Upgrade domofonu
-
bMind
Oki, to zabieram się za testy. Dziękuję, dam znać.
-
bMind
No to melduję, że działa..prawie
Otóż wbrew mojej logice trzeba było wybrać switch a nie button w konfiguracji. Teraz pstryknięcie modułu z poziomu aplikacji faktycznie zapala mi wyjście na zadany czas. Ale jest jedno ale..Tak jak w tym wątku mam problem ze stanem wysokim po restarcie/zaniku zasilania. Pobawię się też ESP-12 (też takowy zanabyłem za Twoją radą) i jeśli tam nie będzie tych problemów to chyba jednak odpuszczę ESP-01. Jedyny powód jego wyboru to fakt, że chciałem możliwie kompaktowy zestaw wejść/wyjść żeby tak naprawdę nie marnować ich na moduł domofonu. Ale jeśli to sprawia jednak problemy to po co się męczyć, zwłaszcza, że cena ta sama 
-
besix
Kolego zrób sobie ten domofon na ESP 07 albo 12 bo na tym 01 prędzej czy później spalisz rygiel elektromagnetyczny , a za cenę rygla masz dwa moduły w wersji 12 
-
bMind
No dopiero miałem szansę się pobawić testową płytką z ESP-12 i działa super. Po resecie zasilania nie ma stanu wysokiego, jest drobne mignięcie, ale stan potem zmienia się (tak jak oczekiwałem) na niski oczekując na sygnał z apki, więc wszystko w porządku
Jedyne co to mój 'yellow board' ma zamienione GPIO4 z 5 więc testową diodkę podpinałem pod 5 wyjście. ESP-01 pójdzie do szuflady 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To mignięcie generuje bootloader na co nie mam wpływu. Można to wyeliminować stosując dwa dodatkowe rezystory przed tranzystorem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
stalkerlc
Witam,
bardzo podoba mi się pomysł modyfikacji domofonu.
Przeczytałem, że w domofonie najlepiej jakby było dostępne napięcie 5V.
Sprawdzałem w obu domofonach, które mam w domu i w jednym jest 7,8V a w drugim 3,8V.
Będzie się któryś z nich nadawał do podłączeniu modułu?
Dziękuję za odpowiedź.
bardzo podoba mi się pomysł modyfikacji domofonu.
Przeczytałem, że w domofonie najlepiej jakby było dostępne napięcie 5V.
Sprawdzałem w obu domofonach, które mam w domu i w jednym jest 7,8V a w drugim 3,8V.
Będzie się któryś z nich nadawał do podłączeniu modułu?
Dziękuję za odpowiedź.
-
slawek
Jeśli to stabilne napięcie, to nadają się oba, a wracając do tematu ESP-01 to najnowsza wersja gate- module z termometrem działa całkiem przyzwoicie - wykorzystałem już 2 takie moduły i jest OK
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
bMind
Hm..czy temat powstania gotowej płytki (do montażu własnego lub nie) jest w ogóle jeszcze rozważany?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Mogę podesłać Ci gerbery płytki jak chcesz. Ewentualnie możesz sobie na pająku zbudować samodzielnie.bMind wrote:Hm..czy temat powstania gotowej płytki (do montażu własnego lub nie) jest w ogóle jeszcze rozważany?
Ostatecznie mogę odstąpić Ci mój prototyp.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
bMind
Nie no, prototypu mi nie wypada przejmować
Ale dzięki za propozycję.
Co do plików..sam raczej takiej płytki nie wytrawię itd, więc pliki i tak bym musiał do wykonania gdzieś posłać. Polutować to jeszcze może bym spróbował
Więc ogólnie plan zrobienia takich ładnych suplowych płytek ja w tym poście upadł?
Co do plików..sam raczej takiej płytki nie wytrawię itd, więc pliki i tak bym musiał do wykonania gdzieś posłać. Polutować to jeszcze może bym spróbował