SONOFF z termometrem DS18B20

BlackAdder
Posty: 17
Rejestracja: czw lut 15, 2018 8:28 pm

ndz lut 10, 2019 4:47 pm

Witam,

Brakowało mi termometru, dlatego zdecydowałem się na zakup gotowego SONOFF z termometrem DS18B20.
Mam 2 pytania:
- do czego służy funkcja „Dostosowanie temperatury”?
- widzę, że temperatura jest odczytywana co 10 minut, jeżeli chciałbym zmienić częstotliwość odczytu to pewnie na etapie wgrywania oprogramowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
edm
Posty: 155
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz lut 10, 2019 5:18 pm

Bywa że termometry DS itp, czasem przekłamują, zawyżając lub zaniżając temperaturę. Zwykle ma to miejsce jeśli są umiejscowione blisko źródeł ciepła, moduły esp, transformatory itp. Za pomocą "Dostosowanie temperatury" możesz skorygować tą temperaturę jak zauważysz że są przekłamania.
Na częstotliwość odczytu temperatury, chyba nie masz wpływu. A na pewno nie po stronie firmware, bynajmniej ja się z tym nie spotkałem.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1207
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lut 10, 2019 9:52 pm

Nie wiem jaki tam masz soft na tym sonoffie, ale standardowa natywna biblioteka do obsługi DS18B20 sprawdza temperaturę co 5s i jeśli wartość w tym interwale się zmieni, to przekazuje ją do chmury.
Z dostosowaniem temperatury jest tak jak kolega wyżej napisał. Dodam tylko, że czujnik czujnikowi nie jest równy i czasami niektóre mogą wymagać 'kalibracji' ;)
Wooshch
Posty: 2
Rejestracja: śr lut 20, 2019 11:22 pm

śr lut 20, 2019 11:25 pm

A jak można połączyć wskazanie temperatury ze stanem przekaźnika
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 21, 2019 7:36 am

Na dzień dzisiejszy scripts supla.fracz.com jak poniżej
Załączniki
termostat.jpg
termostat.jpg (98.59 KiB) Przejrzano 2258 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Gucio2607.
Posty: 473
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

czw lut 21, 2019 8:55 am

Oczywiście
Screenshot_20190221-085521.jpg
Screenshot_20190221-085521.jpg (198.78 KiB) Przejrzano 2240 razy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Wooshch
Posty: 2
Rejestracja: śr lut 20, 2019 11:22 pm

czw lut 21, 2019 11:13 pm

Zadziałało, dzięki za pomoc, pozostaje poprzykręcać kabelki od pompki + obejście gdyby internetu nie było ;)
kristover
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 20, 2019 6:46 pm

czw mar 21, 2019 6:06 pm

Czy jest możliwe by na podglądzie widoczna była temperatura do dwóch miejsc po przecinku.? Chodzi mi o to by było identyczne wskazanie jak po kliknięciu w "Supla scripts" dalej w "znak zapytania" przy ikonie termometru.

Wyjaśniam skąd takie pytanie.
Przy ustawieniu np temp 20,5 jako temp załączenia na podglądzie pokazuje że załączono grzanie mimo iż ustawiono próg 20,5 i taka jest temp. Mamy widoczne dwie temperatury 20,5 i informację o grzaniu (trochę dziwnie )
Po wejściu w "znak zapytania " widnieje temp 20,45 co tłumaczy załączenie się ogrzewania

Może to już było poruszane... dla mnie to taka mała niezgodność i detal do poprawy.

Jeśli tak ma być, to nie było tematu :)
PioKar
Posty: 391
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pt mar 22, 2019 4:15 am

U mnie znak zapytania widzę tylko wtedy gdy jest błąd odczytu danych z czujnika.
Po chwili dane się pokazują bo połączenie się naprawia.
Normalnie nie ma znaku zapytania.
Może dlatego masz czasem dziwne rozjazdy w pracy termostatu.
kristover
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 20, 2019 6:46 pm

pt mar 22, 2019 1:19 pm

wiem o którym znaku mówisz.... ten zamiast temperatury w zakładce termostat.
Ja piszę o znaku zapytania tym na kartach w zakładce supla scripts
Wszystko działa ok tylko temperatura z zakładki termostat jest zaokrąglona do jednego miejsca po przecinku, a ta z pierwszej zakładki do dwóch miejsc po przecinku. Wygląda na to że to wskazanie z pierwszej zakładki (dwa miejsca po przecinku ) steruje przekaźnikiem a ta z jednym miejscem po przecinku to tylko informacja.
to taki drobny szczegół który rzucił mi się przy pierwszym korzystaniu. Podobna zależność jest przy przechodzeniu temp przez górny ustawiony próg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”