Czy jest mozliwość zaimplementowania do aplikacji mobilnej adresu globalnego i lokalnego.
Dziś mialem awarie internetu od dostawcy i nie mogłem otworzyć drzwi. W aplikacji mialem wprowadzony adres globalny i trzeba bylo zmieniac na lokalny.
Da sie cos takiego zrobic?
Adres lokalny i globalny
-
alv
Najprościej byłoby dodać wpiś do serwera dns na routerze, ale mało który na to pozwala. Najczęściej jest to dnsmasq, więc można próbować ręcznie dodać do konfigu jeśli masz dostęp via telnet/ssh (address=/supla.example.com/10.10.10.100). Nie ma problemu w przypadku oprogramowania dd-wrt/openwrt. Wynik tego będzie taki, że jak jesteś połączony ze swoją siecią to domenę rozwiązuje ci na adres lokalny.
-
janusz
Wlasnie dlatego pytalem czy da sie cos takiego zrobić w aplikacji, bo tak sie sklada ze moj router na to nie pozwala. A także nie moge do niego wgrać dd-wrt.
Podobne rozwiazanie mam w programie do obsługi kamer "tiny cam monitor pro"
Podobne rozwiazanie mam w programie do obsługi kamer "tiny cam monitor pro"
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
viewtopic.php?f=6&t=286&p=3208&hilit=NAT#p3208janusz wrote:Czy jest mozliwość zaimplementowania do aplikacji mobilnej adresu globalnego i lokalnego.
Dziś mialem awarie internetu od dostawcy i nie mogłem otworzyć drzwi. W aplikacji mialem wprowadzony adres globalny i trzeba bylo zmieniac na lokalny.
Da sie cos takiego zrobic?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
alv
Na necie piszą, że jest coś takiego jak "Domain name exceptions", gdzie możesz dodać sobie wpis do resolvera, przejrzyj może jeszcze raz instrukcję, lub pogooglaj. Masz dostęp via ssh/telnet? Możesz sprawdzić jaki serwer dns tam chodzi?
-
0xFF
To może być tam, gdzie ustawia się serwer DHCP i statyczne adresy (Static Leases).