Firmware Multiboard
-
Gucio2607.
Pod GPIO3 ustaw czujnik
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
-
tcp
Czy ktoś ma pomysł dlaczego ikona stopnia mi ucieka w apce ? Na innym smartfonie jest ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
wojtas567
Masz ustawioną za dużą czcionkę w telefonie.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
tcp
Dzięki Panowie. Już działają. Zmniejszyłem czcionkę. Aplikacja std.
-
indr4
Witam. Mam pytanie co do podłączenia kontaktronu w sonoff basic- kontaktron wpinam między GPIO3 i masę, a pomiędzy GPIO1 i VCC 3,3V robie pull-up przez rezystor? 4,7k wystarczy?
Po takim podłączeniu faktycznie otrzymuję odczyt z otwarcia/zamknięcia tyle, że jest on jednorazowy. Dopiero przy odłączeniu napięcia i rozwarciu styku zmienia się na otwarte/zamknięte.

Ustawienia takie jak powyżej
Po takim podłączeniu faktycznie otrzymuję odczyt z otwarcia/zamknięcia tyle, że jest on jednorazowy. Dopiero przy odłączeniu napięcia i rozwarciu styku zmienia się na otwarte/zamknięte.

Ustawienia takie jak powyżej
-
Bodi007pl
@espablo czy mógłbyś dodać do multiborda urządzenie o nazwie gocomma Smart Basic na esp8266EX, udało mi się ustalić:
LED niebieski konfiguracyjny gpio15,
LED czerwony relay gpio13,
przycisk gpio12 ,
przekaźnik gpio4,
jest dobry dostęp do gpio0 więc można go wykorzystać. Z góry wielkie dzięki
LED niebieski konfiguracyjny gpio15,
LED czerwony relay gpio13,
przycisk gpio12 ,
przekaźnik gpio4,
jest dobry dostęp do gpio0 więc można go wykorzystać. Z góry wielkie dzięki
-
slawek
Jeśli masz kontaktron na GPIO3, to tam też podepnij pullup, nie wiem co masz na GPIO1, ale pullup tam wpięty nie działa z GPIO3...indr4 wrote: Wed Feb 27, 2019 6:58 pm Witam. Mam pytanie co do podłączenia kontaktronu w sonoff basic- kontaktron wpinam między GPIO3 i masę, a pomiędzy GPIO1 i VCC 3,3V robie pull-up przez rezystor? 4,7k wystarczy?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
R.M.I.
Witam wszystkich,
pozwolę sobie podpiąć się pod temat ponieważ mam problem z softem multiboard na sonoff basic. Problem dotyczy już trzech sonofów basic z softem multiboard (wcześniejsza kompilacja przy której trzeba restartować po wyborze urządzenia). Wszystkie pracują jako gate z podpiętym kontaktronem na GPIO1 (pull-up 4,7k) i czujnikiem temp (2x DHT22 i 1x DS18B20) na GPIO3. Niby wszystko działa ok, ale do czasu... w przypadku zaniku zasilania z sieci żaden z sonoffów się nie uruchamia w przypadku zamkniętej bramy (kontaktron zamknięty, GPIO1 zwarte do masy), wystarczy że rozewrę obwód kontaktronu wszystko wraca do normy, uruchamia się i pracuje poprawnie.
Może ktoś się spotkał z podobnym objawem???, a może ,mam coś nie tak w konfiguracji czy podłączeniu już sam nie wiem...
Dodam jeszcze że kombinowałem z wartością rezystora podciągającego na GPIO1 i nic, cały czas to samo, z odłączonym czujnikiem temp też to samo...
będę wdzięczny za jakiekolwiek pomysły bo już brak mi własnych...
pozwolę sobie podpiąć się pod temat ponieważ mam problem z softem multiboard na sonoff basic. Problem dotyczy już trzech sonofów basic z softem multiboard (wcześniejsza kompilacja przy której trzeba restartować po wyborze urządzenia). Wszystkie pracują jako gate z podpiętym kontaktronem na GPIO1 (pull-up 4,7k) i czujnikiem temp (2x DHT22 i 1x DS18B20) na GPIO3. Niby wszystko działa ok, ale do czasu... w przypadku zaniku zasilania z sieci żaden z sonoffów się nie uruchamia w przypadku zamkniętej bramy (kontaktron zamknięty, GPIO1 zwarte do masy), wystarczy że rozewrę obwód kontaktronu wszystko wraca do normy, uruchamia się i pracuje poprawnie.
Może ktoś się spotkał z podobnym objawem???, a może ,mam coś nie tak w konfiguracji czy podłączeniu już sam nie wiem...
Dodam jeszcze że kombinowałem z wartością rezystora podciągającego na GPIO1 i nic, cały czas to samo, z odłączonym czujnikiem temp też to samo...
będę wdzięczny za jakiekolwiek pomysły bo już brak mi własnych...