Konwersja bmp do kodu arduino.

Maniek913
Posts: 156
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Tue Jan 29, 2019 7:28 pm

Mam taki sam efekt na oledzie 128/64 i dodatkowo obraz jest "odwrócony"o 180 stopni w porównaniu do np softu zibiego, za to pomiar temperatury działa ok, a na sofcie zibiego już nie. Może marcin użył zmodyfikowanej biblioteki obsługi oleda ?
andras
Posts: 239
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Tue Jan 29, 2019 7:38 pm

U mnie to samo też odwrócony 180 stopni
Zybi
Posts: 1370
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Jan 29, 2019 9:11 pm

Maniek913 wrote:
Tue Jan 29, 2019 7:28 pm
Mam taki sam efekt na oledzie 128/64 i dodatkowo obraz jest "odwrócony"o 180 stopni w porównaniu do np softu zibiego, za to pomiar temperatury działa ok, a na sofcie zibiego już nie. Może marcin użył zmodyfikowanej biblioteki obsługi oleda ?
Pomiar działa, po prostu coś źle ustawiłeś lub podłączyłeś!
MMarcin
Posts: 81
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Tue Jan 29, 2019 9:54 pm

Maniek913 wrote:
Tue Jan 29, 2019 7:28 pm
Mam taki sam efekt na oledzie 128/64 i dodatkowo obraz jest "odwrócony"o 180 stopni w porównaniu do np softu zibiego, za to pomiar temperatury działa ok, a na sofcie zibiego już nie. Może marcin użył zmodyfikowanej biblioteki obsługi oleda ?
Używam standardowej biblioteki. Pokaż foto co się u Ciebie dzieje na oled.
andras
Posts: 239
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Tue Jan 29, 2019 10:18 pm

Tak to wygląda
Attachments
DSC06325.JPG
DSC06325.JPG (1.44 MiB) Viewed 756 times
DSC06327.JPG
DSC06327.JPG (1.47 MiB) Viewed 756 times
Maniek913
Posts: 156
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Tue Jan 29, 2019 10:53 pm

Zybi wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:11 pm
Maniek913 wrote:
Tue Jan 29, 2019 7:28 pm
Mam taki sam efekt na oledzie 128/64 i dodatkowo obraz jest "odwrócony"o 180 stopni w porównaniu do np softu zibiego, za to pomiar temperatury działa ok, a na sofcie zibiego już nie. Może marcin użył zmodyfikowanej biblioteki obsługi oleda ?
Pomiar działa, po prostu coś źle ustawiłeś lub podłączyłeś!
Działa , ale na jednym czujniku, pozostałe nie odświeżają wskazań. U mnie dodatkowo występuje problem opisany tutaj
viewtopic.php?f=11&t=4134&p=33575#p33575
Nie wiem co mogłem "źle ustawić lub podłączyć" skoro na identycznym sprzęcie po zmianie softu pomiar na 8-miu czujnikach jest OK. Jest tylko problem z wyświetlaniem tak jak na fotce powyżej. I nie występuje problem przy zasilaniu sieciowym jak w opisie.
Zybi
Posts: 1370
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Jan 29, 2019 10:56 pm

Podeślij dane modułu to skompiluję Ci najnowszą wersję - może pomoże.
Maniek913
Posts: 156
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Tue Jan 29, 2019 11:04 pm

Dzięki -Wysłałem dane na priv
Patryk
Posts: 398
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jan 30, 2019 12:28 pm

andras wrote:
Tue Jan 29, 2019 10:18 pm
Tak to wygląda
Trzeba ręcznie w bibliotece OLED przestawić rozdzielczość na 128/64.
Domyślnie jest ustawiona na 128/32.
Dlatego masz tak rozciągniętę napisy w pionie.
wrobel111
Posts: 50
Joined: Tue Jun 05, 2018 6:13 pm

Wed Jan 30, 2019 2:13 pm

Jak chcecie odwrócić ekran to użyjcie funkcji display.setRotation(2)

Wgl są różne wersje tego oled-a np. niebiesko - żółty (takie jak macie) lub cała biały i chyba jeszcze cały niebieski
Post Reply