Sonoff Touch i Supla czy warto?

gregor_p

Witam
Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym wszystkich przywitać i od razu prosić o wybaczenie i przymknięcie oka na moje błędy i powielane zapytania, gdyż jestem laikiem w temacie automatyki.

Od jakiegoś czasu czytam/przeglądam zawartość forum i w chwili obecnej jestem niepewny co mam zrobić w mojej sytuacji.

Chcę w domu zamontować włączniki sonoff T1 EU (jedno i dwukanałowe oba z rf433), instalację sprawdziłem i jest OK - będzie działało.

A teraz mój dylemat:
Czy instalować SUPLĘ i którą wersję?

Za instalacją Supli przemawia fakt, że mam sterownik bramy garażowej ZAMEL z Suplą oraz to że podobają mi się skrypty typu "co słychać w domu" (filmik na YOUTUBE) i sceny. W przyszłości chciałbym dołożyć również przełącznik 4CH na szynę DIN do sterowania oświetleniem w ogrodzie. I to wszystko mógłbym obsługiwać w jednej aplikacji.
Przeciw: tak jak napisałem wyżej jestem laikiem w temacie i chciałbym aby wgranie softu zrobił ktoś za mnie i potem chciałbym o tym temacie zapomnieć. Zależy mi żeby do przynajmniej jednego z touchów jednoprzyciskowego wgrać suple która umożliwiałaby współpracę z pilotem (razem maja zastąpić włączniki schodowe) do pozostałych nie ma znaczenia wersja. Chciałbym także aby oprogramowanie było stabilne bez jakiś błędów typu samoczynne wyłączanie/załączanie, rozbłyski no i aby dioda połączenia sygnalizowała stan połączenia z siecią Wi-fi.

Czytając tematy na forum widzę, że każde oprogramowanie ma jakieś wady/problemy więc po prostu zastanawiam się czy jest sens tej zmiany
i czy nie będę miał z tym potem problemów. To dla mnie ma być zmiana jednorazowa dlatego jeżeli już to soft musi być dopracowany na tyle żeby umożliwiał sterowanie światłem (i ta możliwość zastosowania w jednym przypadku do włącznika schodowego).

Aha wyczytałem gdzieś że sonoffy mogą się załączyć na sygnał od pilota np. bramowego, który nadaje na tej samej częstotliwości więc tego też chciałbym uniknąć a przy tym schodowym jeżeli nie dało by się tego wykluczyć to może jest opcja ustawienia samoczynnego wyłączenia np. po 1 minucie od wzbudzenia?

Proszę o poradę.
shimano73
Been thanked: 1 time

Zupełnemu laikowi , zwykłemu urzytkownikowi poleciłbym Zamela , oczywiście jest to rozwiązanie droższe ale pewniejsze od sonoff’a no i jest gwarancja i ewentualny serwis na miejscu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
gregor_p

Tez się nad tym zastanawiałem ale koszty są już znacząco większe a pozostaje jeszcze kwestia upchania tego do istniejącej już puszki co jest praktycznie niewykonalne. Wybór praktycznie na sonoffa już zapadł tylko pozostaje kwestia czy i jaką Suplę instalować?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak kolega wyżej napisał. Jak się nie chcesz bawić w DIY to tylko komercyjne produkty jak np Zamel-a.
Nie znaczy to, że rozwiązania DIY nie są stabilne. Twoje spostrzeżenie, że w "każdym coś nie działa" wynika z tego, że osoby korym wszystko działa nie piszą o tym raczej na forum. Piszą Ci którym coś poszło nie tak... od tego (między innymi) jest to forum.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
shimano73
Been thanked: 1 time

Na forum pomagamy wszystkim tym od komercji i od diy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
gregor_p

To fakt. Naukowo udowodnione jest, że zadowolony dzieli się wiedza z 2 osobami a nie zadowolony z co najmniej 8.
Może ktoś doradzi co wgrać aby spełniło moje oczekiwania i działało to co ma działać. Tak jak napisałem nie zależy mi na niczym nadzwyczajnym co można więcej wycisnąć z tego sprzętu.
wojtas567

Pod toucha masz soft Multiboard gotowy lub możesz pobawić się softem GUI.
Pozdrawiam
Wojtek
gregor_p

a Multiboard nie wyłącza transmisji rf433?
wojtas567

Nie wiem, tu muszą wypowiedzieć się osoby które mają takie touch.
Pozdrawiam
Wojtek
Woden

gregor_p wrote: Fri Feb 15, 2019 11:03 am a Multiboard nie wyłącza transmisji rf433?
Nie wyłącza. RF działa niezależnie.

Return to “Pomoc”