Domoticz - integracja

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
dar3cz3k_
Posts: 37
Joined: Wed Mar 07, 2018 10:20 pm
Location: Brudzowice

Sun Jan 13, 2019 2:38 pm

Ja zrobiłęm to w następujący sposób
W Sprzęt tworzysz nowe urządzenie

Type HTTP/HTTPS poller
Method: GET
Content Type: aplication/json
URL: <wygenerowany link z serwera SUPLA>
Commands: <dowolna_nazwa.lua>
Rafraichr:60

następnie tworzysz virtualny sensor
Type: temperature

po utworzeniu interesuje nas parametr idx:

następnie utworzyłem skrypl dowolna_nazwa.lua w Domoticz\scripts\lua_parsers
gdzie local id = idx - u mnie to był numer 64

local id = 64
local s = domoticz_applyJsonPath(s,'.temperature')

domoticz_updateDevice(id,'',s)
arek156
Posts: 6
Joined: Wed Dec 13, 2017 8:51 pm

Tue Feb 26, 2019 6:42 pm

Witam
Czy może ktoś "łopatologicznie" podpowiedzieć jak dodać linki bezpośrednie z supla do domoticz? Mam utworzony virtualny przełącznik(domoticz), w supli mam dodane dwie sceny on i off. Skopiowany link z kluczem dostępu jako "on" wklejam do domoticz - jako włącz akcję. Niestety domoticz wywala błędy. Pytanie, czy muszę tworzyć jakieś nowe urządzenie w domoticzu i wklejać wygenerowany uniwersalny klucz z supla aby cokolwiek działał tryb "on" oraz "off"?

Będę wdzięczny za wszelkie info :)
User avatar
wojtas567
Posts: 1779
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Feb 26, 2019 9:03 pm

Tu musisz wpisać linki bezpośrednie
Attachments
onoff.jpg
onoff.jpg (73.97 KiB) Viewed 1117 times
Pozdrawiam
Wojtek
arek156
Posts: 6
Joined: Wed Dec 13, 2017 8:51 pm

Tue Feb 26, 2019 9:26 pm

Hej
Dzięki za info, chyba coś źle rozumiem z linkiem bezpośrednim...
Link bezpośredni mam wygenerowany z supla.fracz.com ale wygląda zupełnie inaczej niż ten podeslany przez Ciebie.
Skąd w takim razie wygenerować bezpośredni link do supli zainstalowanej w sonoff?

AKTUALIZACJA
Jednak wszystko działa, wprowadzałem nie ten link :)

Mam jeszcze pytanie, czy jest możliwa jakas synchronizacja statusów, tzn jak włącze urządzenie z aplikacji supla to domoticz tego nie widzi, natomiast jak włączę w domoticzu to oczywiście stan w supli się zmienia.
User avatar
wojtas567
Posts: 1779
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Feb 26, 2019 10:03 pm

Linki bezpośrednie generujesz na supla.org, co do stanu to nie pomogę.
Pozdrawiam
Wojtek
arek156
Posts: 6
Joined: Wed Dec 13, 2017 8:51 pm

Wed Feb 27, 2019 10:17 am

Temat linku ogarnięty, teraz tylko brakuje statusu, czy ktoś to może rozwiązał?
Benon
Posts: 38
Joined: Tue Jan 15, 2019 8:17 am

Wed Feb 27, 2019 10:20 pm

Arek156, do Domoticza rozważ flash EasyEsp, jest łatwo konfigurowalny do Domoticza i sam definiujesz GPIO w przeglądarce.
arek156
Posts: 6
Joined: Wed Dec 13, 2017 8:51 pm

Thu Feb 28, 2019 7:05 am

Cześć
Do Domoticz mam zapięte różne systemy, easy Esp, Espurna, AFE. Potrzebuję supla aby włączać scenę zdalnie czyli np lampy przed domem. Mam podgląd do Domoticz z zewnątrz ale muszę się dodatkowo logować przez specjalny program, natomiast tutaj mogłbym jednym włącznikiem uruchamiać np 5 lamp jednocześnie :).
isom
Posts: 46
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Thu Feb 28, 2019 8:22 am

Są dwie drogi jedna to ustawić port w Domoticz na 80 i korzystać np z tego https://docs.dataplicity.com/lang-source
To oprócz możliwości zdalnego logowania przez SSH wystawia na porcie 80 stronę www , którą może być domoticz . Masz wtedy zdalny dostęp do domoticza i nie potrzebujesz Supli.
Drugi sposób to trzeba dać znać domoticzowi że te lampy są włączone z poziomu supli , więc wystarczy z wyjścia sterującego lampą podać sygnał na wolne GPIO w dołożonym np ESP 01 z softem AFE , lub EspEasy . W domoticzu tworzysz wirtualny czujnik " Status" , tworzysz proste zdarzenie w blockly , które na podstawie tego " Statusu" zmienia stan włącznika tych lamp.
Zamiast zdarzenia w blockly można też do czujnika " Status" dodać przełącznik tych lamp jako urządzenie podrzędne i wtedy każda zmiana " Status" zmienia stan przełącznika .
Jeżeli masz w pobliżu tego modułu z Suplą , jakiś inny moduł już działający z Domoticzem , a w nim wolne GPIO to nie trzeba dokładać ESP01.
arek156
Posts: 6
Joined: Wed Dec 13, 2017 8:51 pm

Sat Mar 02, 2019 11:50 am

Cześć
Logowanie metodą dataplicity mam zrobione, myślałem że jest taka opcja aby programowo spiąć te dwa systemy by jednym "klikiem" z poziomu supla włączyć dana scenę.
Może kiedyś uda się to rozwiązać. Dzięki za pomoc.
Pozdro
Post Reply