Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Post Reply
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Fri Jan 11, 2019 6:44 pm

Arek.kandula wrote:
Fri Jan 11, 2019 12:11 pm
Kolego do czego podpina się sonoffa. pozdrawiam
Czy to pytanie do mnie?
Jeśli tak, to w tym napędzie są przyłącza do podpięcia przycisku zewnętrznego. Pod nie podłączasz BEZPOTENCJAŁOWE (przerobione) wyjście z sonoffa.
JerryM
Posts: 5
Joined: Sun Oct 07, 2018 5:49 pm

Mon Jan 28, 2019 10:00 pm

Witam

Panowie, a może zamiast kontaktronu przyjrzeć się napędom bram i sygnałom wypuszczanym z elektroniki. Nawet najtańsze napędy Nice (innych nie sprawdzałem) umożliwiają wysterowanie wejściem sonoffa. W efekcie uzyskujemy wizualizację stanów: brama otwierana, zamykana, brama otwarta-zamknięta. Koszt na poziomie 12-15 zł (kontaktron nie potrzebny).
Wadą tego rozwiązania jest niestety brak sygnalizacji "ręcznego" otwarcia bramy.
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Jan 29, 2019 7:30 am

JerryM wrote:
Mon Jan 28, 2019 10:00 pm
Witam

Panowie, a może zamiast kontaktronu przyjrzeć się napędom bram i sygnałom wypuszczanym z elektroniki. Nawet najtańsze napędy Nice (innych nie sprawdzałem) umożliwiają wysterowanie wejściem sonoffa. W efekcie uzyskujemy wizualizację stanów: brama otwierana, zamykana, brama otwarta-zamknięta. Koszt na poziomie 12-15 zł (kontaktron nie potrzebny).
Wadą tego rozwiązania jest niestety brak sygnalizacji "ręcznego" otwarcia bramy.
Napęd chyba "nie wie" sam w jakiej jest pozycji.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6689
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 29, 2019 9:20 am

JerryM wrote:
Mon Jan 28, 2019 10:00 pm
Witam

Panowie, a może zamiast kontaktronu przyjrzeć się napędom bram i sygnałom wypuszczanym z elektroniki. Nawet najtańsze napędy Nice (innych nie sprawdzałem) umożliwiają wysterowanie wejściem sonoffa. W efekcie uzyskujemy wizualizację stanów: brama otwierana, zamykana, brama otwarta-zamknięta. Koszt na poziomie 12-15 zł (kontaktron nie potrzebny).
Wadą tego rozwiązania jest niestety brak sygnalizacji "ręcznego" otwarcia bramy.
Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
plnuker
Posts: 71
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Tue Jan 29, 2019 10:28 pm

A może prościej dać 2 krańcówki, ja zamontowałem 2 na szynie, a właściwie 1 krańcówka i 2 czujniki. Krańcówka jeździ pomiędzy czujnikami na szynie. jak na obrazku. ( 2 nie widać bo zdjęcie było by pod światło.)

kiedy jest zamknięta brama zwiera krańcówkę przy drzwiach
kiedy zaczyna się otwierać krańcówka sygnalizuje otwarcie bramy ale 2 pokazuje ze jeszcze jest zamknięta
kiedy dojedzie do końca obie pokazują otwarcie
taka konfiguracja daje pewność ze brama się całkowicie otwarła i zamknęła, przydatne przy np uchylaniu bramy.

Gdyby jeszcze Supla obsługiwała 2 krańcówki do 1 bramy garażowej można było by nawet ustawiać procentowe otwarcie/zamkniecie, podobnie jak w roletach.
A może da się inaczej ogarnąć 2 krańcówki do 1 bramy?
Attachments
IMG_4486.JPG
IMG_4486.JPG (683.69 KiB) Viewed 807 times
JerryM
Posts: 5
Joined: Sun Oct 07, 2018 5:49 pm

Wed Jan 30, 2019 8:38 pm

tcp wrote:
Tue Jan 29, 2019 7:30 am


Napęd chyba "nie wie" sam w jakiej jest pozycji.
Jeżeli został otwarty "elektrycznie" to wie w jakiej jest pozycji, przynajmniej mój, NICE Spin ma bardzo prostą centralkę sterująca.
W identyczny sposób wysterowałem napęd bramy zewnętrznej Robus 600 tu już centralka jest bardziej złożona ale w obu przypadkach wystarczyło wpiąć przekaźnik pod Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę”
JerryM
Posts: 5
Joined: Sun Oct 07, 2018 5:49 pm

Wed Jan 30, 2019 9:16 pm

pzygmunt wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Jan 31, 2019 7:17 am

JerryM wrote:
Wed Jan 30, 2019 9:16 pm
pzygmunt wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.
Daj na YouTube chętnie zobaczymy.
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Fri Feb 01, 2019 6:19 am

plnuker wrote:
Tue Jan 29, 2019 10:28 pm
A może prościej dać 2 krańcówki, ja zamontowałem 2 na szynie, a właściwie 1 krańcówka i 2 czujniki. Krańcówka jeździ pomiędzy czujnikami na szynie. jak na obrazku. ( 2 nie widać bo zdjęcie było by pod światło.)

kiedy jest zamknięta brama zwiera krańcówkę przy drzwiach
kiedy zaczyna się otwierać krańcówka sygnalizuje otwarcie bramy ale 2 pokazuje ze jeszcze jest zamknięta
kiedy dojedzie do końca obie pokazują otwarcie
taka konfiguracja daje pewność ze brama się całkowicie otwarła i zamknęła, przydatne przy np uchylaniu bramy.

Gdyby jeszcze Supla obsługiwała 2 krańcówki do 1 bramy garażowej można było by nawet ustawiać procentowe otwarcie/zamkniecie, podobnie jak w roletach.
A może da się inaczej ogarnąć 2 krańcówki do 1 bramy?
Tak - to jest coś czego mi zdecydowanie brakuje. Dyskusja na ten temat była tu już kilkukrotnie. Niestety nadal nie rozumiem dlaczego takiej możliwości nie ma.
Może to ograniczenia sprzętu albo softu....

W moim przypadku bardzo często zostawiam bramę uchylona minimalnie by s schła sobie podłoga w garażu. Wtedy brama sygnalizuje że jest otwarta. A to nie to samo co uchylona;)
AdamT
Posts: 80
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Fri Feb 01, 2019 8:41 am

Brama zamknięta
Image

Brama w trakcie otwierania lub uchylona
Image

Brama otwarta
Image

Potrzebne dwie krańcówki lub sygnalizacja z elektroniki napędu bramy.
Ponawiam prośbę z tematu viewtopic.php?f=43&t=4349
Dotyczy sterownika ZAMEL SBW-01.
Post Reply