Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

tcp

nitzsche wrote: Tue Jan 29, 2019 12:22 pm
Jak supla zmierzy temperaturę w pokoju i uzna że jest zimno to otworzy zawór, włączy piec. (emulując termostat pokojowy)
Jak uzna że za gorąco to zakręci zawód i wyłączy piec.
Czy ktoś mi wyjaśni jak to sprzętowo wykonać w kotle kondensacyjnym z wejściem opentherm. Piszę już w którymś wątku i nie mogę się doprosić informacji. Jak sprzętowo zrealizować włączanie i wyłączanie kotła kondensacyjnego ? Rozumiem, że zawór termostatyczny 1/0 np. na grzejniku otworzy np. sonoff jak temperatura będzie za niska ale jak uruchomić kocioł ?
edm
Been thanked: 2 times

Panowie @nitzsche, @slawek.
Robiłem ogólne rozpoznanie tematu, możliwości, gubiąc się w tym.
@nitzsche Bardzo dziękuję za banalny czytelny przykład, który sprowadził mnie na ziemie (chyba dam na tace więcej niż zwykle ;)).
Zastosuję się do Waszej rady i zrobię jak piszecie.

Chce się jedynie upewnić jak realizować włączenie/wyłączenie pieca przez Supla. Rozumiem, że przekaźnik zarządzany suplą (skryptami fracz) mam podłączyć do kotła w miejsce termostatu zaznaczonego u mnie TA1? Czy dodatkowa konfiguracja kotła z menu kotła będzie potrzebna?. Czy po prostu ta zwora działa on/off i tyle. Opis gniazd, w tym TA1 tu: viewtopic.php?p=34466#p34466
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
nitzsche

Lector wrote: Sat Jan 26, 2019 9:31 am Czyli jest jak pisałem TA1 załącza pięć bez sterowania na BUS. Można wywalić mostek i podłączyć termostat pokojowy lub sterowanie przekaźnikiem od Supli.
Tcp: A nie masz zwykłego złącza na termostat pokojowy tak jak Lector pisze?
nitzsche

edm wrote: Tue Jan 29, 2019 1:52 pm
Chce się jedynie upewnić jak realizować włączenie/wyłączenie pieca przez Supla. Rozumiem, że przekaźnik zarządzany suplą (skryptami fracz) mam podłączyć do kotła w miejsce termostatu zaznaczonego u mnie TA1? Czy dodatkowa konfiguracja kotła z menu kotła będzie potrzebna?. Czy po prostu ta zwora działa on/off i tyle. Opis gniazd, w tym TA1 tu: viewtopic.php?p=34466#p34466
Tak. Pamiętaj tylko że to chyba musi być bezpradowy.
Spróbuj rozewrzeć i zobacz jak piec reaguje. Potem zawrzeć i zobacz co się dzieje. Jedyne co bym szukał w ustawieniach to czy odrazu po rozwarciu ta1 się palnik wyłączy czy będzie grzał do zadanej temperatury pieca. Oszczędność minimalna ale zawsze...
maffiu

Wyciągasz ta zwore i wpinasz na przekaźnik tylko bez napięcia poprostu przekaźnik ma zamknąć obwód wtedy grzeje w ustawieniach pieca ustawiasz tylko temperaturę jaka ma lecieć na grzejniki
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja bym na wszelki wypadek zastosował jeszcze termistor nc na 25 stopni ktory wyłączył by piec jakby moduł supli nawalił. Ot takie dodatkowe zabezpieczenie.
JerryM

Kocioł ma modulację, tak czy inaczej wyłączy się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury na powrocie.
tcp

Panowie proszę o pomoc. Kocioł kondensacyjny De Dietrich Mcr 3 Plus 24T ale to chyba nie ma dużego znaczenia. Obecnie sterowany po OpenTherm bezprzewodowym regulatorem Salusa - przewód brązowy i niebieski po lewej na poniższej fotce. Chciałbym podłączyć ten kocioł pod termostat pokojowy w oparciu o Sonoff Basic na skrypcie Fracz (swoją drogą doskonała robota). Narazie testowo jeden pokój chciałbym zrobić a w przyszłości całe ogrzewanie (grzejniki + podłogówka). Nie wiem jak się zabrać za załączanie i wyłączanie kotła. Jakim modułem mogę to zrealizować. Oczywiście chodzi mi o to żeby bezprzewodowo łączyło się z termostatem sonoff w pokoju. Pomoże ktoś ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
nitzsche

Rysunek 27 w załączonej instrukcji obsługi.
A resztę tak jak opisane na początku posta.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tcp

nitzsche wrote: Sun Feb 03, 2019 9:42 am Rysunek 27 w załączonej instrukcji obsługi.
A resztę tak jak opisane na początku posta.
Przecież tak teraz mam ale co to ma wspólnego ze sterowania prze suplę ?

Return to “Ogólna dyskusja”