slawek wrote:Pytanie z innej beczki - Zybi - czy próbowałeś wgrywać kompilacje z upgrade 1024 do ESP07?
W ESP12F działają bez najmniejszych problemów, natomiast w "siódemce" mam ciągły restart jakby coś z pamięcią było nie halo... łączy się z siecią, potem próbuje wejść w konfig, wali błędami i znowu restart i tak w kółko...
One mają zdaje się 1MB pamięci, więc chyba powinny hulać ?
3 moduły zachowują się identycznie.
Nie mam jeszcze ESP-07. Chciałem kupić w Elty.pl , ale obecnie nie mają, a dzisiaj dostałem właśnie od niech przesyłkę z sonoff-ami.
Ale powiem tak. Na początku miałem problemy z kompilacjami, a to rozmiar przekroczony, a to bez SSL, a to flash nieodpowiedni, CFG_SECTOR, a to error przy zapisie konfiga, etc. Trochę sobie poczytałem i opracowałem własny build.sh i przystosowałem odpowiednio SDK do kompilacji. Obecnie zmieniam/ustawiam tylko jeden parametr dla danej płytki i dalej idzie wszystko z automatu, a odpowiednie dane o kompilacji zapisują się w nazwie pliku binarki (oprócz adresów do wgrywania). Od tego czasu, nie mam żadnych problemów. Najważniejsze, to należy wiedzieć jaka jest właśnie pamięć flash modułu i czy kompilujesz z FOTA czy non FOTA (memory map), a później oczywiście ustawienie odpowiednich parametrów wgrywania softu. Polecam dokumentację espressif-a do analizy, a i trochę już wspomniałem o tym na forum, w tym przystosowanie pliku eagle.app.v6.ld w SDK. Przy gotowcach brakuje mi właśnie takiej podstawowej informacji, dlatego jak wystawiam swoje kompilacje, to szczegółowo to opisuję.
Zrobiłem sobie ćwiczenie - taki sam soft skompilowałem dla modułów z pamięcią flash: 512k, 1MB i 4MB z FOTA i non FOTA. Wgrywał się i działał bez problemów.
A wracając do tematu, to z jakim softem masz problem? Mogę wygenerować binarkę i sprawdzimy.
ESP-07 ma flash 1MByte
ESP-12F ma flash 4MByte