Mam taką zagwozdkę.
mam ustawione harmonogramy dla rolet - zamykanie powiedzmy 70% 15 minut po zachodzie słońca. Wszystko śmiga od jakiegoś czasu ale ostatnio zauważyłem, że np. 1 roleta zasłania się zgodnie z harmonogramem a druga obok nie. Po minucie cloud powtarza i wówczas zasłania się i ta druga.
ponieważ dotyczyło to różnych rolet (sterowników) i wystąpiło ostatnio kilka razy zacząłem sprawdzać.
1) poszedł restart urządzeń (odłączyłem in na chwilę zasilanie)
2) zrobiłem restart routera
3) zerknąłem w logi harmonogramów w cloudzie...wygląda ze OK (akcja wykonała się) ponieważ za 2-gim razem faktycznie się wykonuje...
4) zasadziłem się i dokładnie w momencie gdy jedna z rolet nie przysłoniła się sprawdziłem w aplikacji i w cloudzie czy przypadkiem nie pojawia się na czerowono (ze niby nie ma z nią kontaktu). Jest na zielono cały czas...
Co więcej kolejnego dnia jeszcze raz poczekałem i w momencie gdy 1 z rolet nie zasłoniła się od razy wszedłem do aplikacji i zasłoniłem ją ręcznie - była dostępna, zasłoniła się.
wnioski, zasięg WiFi jest, łączność jest, sterownik (SRW-01) działa prawidłowo...to dlaczego tak się czasem dzieje...
jakies pomysły co jeszcze sprawdzić?
wybiórczo uruchamiające się harmonogramy
-
flowerek
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
flowerek
no i jak to zwykle bywa...jak napisałem posta to problem sam ustąpił.
nie wiem...w międzyczasie dodawałem nowe urządzenia i dla nich ustawiałem harmonogramy (ale harmonogramów rolet nie ruszałem)
od kilku dni działa prawidłowo...tak jak wcześniej przez wiele miesięcy,
może to jakiś chochlik w routerze
nie wiem...w międzyczasie dodawałem nowe urządzenia i dla nich ustawiałem harmonogramy (ale harmonogramów rolet nie ruszałem)
od kilku dni działa prawidłowo...tak jak wcześniej przez wiele miesięcy,
może to jakiś chochlik w routerze
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)