MEW-01 - przedpremierowe uwagi

Ernest

Hej,
fracz wrote: Mon Jan 21, 2019 4:46 pm @Ernest poniżej moje uwagi po instalacji i 3h testów.
  • kuźwa co tyle prądu zużywa??!! - jak będą pojawiały się złotówki to dopiero będzie zabawa - siedzenie po ciemku w domu
  • Przekładniki mogłyby (choć pewnie nie mogą) być mniejsze - ciężko to wepchać do zwoju grubych przewodów. - jest szansa że damy mniejsze narazie poszliśmy w uniwersalny prąd - pomyślimy po testach[/i]
  • podbisy przyłączy przekładników l1a, l1b zmieniłbym na l1r i l1b (red, black), żeby nie było wątpliwości jak podpinać; chyba że to jest oczywiste/standardowe a moje wątpliwości wynikają z mojej niewiedzy - rzeczywiście mieliśmy taką dyskusję - niestety dostawca może zmienić kolory kabelków i wtedy będziemy mieli problem - więc w instrukcji jest to ładnie opisane
  • w aplikacji na ekranie głównym wyświetlanie kWh nic nie mówi. Co z tego że po miesiącu tam będzie 100kWh czy tam ile? Żeby być podobnym do innych kanałów suplowych, trzeba tam pokazywać aktualne zużycie - cokolwiek to znaczy. Teraz to tak jakby na ekranie głównym pokazywać średnią temperaturę a tą live masz dopiero po wejściu w szczegóły. Tyle że rozmawiałem z Przemkiem i nie wiemy jak to pokazać - czy jak mam 3 fazy po 1A w danym momencie każda to można pokazać że obecne natężenie to 3A? Dowiedzieliśmy się, że nie. Co wobec tego pokazać na ekranie głównym żeby zobrazować "aktualne zużycie prądu", czyli wartość, która pokaże że "teraz zużywam więcej niż przedtem" w sumie na wszystkich fazach? Jesteśmy za ciency żeby to stwierdzić :-D - nad aplikacją musimy popracować jest kilka pomysłów które pewnie wspólnie dopracujemy
  • jak już podpowiesz jak prezentować zbiorcze użycie ze wszystkich faz, fajnie też zobaczyć każdy z tych szczegółów w kontekście wszystkich (o ile to możliwe) oprócz aktualnej możliwości pokazania każdej z nich; myślmy o naszych Żonach - nie każdy chce wiedzieć co to faza ;-) - nie ma fal - będzie kasa i wtedy może być wesoło
mipix

Witam

Czy można zrealizować funkcjonalność MEW-01 przy użyciu już posiadanego sprzętu? Na przykład jakiś moduł ESP + licznik energii.
Mam zainstalowany ORNO OR-WE-516, z którego aktualnie odczytuję impulsy i generuję wykresy zużycia energii https://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10188. Licznik posiada port szeregowy z którego można odczytać pozostałe parametry elektryczne. Niestety nie znalazłem nigdzie kodu źródłowego do MEW-01 a chętnie bym coś takiego zrobił w Arduino.

Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

mipix wrote: Thu Jan 24, 2019 1:39 pm Witam

Czy można zrealizować funkcjonalność MEW-01 przy użyciu już posiadanego sprzętu? Na przykład jakiś moduł ESP + licznik energii.
Mam zainstalowany ORNO OR-WE-516, z którego aktualnie odczytuję impulsy i generuję wykresy zużycia energii https://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10188. Licznik posiada port szeregowy z którego można odczytać pozostałe parametry elektryczne. Niestety nie znalazłem nigdzie kodu źródłowego do MEW-01 a chętnie bym coś takiego zrobił w Arduino.

Pozdrawiam
1:1 nie zrealizujesz przy tym sprzęcie, ale zliczanie impulsów tak. Przykład jest tutaj:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c

to co ma MEW-01 jest również wspierane przez te źródła:
https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp

ale obsługę chip-u pomiarowego oraz kalibrację już musisz sobie napisać sam.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mipix

Bardziej chodziło mi o to żeby wykorzystać sprzętowe pomiary obecnego licznika i te dane przesłać do chmury w takiej formie jak robi to MEW-01. Plus tego rozwiązania jest tylko taki, że przekładniki prądowe już są w środku. Z odczytem danych przez MODBUS jakoś sobie poradzę, ale nie wiem jeszcze w jakie formie dane są do serwera wysyłane. Jest może jakiś przykład dla Arduino?

Pozdrawiam
pzygmunt

Biblioteka na Arduino nie obsługuje jeszcze tych liczników.
kuris

ok takie na świeżo co od razu mi wpada w oko.
- na cloud nie wyświetlają się parametry te co w aplikacji ( chyba że ja mam coś nie tak)
- jak się wchodzi w aplikacji w licznik i go przegląda to po wyjściu wywala mnie na sam dół strony w apce
- już pisałem wcześniej ale fajnie by było jak by była obsługa 2 taryf żeby było widać miesięczne zużycie w różnych taryfach.
-nie znalazłem nigdzie magicznego guziczka zerowania licznika
tyle po kilkunastu minutach testowania :)
pzygmunt

Resetowanie jest na http://192.168.4.1
po resecie trzeba też w cludzie wyczyścić historię.
kuris

pzygmunt wrote: Thu Jan 31, 2019 6:36 pm Resetowanie jest na http://192.168.4.1
po resecie trzeba też w cludzie wyczyścić historię.
tylko że ja nie myślę o resecie urządzenia tylko np. przychodzi nowy okres rozliczeniowy i chciałbym żeby licznik się wyzerował albo żebym go sam mógł wyzerować i żeby zużycie za poprzedni okres wylądowało w jakiejś tabeli np. stan licznika za styczeń 400 kwh, taka myśl .
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

kuris wrote: Thu Jan 31, 2019 6:44 pm tylko że ja nie myślę o resecie urządzenia tylko np. przychodzi nowy okres rozliczeniowy i chciałbym żeby licznik się wyzerował albo żebym go sam mógł wyzerować
Ten pomysł mi się podoba. Na chmurze można by podać długość okresu rozliczeniowego i dzień miesiąca na który przypada rozliczenie. Po tej dacie reset odczytu, a dane z poprzedniego okresu do tabeli historycznej. Warto przemyśleć.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
michael

lesny8 wrote: Thu Jan 31, 2019 10:25 pm
kuris wrote: Thu Jan 31, 2019 6:44 pm tylko że ja nie myślę o resecie urządzenia tylko np. przychodzi nowy okres rozliczeniowy i chciałbym żeby licznik się wyzerował albo żebym go sam mógł wyzerować
Ten pomysł mi się podoba. Na chmurze można by podać długość okresu rozliczeniowego i dzień miesiąca na który przypada rozliczenie. Po tej dacie reset odczytu, a dane z poprzedniego okresu do tabeli historycznej. Warto przemyśleć.
Mnie również podoba się ta myśl :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”