Niedługo jednak będę miał problem do rozwiązania:
O ile dwa z tych włączników łatwo zastąpię podwójnym Sonoffem Touch, o tyle będzie problem z tym po lewej, bo to włącznik schodowy - pracuje w parze z drugim na końcu korytarza.
Nie znalazłem rozwiązania na forum, więc zacząłem rozmyślać i wymyśliłem dwa rozwiązania.
Schemat typowego układu schodowego wygląda tak:

źródło: kabelek.com.pl, dostęp 16.02.2019
ROZWIĄZANIE I
Sonoff Touch, który kupiłem, pojedynczy, ma jeden przekaźnik zwierający, ale sam obwód zasilacza jest uniwersalny, przygotowany pod dwa przekaźniki, do tego stopnia, że obsadzone są wszystkie elementy smd - brakuje tylko drugiego przekaźnika. Mając dwa takie przekaźniki, można je wysterować tak, jak włącznik schodowy, załączając raz jeden raz drugi.
Pojawia się tu problem z drugim urządzeniem do kompletu, bo, zgodnie ze schematem, trzeba gdzieś włączyć żarówkę - trzeba wtedy pogrzebać na płycie zasilacza i odłączyć przekaźniki od fazy oraz wyprowadzić dodatkowy zacisk.
Co do firmware'u, to konieczna byłaby modyfikacja, polegająca na wprowadzeniu do pojedynczego włącznika obsługi drugiego przekaźnika, tak, by każde dotknięcie włącznika przełączało przekaźniki.
W tym rozwiązaniu jest problem z sygnalizacją włączenia światła, bo tak na prawdę zdalnie nie wiadomo, kiedy świeci, a kiedy nie. Ale, jeśli ktoś używał włączników schodowych klawiszowych, to wie, że tam pozycja jednego włącznika również nie określa stanu, bo ważny jest też ten drugi.
ROZWIĄZANIE II
Można też wykorzystać pojedyncze Sonoff Touch z JEDNYM przekaźnikiem (nie dokładać drugiego), ale para takich urządzeń musiałaby być połączona programowo poprzez serwer, tzn włączenie jednego z nich musiałoby powodować włączenie drugiego, ponieważ połączone byłyby szeregowo. Niestety jedno z nich również musiałoby być przerobione - odłączony przekaźnik od fazy.
Zaletą tego rozwiązania byłaby możliwość określenia stanu odbiornika (światła).
Czy ktoś z Was rozważał podobne rozwiązania? A może znacie jakieś lepsze?