siba wrote: Sat Jan 26, 2019 1:13 pm
...Pytanie tylko czy Twój kocioł obsługuje opentherm? Byłoby to chyba złącze BUS.
Dzięki za info. Przeszukałem instrukcję od kotła i nigdzie nie jest wspominanie o opentherm, więc raczej nie obsługuje.
Pod BUS można podłączyć SENSYS jest to sterownik systemowy aristona.
"Sensys pozwala na kontrolę funkcjonowania każdego elementu systemu z najwyższą łatwością.
Zaawansowany protokół BUS BRIDGENET® umożliwia:
zarządzanie pracą kotła, kolektorów solarnych, a także regulację temperatury w strefach grzewczych, możliwość programowania czasów ogrzewania i produkcji CWU.
Duży i czytelny wyświetlacz MATRIX pozwala na: personalizację ekranu głównego generowanie raportów wykorzystania energii solarnej, ograniczenia emisji CO2 oraz dostępnej ilości CWU."
Jest też wersja Sensys NET
https://www.youtube.com/watch?v=1hceTgaGr8M umożliwiająca zdalne zarządzanie ze smartphone (rejestracja, autoryzacja itp. w aristonie), lecz mój kocioł chyba tego nie obsługuje ponieważ nie jest w wersji NET.
Nie bardzo rozumiem, co to znaczy regulacja temperatury w strefach grzewczych i jak to działa. Mam do dyspozycji 3 strefy. Co znaczy strefa, pokój? Pewnie z czasem do tego dojdę.