Dzień dobry,
Męczę się już kilka wieczorów nad nowym dla mnie urządzeniem firmy Sonoff. Gniazdkiem S20 w wersji S20_EU_V1.3 2017-2-16 1802.
Kable między konwerterem a wlutowanymi pinami na płytce galwanicznie sprawdzone.
Konwerter z USB widoczny na porcie Windowsa.
Natomiast w Putty cisza. Wciskanie przycisku na płytce S20 niczego nie wyświetla w terminalu Putty.
Nie wiem jak wyzwolić w tym urządzeniu tryb FLASH.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak podłączyć to gniazdko do Supli. Pamiętam, że jak męczyłem się z Sonoff DUAL R2 to brakującą wiadomością było podłączenie do sieci dopiero po podłączeniu 220V. Przy zasilaniu z USB nie uruchamiał się tryb konfiguracji sieci.
Może S20 ma również jakiś ukryty myk.
Podpowiedxcie proszę.
Pozdrawiam,
Marek
Jak wywołąć tryb flash w Sonoff S20 (S20_EU_V1.3 2017-2-16 1802)
-
slawek
To zależy jakiego używasz konwertera.
Najmniej (zero) problemów jest z CP2102.
W pozostałych może zabraknąć prądu do uruchomienia modułu.
Tryb FLASH : wciskasz i trzymasz przycisk -> włączasz zasilanie modułu -> możesz już puścić przycisk, albo dla pewności -> klikasz START flaszowania -> puszczasz przycisk
Najmniej (zero) problemów jest z CP2102.
W pozostałych może zabraknąć prądu do uruchomienia modułu.
Tryb FLASH : wciskasz i trzymasz przycisk -> włączasz zasilanie modułu -> możesz już puścić przycisk, albo dla pewności -> klikasz START flaszowania -> puszczasz przycisk
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
wirowskm
Używam właśnie takiego konwertera.
Chyba za wcześnie puszczałem przycisk. Sprawdzę popołudniu puszczenie przycisku dopiero po uruchomieniu FLASHowania.
Pozdrawiam,
Marek
Chyba za wcześnie puszczałem przycisk. Sprawdzę popołudniu puszczenie przycisku dopiero po uruchomieniu FLASHowania.
Pozdrawiam,
Marek
-
wirowskm
Chyba jednak nic nie daje późniejsze zwolnienie przycisku. Czyli po wciśnięciu przycisku START. Niby oprogramowanie się wgrywa. Podawany jest MAC adres ale po zakończeniu wgrywania i ponownym podłączeniu zasialania przez USB (via konwerter) Sonoff S20 nie zgłasza się swoją siecią WiFi. Oczywiście po 5 sekundowym, a sprawdzałem i dłuższym włączeniem przyciskiem trybu konfiguracji. Na żadnym etapie nie świecą się diody S20.
Czy ktoś z forumowiczów może mi jeszcze coś podpowiedzieć? Bo po tylu próbach już brak mi pomysłów a dotychczasowe doświadczenie z Sonoff Basic, DUAL i TH10 na nic mi się nie zdaje.
Pozdrawiam,
Marek
Czy ktoś z forumowiczów może mi jeszcze coś podpowiedzieć? Bo po tylu próbach już brak mi pomysłów a dotychczasowe doświadczenie z Sonoff Basic, DUAL i TH10 na nic mi się nie zdaje.
Pozdrawiam,
Marek
-
slawek
Jaki program?
Czyścisz przed wgraniem?
Wgrywasz esp_init_data_default.bin?
Jeśli tak, to powinien wystartować już w trybie konfiguracji.
Próbowałeś zasilić go "normalnie" (z sieci 230V) po flaszowaniu?
Ew. pokaż ustawienia...
Czyścisz przed wgraniem?
Wgrywasz esp_init_data_default.bin?
Jeśli tak, to powinien wystartować już w trybie konfiguracji.
Próbowałeś zasilić go "normalnie" (z sieci 230V) po flaszowaniu?
Ew. pokaż ustawienia...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
wirowskm
Pierwsze podejście w dniu dzisiejszym ale nie pierwsze od wypakowania gniazda z pudełka.
Ściągnąłem jeszcze raz oprogramowanie ITEAD SONOFF SMART SOCKET ze strony: https://www.supla.org/pl/download
Rozpakowałem 7-zipem.
W katalogu SonoffSmartSocket / sonoff_socket znalazłem 3 pliki: readme.txt, sonoff_socket_eagle.flash.bin i sonoff_socket_eagle.irom0text.bin.
Oprogramowanie wgrywam dwoma programami: starszym FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512 lub nowszym ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 (który ma możliwość czyszczenia pamięci przyciskiem ERASE).
Ponieważ już wcześniej próbowałem wgrywać soft na to urządzenie, to najpierw sczyszczam pamięć urządzenia przy użyciu powyższego przycisku:
- Podłączam urządzenie do portu USB via konwerter CP2102
- Uruchamiam program ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 i wybieram przycisk z rodzajem urządzenia ESP 8266. Kolejno ustawiam COM port, na którym w systemie Windows widnieje CP2102 (u mnie znajduje się na porcie COM14).
Przy zachowaniu ustawień programu:
BAUDRATE: 115200,
Flash Size: 1MByte,
Flash speed: 40Mhz,
SPI Mode: QIO,
uruchamiam przycisk ERASE.
W terminalu pojawiają się zapisy:
CONNECT BAUD: 115200
============
.Uploading stub…
Running stub…
Stub running...
-----------------------
crc_efuse_4bit: 0
crc_calc_4bit: 15
48bit mac
W oknie programu pojawia się po chwili zielony komunikat FINISH.
W kolejny kroku wgrywam, tym samym programem (ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2), pliki pobrane z portalu Supla zgodnie z parametrami zapisanymi w pliku readme.txt
Ponownie wprowadzam S20 w trym flashowania (odłączam przewód USB i ponownie go po chwili podłączam ale z przyciśniętym przyciskiem w S20).
Uruchamiam wgrywanie przyciskiem START, co powoduje “napełnianie się” paska postępu.
Pojawiają się też w okienku programu wgrywającego adresy MAC urządzenia: AP: DE-4F-22-2B-E2-E1 STA: DC-4F-22-2B-E2-E1
a w terminalu kolejne zapisy:
test offset : 0 0x0
case ok
test offset : 262144 0x40000
case ok
======
============
.Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
-----------------------
48bit mac
Po chwili w programie pojawia się ponownie zielony komunikat FINISH.
Odłączam od komputera przewód USB i przewody konwertera CP2102 od S20.
Podłączam S20 do zasilania sieciowego 220V i wciskam przycisk S20 przez 5-6 sek.
Zgodnie z oczekiwaniami powinna się pojawić nowa sieć WiFi ale nic takiego nie następuje.
Próbowałem powtórzyć kroki c-k dogrywając jako trzeci plik esp_init_data_default.bin z adresem 0xFC000 ale efekt końcowy jest identyczny - brak wejścia Sonoff S20 w tryb AP (nie widać nowej sieci WiFi). WiFi nie widać zarówno po podłączeniu 220V jak, i po 5-sekundowym wciśnięciu przycisku S20.
Nic nie dawało też czyszczenie przyciskiem ERASE programu ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 i kolejno wgrywanie oprogramowania Supli z użyciem starszego programu FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512.
Ciekawostką jest jedynie pojawianie się w przypadku starszego pogramu innych adresów MAC dla tego samego S20
AP MAC: DE-4F-22-2B-E2-C0 i STA MAC: DC-4F-22-2B-E2-C0.
...
WSPOMOŻENIA DOBRZY LUDECZKOWIE!!!
Ściągnąłem jeszcze raz oprogramowanie ITEAD SONOFF SMART SOCKET ze strony: https://www.supla.org/pl/download
Rozpakowałem 7-zipem.
W katalogu SonoffSmartSocket / sonoff_socket znalazłem 3 pliki: readme.txt, sonoff_socket_eagle.flash.bin i sonoff_socket_eagle.irom0text.bin.
Oprogramowanie wgrywam dwoma programami: starszym FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512 lub nowszym ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 (który ma możliwość czyszczenia pamięci przyciskiem ERASE).
Ponieważ już wcześniej próbowałem wgrywać soft na to urządzenie, to najpierw sczyszczam pamięć urządzenia przy użyciu powyższego przycisku:
- Podłączam urządzenie do portu USB via konwerter CP2102
- Uruchamiam program ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 i wybieram przycisk z rodzajem urządzenia ESP 8266. Kolejno ustawiam COM port, na którym w systemie Windows widnieje CP2102 (u mnie znajduje się na porcie COM14).
Przy zachowaniu ustawień programu:
BAUDRATE: 115200,
Flash Size: 1MByte,
Flash speed: 40Mhz,
SPI Mode: QIO,
uruchamiam przycisk ERASE.
W terminalu pojawiają się zapisy:
============
.Uploading stub…
Running stub…
Stub running...
-----------------------
48bit mac
W oknie programu pojawia się po chwili zielony komunikat FINISH.
W kolejny kroku wgrywam, tym samym programem (ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2), pliki pobrane z portalu Supla zgodnie z parametrami zapisanymi w pliku readme.txt
Ponownie wprowadzam S20 w trym flashowania (odłączam przewód USB i ponownie go po chwili podłączam ale z przyciśniętym przyciskiem w S20).
Uruchamiam wgrywanie przyciskiem START, co powoduje “napełnianie się” paska postępu.
Pojawiają się też w okienku programu wgrywającego adresy MAC urządzenia: AP: DE-4F-22-2B-E2-E1 STA: DC-4F-22-2B-E2-E1
a w terminalu kolejne zapisy:
test offset : 0 0x0
case ok
test offset : 262144 0x40000
case ok
======
============
.Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
-----------------------
48bit mac
Po chwili w programie pojawia się ponownie zielony komunikat FINISH.
Odłączam od komputera przewód USB i przewody konwertera CP2102 od S20.
Podłączam S20 do zasilania sieciowego 220V i wciskam przycisk S20 przez 5-6 sek.
Zgodnie z oczekiwaniami powinna się pojawić nowa sieć WiFi ale nic takiego nie następuje.
Próbowałem powtórzyć kroki c-k dogrywając jako trzeci plik esp_init_data_default.bin z adresem 0xFC000 ale efekt końcowy jest identyczny - brak wejścia Sonoff S20 w tryb AP (nie widać nowej sieci WiFi). WiFi nie widać zarówno po podłączeniu 220V jak, i po 5-sekundowym wciśnięciu przycisku S20.
Nic nie dawało też czyszczenie przyciskiem ERASE programu ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 i kolejno wgrywanie oprogramowania Supli z użyciem starszego programu FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512.
Ciekawostką jest jedynie pojawianie się w przypadku starszego pogramu innych adresów MAC dla tego samego S20
AP MAC: DE-4F-22-2B-E2-C0 i STA MAC: DC-4F-22-2B-E2-C0.
...
WSPOMOŻENIA DOBRZY LUDECZKOWIE!!!
-
wirowskm
Dodam tylko, że za każdym razem sprawdzam przewody (raz już wymieniłem).
W Puttym widać tylko zielony prompt i zero komunikatów. Również nic gdy przyciskam przycisk. Jedyny komuniakt jaki się pojawia ze strony Putty, to w momencie odłączenia przewodu USB.
Pozdrawiam,
MWW
W Puttym widać tylko zielony prompt i zero komunikatów. Również nic gdy przyciskam przycisk. Jedyny komuniakt jaki się pojawia ze strony Putty, to w momencie odłączenia przewodu USB.
Pozdrawiam,
MWW
-
Maniek913
Wygląda na to że to nieodpowiedni soft do twojego gniazdka- wgraj multiboarda z naszego forum.