Do ZAMEL najlepsza linka, końcówki lutuję .
Złączki VAGO do linek i drutów.
Nowe mieszkanie jak sterować
-
Demolkaa
To może trzeba podsunąć pomysł Zamelowi, żeby złączki wyjść zrobić na odwrót tzn przewody wkładane od góry a śrubki zaciskowe z boku wtedy nie przeszkadzały by przewody wystające z boku tylko odrazy wychodziły by do góry.Lucas wrote: Mon Jan 28, 2019 7:45 am Nie wiem, czy ktoś też tak miał, ale czasem mam problem, żeby zmieścić kostkę Zamela do głębokiej puszki, gdy są do niej podłączone już przewody.
Dodałem zdjęcie o co mi chodzi i jakie złącze można by zastosować.
Ja mogę być testerem na row-02
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Demolkaa on Mon Jan 28, 2019 10:40 am, edited 3 times in total.
-
wojtas567
Też tak myślałem że będzie łatwiej.Demolkaa wrote: Mon Jan 28, 2019 10:14 am żeby złączki wyjść zrobić na odwrót tzn przewody wkładane od góry a śrubki zaciskowe z boku wtedy nie przeszkadzały by przewody wystające z boku tylko odrazy wychodziły by do góry.
Zastosowałem podobne złączki w module inCan, tylko raz i nigdy więcej, kable są sztywne więc nie było łatwo je ułożyć, trudniej było też przykręcić śrubki w takiej wersji, ale to może tylko moje odczucie.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Są również złączki które i śrubki i przewody są z tej samej strony.wojtas567 wrote: Mon Jan 28, 2019 11:09 amTeż tak myślałem że będzie łatwiej.Demolkaa wrote: Mon Jan 28, 2019 10:14 am żeby złączki wyjść zrobić na odwrót tzn przewody wkładane od góry a śrubki zaciskowe z boku wtedy nie przeszkadzały by przewody wystające z boku tylko odrazy wychodziły by do góry.
Zastosowałem podobne złączki w module inCan, tylko raz i nigdy więcej, kable są sztywne więc nie było łatwo je ułożyć, trudniej było też przykręcić śrubki w takiej wersji, ale to może tylko moje odczucie.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Dunay
Ja bym w nowym domu pomyślał nad sterowaniem wszystkim z rozdzielni. Zamel chyba szykuje coś na szynę, Sonoff 4ch też jest na szynie więc dużo łatwiej to ogarnąć z jednego miejsca. A nie walić puchy wielkie jak wiadro, kombinować z WiFi i w przypadku zmiany soft czy innych czynności wszystko mamy w jednym miejscu.
-
Lucas
Tylko nie byłojednoznacznej informacji, czy i jak te 4-kanałowe moduły umieszczone w rozdzielni jeden obok drugiego będą na siebie oddziaływać. Tutaj sprawdziło by się rozwiązanie jak w sterownikach PLC - jedna główna jednostka 4 we/wy z możliwością podłączenia np. 2 modułów rozszerzeń, co w sumie dałoby np. 12 we/wy (lub w innej konfiguracji). Wtedy samo oświetlenie w niedużym mieszkaniu można by tym ogarnąć.Dunay wrote: Mon Jan 28, 2019 11:24 am Ja bym w nowym domu pomyślał nad sterowaniem wszystkim z rozdzielni. Zamel chyba szykuje coś na szynę, Sonoff 4ch też jest na szynie więc dużo łatwiej to ogarnąć z jednego miejsca. A nie walić puchy wielkie jak wiadro, kombinować z WiFi i w przypadku zmiany soft czy innych czynności wszystko mamy w jednym miejscu.
"Puchy wielkie jak wiadro" też mają swoje korzyści. Jeśli coś będzie działać stabilnie, to raczej nie ma potrzeby wyciągania modułów. Aktualizacja przynajmniej do Zamela jest po OTA.
-
slawek
Dunay wrote: Mon Jan 28, 2019 11:24 am Ja bym w nowym domu pomyślał nad sterowaniem wszystkim z rozdzielni. Zamel chyba szykuje coś na szynę, Sonoff 4ch też jest na szynie więc dużo łatwiej to ogarnąć z jednego miejsca.
Moim zdaniem przydałoby się zaprojektować taką "kobyłę" do rozdzielni z jednym wifi - w ramach scalenia i redukcji zakłóceń, a widziałbym to na... ESP32...Lucas wrote: Mon Jan 28, 2019 12:17 pm
Tylko nie byłojednoznacznej informacji, czy i jak te 4-kanałowe moduły umieszczone w rozdzielni jeden obok drugiego będą na siebie oddziaływać. Tutaj sprawdziło by się rozwiązanie jak w sterownikach PLC - jedna główna jednostka 4 we/wy z możliwością podłączenia np. 2 modułów rozszerzeń, co w sumie dałoby np. 12 we/wy (lub w innej konfiguracji). Wtedy samo oświetlenie w niedużym mieszkaniu można by tym ogarnąć.
Ma dużo większe możliwości, tylko ktoś (chyba wiadomo kto
Co na to @Ernest i @pzygmunt
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
slawek
Ty powiedziałeś
Oczywiście wiem jak u Ciebie z czasem, więc... poczekamy... spokojnie...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa