8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK
-
Pico
Rqczej nie upali się - spadek napiecia na rezystorze podciagajacym. Zmienilem jednoczesnie zasilanie z usb na 5 v na vv. Nodemcu. Narazie 10 godzin nie zawiesil sie . Jest to nadluzszy czas bez zawiechy. Zobaczymu jak dlugo . Nie wiem czy to przypafek ale teraz widze tolerancje roznicy na termomeyrach w zakresie 0.0 do 0.3 stopnia. Przedtem byla roznica okolo 1 stopnia.
-
Slon1
NodeMcu można zasilać z 5V podpiętego do VCC i nic się nie uwali. Mam tak kilka modułów i pracują bezproblemowo. natomiast jeżeli chodzi o ten konkretny też zasilanie jest z 5V oddzielnie na NodeMcu i oddzielnie na czujniki, oczywiście GND wspólne. Do tej pory raz się zawiesił jak pisałem wcześniej. Teraz działa zobaczymy jak długo bo być może to tylko przypadek był. Rezystor 2.2 mam jak będzie zawiecha to zmienię na inny.
-
Pico
Dokladnie też tak podpiolem czyli zasilanie nodemcu nie na usb a 5v na pin u mnie oznaczony VV, narazie działa. Tylko pytanie napiecie podciagajace daleś z 3v czy 5v. Ja dałem z 5v i nie wiem czy zmieniać. A w sumie dam na 3v i zoaczymy czy zawiechy powrócą.
Czy działają Tobie z oled przekaźniki ? czy możesz podesłać kod , męczę to 3 dni i gdy załączam przekaźnik to modułNetAs wrote: Sun Jan 06, 2019 3:31 pm Mam pytanko, mam w kodzie 4 relay:
chce wyświetlić na OLED informacje ktory z nich jest ON/OFF.Code: Select all
SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY1, false); SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY2, false); SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY3, false); SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY4, false);
Jak odczytać info z supli że dany przekaźnik jest włączony/wyłączony?
nie używam buttonów, załączanie jest tylko przez harmonogramy supli.
po chwili się resetuje .
Zależy mi na oled , 2 przekaźniki i 4 DS-y
-
cino111
Prawdopodobnie problem z zasilaniem. Też tak miałem. Dołożyłem kilka elektrolitycznych kondensatorow na zasilaniu i pomogło.
-
Pico
Raczej nie. Rownolegle z tego zasilacza chodzą 2 inne nodemcu z incan-easy i nic sie nie dzieje. Teraz podlaczylem 5v na vv nodemcu zasilanie z niego 3v na 3 sztuki ds18b20 i podciagniete 1k tez z 3v . Niech pochodzi zobaczymy
Aktualuzacja
Po 6 godzinach zawiesil się. Zmienilem na zasilanie ds i podciagniecie na 5v. Dalej rezystor 1k.
Przy odpaleniu juz widac roznicę . Odczyt 3 ds podniósl się o 2 stopnie. Teraz pokazuje tak samo jak inne nodemcu ktore leza na biurku z wsadem incasy-easy z jednym ds i drugim dht12. Teraz wszystkie czujniki pokazują podobna temperature.
Testuje dalej czy sie zawiesi.
Aktualzacja
Mija 24 godziny na razie działa
Aktualuzacja
Po 6 godzinach zawiesil się. Zmienilem na zasilanie ds i podciagniecie na 5v. Dalej rezystor 1k.
Przy odpaleniu juz widac roznicę . Odczyt 3 ds podniósl się o 2 stopnie. Teraz pokazuje tak samo jak inne nodemcu ktore leza na biurku z wsadem incasy-easy z jednym ds i drugim dht12. Teraz wszystkie czujniki pokazują podobna temperature.
Testuje dalej czy sie zawiesi.
Aktualzacja
Mija 24 godziny na razie działa
Last edited by Pico on Sun Jan 27, 2019 2:33 pm, edited 1 time in total.
-
slawek
Co to z moduł?andras wrote: Sun Jan 27, 2019 8:36 am Zasilacz jest mocny , soft z 4 czujnikami i oled chodzi bez problemu , z przekaznikami gdy załączam przekaznik regularnie 10 sek i jest reset
rozłącza przekaznik i ponowne logowanie do supli
Najwyraźniej zakłóca zasilanie..
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego