ESP8266 v1.8 BETA

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 10, 2016 9:16 am

Poprawka wrzucona
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 17, 2016 3:41 pm

Teraz dla Sonoff-ów czujnik temperatury jest na GPIO14, który jest wyprowadzony na dodatkowym pinie
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 21, 2016 9:57 am

Przemek, ostatnio w "supla_esp_devconn.c" na Github-ie zablokowałeś funkcje: supla_esp_devconn_send_channel_values_with_delay_cb(void *timer_arg), supla_esp_devconn_send_channel_values_with_delay(void) ( to zapewne one dublowały mi komunikaty z funkcji debugującej), ale jest w nich odwołanie do funkcji supla_esp_board_send_channel_values_with_delay(srpc) występującej również w plikach z definicjami poszczególnych płytek.
Nowe firmware kompilują się z przyblokowanymi funkcjami, ale np. ostatnio przygotowany przeze mnie moduł gate_module_mem z taką blokadą nie do końca działa poprawnie.
Czy, w tych plikach należy zrobić zmiany?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt paź 21, 2016 10:11 am

Te funkcje były dlatego, ze nie zawsze statusu przechodziły do serwera. Ostatnio znalazłem dlaczego tj. espconn_sent czasami zwraca INPROGRESS
i wtedy "gubił" się pakiet z uwagi na to, że w supla_socket nie przewiduje, że nie dało się czegoś wysłać. Docelowo muszę przebudować supla_socket aby zostawiał w buforze to co nie wyszło, ale to dość wrażliwy obszar, którego na razie nie ruszam bo dotyka wszystkich platform, a nie mam czasu na testy. Dlatego rozwiązałem to póki co dodając dodatkowy bufor w ESP

https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... onn.c#L203

Możesz po prostu zahashow-ać odwołania do tych funkcji.
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 21, 2016 5:45 pm

pzygmunt pisze:Możesz po prostu zahashow-ać odwołania do tych funkcji.
Trochę się pobawiłem i w przypadku płytek korzystających z kanałów z SENSOR jak, np. gate_module należy jednak zmodyfikować plik z definicją płytki, a mianowicie w przypadku kanału 2:

to :
srd->channels[2].Number = 2;
srd->channels[2].Type = SUPLA_CHANNELTYPE_SENSORNO;
srd->channels[2].FuncList = 0;
srd->channels[2].Default = 0;
srd->channels[2].value[0] = 0;

zmienić na :
srd->channels[2].Number = 2;
srd->channels[2].Type = SUPLA_CHANNELTYPE_SENSORNO;
srd->channels[2].FuncList = 0;
srd->channels[2].Default = 0;
srd->channels[2].value[0] = gpio__input_get(B_SENSOR_PORT1);

i analogicznie kanał 3, bo inaczej nie działa.

Moja kompilacja gate_module_mem z takimi zmianami, też już działa bezproblemowo w v1.8.

Konieczna jest modyfikacja źródeł na Github-ie (tak myślę, bo zawsze mogę się mylić).
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt paź 21, 2016 6:10 pm

Hmmm. On i tak stany jeszcze raz powinien wysyłać przy rejestracji. Celowo to tam pomijałem bo nie było potrzebne.
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

ndz paź 23, 2016 6:14 pm

Witam
czy można prosić o wygenerowanie wsadu dla ITEAD SONOFF
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz paź 23, 2016 6:56 pm

Proszę... tak jak w tym opisie: viewtopic.php?f=18&t=272&p=3604#p3520
Załączniki
sonoff.rar
(198.85 KiB) Pobrany 89 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn paź 24, 2016 7:26 am

Dziękuję bardzo.
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

wt paź 25, 2016 4:52 pm

slawek pisze:Proszę... tak jak w tym opisie: viewtopic.php?f=18&t=272&p=3604#p3520

Witam

Niestety coś u mnie nie działa
niby wgrywa, ale później brak jakiegokolwiek odzewu, po wgraniu s powrotem 1.6 działa

Baudrate: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: QIO

ale zauważyłem, że w wersji 1.6
pierwszy plik ma 35k a drugi 238k

natomiast w wersji 1.8
pierwszy plik ma 2k a drugi 276k

czy tak powinno być taka różnica przy pliku boot ???
ODPOWIEDZ