MEW-01 - przedpremierowe uwagi

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

A żebym ja to rozumiał :lol:

Natomiast wydaje mi się że Moc czynna + Moc Pozorna = Natężenie. I tak wychodzi.

29,49 + 185,29 = 214

248 * 0,863 = 214

A dlaczego takie wysokie? Who knows. Mogę zgłosić do Taurona że MEWa mi mówi że mam źle :lol: Ale serio, to problem do zgłaszania komuś? ;-)
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Slawek zajęcia z elektrotechniki miałem już spory czas temu, nie pracuje z "prądem" co prawda mam uprawnienia do 1kW ale taki wymóg, bo bym w pracy nie mógł żarówki wkręcić.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

fracz wrote: Mon Jan 21, 2019 9:46 pm

Moc czynna + Moc Pozorna = Natężenie
Natężenie to prąd czyli ampery.
Tu daje to moc całkowitą wyrażoną w Watach.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
fracz

Myślę, że analiza tych wartości wymaga Slawka, Ernesta, albo innej osoby która ma za sobą "parę" lat doświadczenia ;)
slawek

fracz wrote: Mon Jan 21, 2019 9:46 pm A żebym ja to rozumiał :lol:

Natomiast wydaje mi się że Moc czynna + Moc Pozorna = Natężenie. I tak wychodzi.

29,49 + 185,29 = 214

248 * 0,863 = 214

A dlaczego takie wysokie? Who knows. Mogę zgłosić do Taurona że MEWa mi mówi że mam źle :lol: Ale serio, to problem do zgłaszania komuś? ;-)
P=U*I*cos fi
Zgłoś, to każą ci płacić za moc bierną ("psucie" prądu w sieci) :lol:
Lector wrote: Mon Jan 21, 2019 9:48 pm Slawek zajęcia z elektrotechniki miałem już spory czas temu, nie pracuje z "prądem" co prawda mam uprawnienia do 1kW ale taki wymóg, bo bym w pracy nie mógł żarówki wkręcić.
Nie przyznawaj się, bo to elektryczne abecadło i mogą ci zabrać uprawnienia :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Ryo

Moc czynna - ta, którą faktycznie zużywamy
P=U*I*Cos FI
Moc czynna = Napięcie wyrażone w Voltach * Prąd(natężenie) wyrażone w Amperach * współczynnik mocy (przesunięcie między prądem a napięciem w praktyce im wyższy współczynnik tym lepiej zazwyczaj przyjmuje się wartość 0,8 lecz obciążenie indukcyjne może charakteryzować się cos o wart np 0,5)
Moc bierna - straty
Moc pozorna - wypadkowa mocy czynnej i biernej (przeciwprostokątna trójkąta mocy)
Do domowych obliczeń wystarczy świadomość dotycząca mocy czynnej. By się zagłębić w niuanse mocy biernej i pozornej prędzej czy później należy zastosować liczby zespolone ;) - Koszmar :D
slawek

Ryo wrote: Mon Jan 21, 2019 10:03 pm prędzej czy później należy zastosować liczby zespolone ;) - Koszmar :D
Koszmar to HTML, PHP, C, C++... liczby zespolone przerabiałem w 1982... i jeszcze coś tam zostało ;)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
fracz

Czyli rozumiem że moc bierna jest niepożądana. To dlaczego ja mam tego tak w cholerę? :shock: Człowiek żył wcześniej spokojnie.
wojtas567

Nie wiem czy te mierniki wyjdą nam na dobre, faktycznie za dużo informacji podają dla przeciętnego Kowalskiego
Pozdrawiam
Wojtek
Ryo

fracz wrote: Mon Jan 21, 2019 10:10 pm Czyli rozumiem że moc bierna jest niepożądana. To dlaczego ja mam tego tak w cholerę? :shock: Człowiek żył wcześniej spokojnie.
Jest niepożądana lecz niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wielu sprzętów. :)
Moc bierną w jakimś stopniu też używamy, poprzedni post to duuże uproszczenie.

Return to “ZAMEL MEW-01”