Początek przygody z SUPLA - dostępne możliwości.

maciekelga

Dodatkowe pytanie.
Czy jest możliwość grupowania elementów wykonawczych?
Chodzi mi taką sytuację. Mam 3 pokoje w których jest po kilka włączników światła oraz pomiar temperatury.
Czy w aplikacji można posortować np po typie lub lokacji?
Chciałbym mieć grupę wszystkich włączników oświetlenia w jednym miejscu lub wszystkie pomiary temperatury.
besix

maciekelga wrote:Dodatkowe pytanie.
Czy jest możliwość grupowania elementów wykonawczych?
Chodzi mi taką sytuację. Mam 3 pokoje w których jest po kilka włączników światła oraz pomiar temperatury.
Czy w aplikacji można posortować np po typie lub lokacji?
Chciałbym mieć grupę wszystkich włączników oświetlenia w jednym miejscu lub wszystkie pomiary temperatury.
Grupowanie urządzeń w supli polega na przypisaniu do wybranej lokalizacji
Przykład Lokalizacja "SALON" ID1 HASŁO xxxx , wszystkie urządzenia wykonawcze, które przypiszesz do tej lokalizacji będą w niej widziane w kolejności alfabetycznej.
Lokalizacje tworzysz z poziomu własnego serwera lub supla. org
maciekelga

Super, dzieki za info.

Kolejna kwestia jest juz jakis gotowy soft do obslugi pomiaru temperatury, wilgotnosci za pomoca ESP z dedykowanym czujnikiem?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
maciekelga

Superowo, dzięki.

Czas zobaczyć co supla potrafi :D
Teraz pytanie dotyczące działania serwera. Juz doczytalem ze serwer supla jest db zrobiony, jest stabilny. Minusem dla mnie jest to, ze jestem wtedy uzalezniony od polaczenia z internetem. Czy postawienie wlasnego serwera na RPi daje jakieś ograniczenia?

Druga kwestia to potrzebowałbym 2 moduły podtynkowe sterujace swiatlem. Te 2 moduly musza miec 2 wejscia na przycisk oraz 2 przekazniki wyjsciowe. Oba moduly moga sie na wzajem sterowac - klikam na przycisk 1 w punkcie A, zalaczam przekaznik 1 w punkcie B i odwrotnie. Dodatkowo musi byc mozliwosc wylaczenia tego przekaznika z przycisku 1 w punkcie B.Potrzebuje to do realizacji wyłącznika schodowego.
maciekelga

Dodatkowo, rozmumiem, że następujące elementy wykonam za pomocą:
1. Sterownik RGB
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/H801

Czy jest możliwość dopisania do software możliwości wybierania konkretnych kolorów? Potrzebowałbym też aby dało się zrobić on/off pasek LED z fizycznego przycisku - ma on wtedy świecić na biało.

2. Sterowanie 2 przekaźnikami z 2 wejściami fizycznymi tak aby dało się upchnąć do puszki. Od tego jest ten temat.
viewtopic.php?f=24&p=3612#p3612

3. Swego rodzaju nadajnik z wejściami fizycznymi pod przycisk za pomocą którego można sterować przekaźnikami z pkt 2.

4. Pomiar temperatury i wiglotności.
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... 1-firmware

5. Czy jest dimmer do oświetlenia LED na 230V? Ewentualnie dimmer do oświetlenia po stronie 12V.
pzygmunt

1. W obecnej wersji nie, w kolejnych tak.
5. Jest
maciekelga

Ok,
czy do pytania 5 jest możliwość uzyskania jakiegoś odnośnika ?:)
pzygmunt

maciekelga

O RGB pisałem wcześniej, to już znam.

Myślałem o dimmerze dla LED jednokolorowego źródła światła 12V ewentualnie 230V.

Return to “Ogólna dyskusja”