Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wsosniak
Posty: 398
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

czw sty 24, 2019 5:22 am

PuteR pisze:
śr sty 23, 2019 11:04 pm
Witam, czy da się ustawić tak warunek aby scena ewentualnie wykonała się tylko w części?? Np. mam scenę która otwiera garaż i włącza w nim światło. Chciałbym aby w przypadku gdy garaż już jest otwarty włączyło się tylko światło, a drzwi garażowe pozostały na swoim miejscu. Czy da się coś takiego, czy tylko na zasadzie warunek spełniony scena wykonana, choć jeden warunek nie spełniony scena się w ogóle nie wykona.
Jedną sceną sie nie da tego ogarnąć , ale @fracz na szczeście dał możliwość aby wywoływać sceny ze sceny . Tzn musisz to podzielić sobie na sceny tak:
1) tworzysz SCENA1 ktora otwiera Ci tylko garaz pod warunkiem ze czujnik pokazuje ze jest zamkniety (zakładam ze masz taki czujnik)
2) tworzysz SCENA2 (bez warunku) ktora zapala Ci światło i wywołuje SCENA1

jeśli nawet , to co opisałem powyżej, nie jest dokładnie tym czego potrzebujesz , to dalej idea jest jedna: zeby dzielić sobie to wszystko na sceny ktore potem w nastepnych scenach wywołujesz.

coś podobnego opisane jest tutaj : viewtopic.php?p=31931#p31931
Akahari
Posty: 11
Rejestracja: śr lis 28, 2018 10:28 pm

ndz sty 27, 2019 2:43 pm

Ja mam pytanie trochę bardziej ogólne co do działania Supla Scripts. Czy utworzone sceny wykonują się tylko po naciśnięciu "Wykonaj scenę" czy możliwe jest, żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony?
glowa2000
Posty: 5
Rejestracja: ndz gru 23, 2018 10:08 am

śr sty 30, 2019 6:27 pm

Akahari pisze:
ndz sty 27, 2019 2:43 pm
Ja mam pytanie trochę bardziej ogólne co do działania Supla Scripts. Czy utworzone sceny wykonują się tylko po naciśnięciu "Wykonaj scenę" czy możliwe jest, żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony?
Też mi bardzo na tym zależy :)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw sty 31, 2019 7:23 am

Aktualnie niemożliwe jest żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony. Cloud musi wspierać rozsyłanie zdarzeń o zmianach stanu kanałów.
plnuker
Posty: 73
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

czw sty 31, 2019 2:07 pm

kombinował ktoś z parsowaniem jsona z

http://api.wunderground.com/api/XXXXAPI ... owice.json ?

w odpowiedzi leci:

{
"response": {
"version":"0.1",
"termsofService":"http://www.wunderground.com/weather/api/d/terms.html",
"features": {
"conditions": 1
}
}
, "current_observation": {
"image": {
"url":"http://icons.wxug.com/graphics/wu2/logo_130x80.png",
"title":"Weather Underground",
"link":"http://www.wunderground.com"
},
"display_location": {
"full":"Katowice, Poland",
"city":"Katowice",
"state":"SL",
"state_name":"Poland",
"country":"PL",
"country_iso3166":"PL",
"zip":"00000",
"magic":"267",
"wmo":"12560",
"latitude":"50.25999832",
"longitude":"19.02000046",
"elevation":"278.9"
},
"observation_location": {
"full":"Katowice, ",
"city":"Katowice",
"state":"",
"country":"PL",
"country_iso3166":"PL",
"latitude":"50.28",
"longitude":"19.01",
"elevation":"919 ft"
},
"estimated": {
},
"station_id":"IKATOWIC68",
"observation_time":"Last Updated on January 31, 2:45 PM CET",
"observation_time_rfc822":"Thu, 31 Jan 2019 14:45:18 +0100",
"observation_epoch":"1548942318",
"local_time_rfc822":"Thu, 31 Jan 2019 14:45:25 +0100",
"local_epoch":"1548942325",
"local_tz_short":"CET",
"local_tz_long":"Europe/Warsaw",
"local_tz_offset":"+0100",
"weather":"Scattered Clouds",
"temperature_string":"38.1 F (3.4 C)",
"temp_f":38.1,
"temp_c":3.4,
"relative_humidity":"51%",
"wind_string":"From the South at 1.1 MPH Gusting to 2.5 MPH",
"wind_dir":"South",
"wind_degrees":189,
"wind_mph":1.1,
"wind_gust_mph":"2.5",
"wind_kph":1.8,
"wind_gust_kph":"4.0",
"pressure_mb":"1001",
"pressure_in":"29.56",
"pressure_trend":"0",
"dewpoint_string":"22 F (-6 C)",
"dewpoint_f":22,
"dewpoint_c":-6,
"heat_index_string":"NA",
"heat_index_f":"NA",
"heat_index_c":"NA",
"windchill_string":"38 F (3 C)",
"windchill_f":"38",
"windchill_c":"3",
"feelslike_string":"38 F (3 C)",
"feelslike_f":"38",
"feelslike_c":"3",
"visibility_mi":"4.3",
"visibility_km":"7.0",
"solarradiation":"142",
"UV":"1.0","precip_1hr_string":"0.07 in ( 2 mm)",
"precip_1hr_in":"0.07",
"precip_1hr_metric":" 2",
"precip_today_string":"0.06 in (2 mm)",
"precip_today_in":"0.06",
"precip_today_metric":"2",
"icon":"partlycloudy",
"icon_url":"http://icons.wxug.com/i/c/k/partlycloudy.gif",
"forecast_url":"http://www.wunderground.com/global/stations/12560.html",
"history_url":"http://www.wunderground.com/weatherstat ... IKATOWIC68",
"ob_url":"http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... ,19.005272",
"nowcast":""
}
}

jak w Twig wyciąnąc wartosci z atrybutu np

"weather":"Scattered Clouds",
"temp_c":3.4,
Zeby można było zrobić warunek. Oczywiście bardziej koszernie niz regexp ;)
mihu
Posty: 139
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

sob lut 02, 2019 10:08 pm

testowałem pare dni skrypty i alexa zdarzenia i zauważyłem że w niekiedy w niewiadomym czasie gdy brama jest zamknięta to ze skryptów dostaje powiadomienie że brama otwarta lecz alexa sprawdza i nie dostaję od alexy że brama jest otwarTA tylko wtedy gdy jest otarta .z testów mogę sie pochwalić że zdarzenia w supli z powiązaniem z alexą sprawują sie dobrze.to co brakowało .pozd
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob lut 02, 2019 10:53 pm

Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.
mihu
Posty: 139
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

ndz lut 03, 2019 6:30 am

fracz pisze:
sob lut 02, 2019 10:53 pm
Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.

A gdzie to mogę wyłączyć?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz lut 03, 2019 11:32 am

W edycji powiadomienia powinna być taka opcja
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 442
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

ndz lut 03, 2019 12:33 pm

U mnie też była już kilka razy sytuacja że dostałem powiadomienie że brama jest otwarta a była zamknięta. W tym momencie połączenie z modułem było
ODPOWIEDZ