pytanie: WTF? Czujnik sprawny, sprawdzony na innym sofcie.
powiedz mi powiedz co ja robić źle.
wersja softu 6.0 zatem DS18B20 podłączam pod GPIO14 i tutaj zaczyna dziać się magia.
Po podłączeniu i wyłączeniu pozostałych kanałów na Cloud sonoff zapina się teoretycznie (dioda świeci ciągłym światłem) ale sam sonoff w Cloudzie jest jako rozłączony, natomiast gdy wypnę czujnik to oczywiście dioda pulsuje że coś jest nieteges ale za to łączy mi się sonoff w cloudzie. I pytanie: WTF? Czujnik sprawny, sprawdzony na innym sofcie.
-
Zybi
Odłącz moduł od zasilania.
Na Cloudzie skasuj poprzednio zarejestrowaną instancję, a potem aktywuj rejestrację urządzeń.
Włącz moduł do zasilania.
Na Cloudzie skasuj poprzednio zarejestrowaną instancję, a potem aktywuj rejestrację urządzeń.
Włącz moduł do zasilania.
-
Dunay
Tak zrobiłem. I teraz: gdy czujnik jest wpięty dioda świeci światłem ciągłym, moduł nie rejestruje się do Clouda. Teraz wyłączam moduł, odłączam czujnik i włączam moduł. Moduł rejestruje sie w Cloudzie oczywiście bez problemu, ale dioda miga że brak czujnika.
-
Zybi
To po Ci wersja v6 softu, bez Oledu jest v5?
Na Oledzie miałbyś komunikaty diagnostyczne.
Wrzuć screen ze strony konfiguracyjnej od Additional Settings.
Sprawdź także jak moduł zachowuje się przy zasilaniu z przejściówki USB, bo może wewnętrzna przetwornica Sonoff-a bruździ.