Brak odczytu temperatury

krycha88
Posts: 429
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Dec 04, 2018 7:02 am

Dzisiaj wg historii na cloud wszystkie moje płytki z SUPLą przestały odczytywać temperaturę, a stało się to na każdym urządzeniu o tej samej porze 2018-12-04 00:07:45. Czy też macie taki problem?

Przekaźnik działa, ale brak odczytów z temperatury.
Akowy
Posts: 4
Joined: Thu Sep 13, 2018 5:53 pm

Thu Dec 13, 2018 10:15 pm

Podłączam się do tematu. Nie wiem z jakiej przyczyny Supla pokazuje temperaturę i wilgotność na ESP 8266 a po ok 1h przestaje. Urządzenia w Supli mają status jako podłączone. Zazwyczaj wyłączenie zasilania na chwilę naprawia sytuację i widać temperatura/wilgotność ale po jakimś czasie znowu przestaje. Myślałem początkowo, że to może jakiś problem sprzętowy, ale dzieje się tak na NodeMcu, Wemos D1, i przy dwóch czujnikach AM2302, więc to raczej nie kwestia sprzętu.
User avatar
michael
Posts: 970
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Dec 14, 2018 6:24 am

To raczej problem wgranego firmware. Nie wiem jaki masz, ale spróbuj z innym.
Sprawdź z oficjalnych binarek czy problem też występuje.

https://github.com/SUPLA/ESP8266
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Akowy
Posts: 4
Joined: Thu Sep 13, 2018 5:53 pm

Fri Dec 14, 2018 6:56 pm

Czujnik temperatury i wilgotności mam ASAIR AM2302. Próby wykonywałem na firmware do niego, jak i do DHT22 i z tym samym efektem. Natomiast już wiem, że czujnik przestaje pokazywać wartości w momencie zapisu jakichkolwiek zmian dla któregokolwiek urządzenia. Aktualnie w Supli mam podłączone:
- Sonoff z DS18B20
- ESP8266 z DS18B20
- ESP8266 z AM2302
Jeśli dokonam jakiejkolwiek zmiany w supli (np zmiana lokalizacji, zmiana nazwy czujnika, lub korekta wartości), to na chwilę wszystkie urządzenia są rozłączane i ponownie podłączane i to właśnie w tym momencie czujnik AM2302, przestaje pokazywać wartości. Wygląda to tak, jakby ta chwilowa przerwa po zapisie danych nie stanowiła problemu dla Firmware/Supli przy czujnikach DS18B20, ale dla AM2302, czy DHT22 już tak.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Dec 14, 2018 7:00 pm

Dla DS18B20 też jest problem, ale właśnie testuję soft który sobie już z tym radzi.
PLF10T
Posts: 227
Joined: Sun May 22, 2016 6:24 pm

Sun Dec 16, 2018 8:26 am

Mam to samo (SONOFF BASIC + DS), ale mam kilka takich urządzeń, z tą samą wersją oprogramowania (2.5.3), a tylko na jednym brak odczytu temperatury.

1) możliwe, że to jednak wina oprogramowania?
2) planowana jest aktualizacja oprogramowania?
3) jeśli pojawi się nowa wersja, czy urządzenie samo się zaktualizuje (ma włączoną opcję automatycznej aktualizacji)?
krycha88
Posts: 429
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Dec 17, 2018 7:08 am

Coś jest narzeczy, tylko restart modułu pomaga aby temperatura się odczytała. Czasami po restarcie odczytuje się temperatura powyżej 50 stopni która w pewnym momencie wraca do normalnych odczytów.

ja używam softu ale z przed 2 tyg:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard

Który firmware nie ma tego problemu z ds18b20??
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Dec 17, 2018 8:25 am

Tydzień czasu poświęciłem na ten problem, ale mam już gotowy soft do Sonoff-a Basic-a.
Chętnych do testów proszę o kontakt na priv.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Dec 17, 2018 8:40 am

krystianmen wrote:
Mon Dec 17, 2018 7:08 am
Coś jest narzeczy, tylko restart modułu pomaga aby temperatura się odczytała. Czasami po restarcie odczytuje się temperatura powyżej 50 stopni która w pewnym momencie wraca do normalnych odczytów.

ja używam softu ale z przed 2 tyg:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard

Który firmware nie ma tego problemu z ds18b20??
W moim sofcie nikt nie zgłaszał takiego problemu:
viewtopic.php?f=24&t=4077
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Sep 03, 2018 1:57 pm

Wed Feb 27, 2019 9:18 pm

mam trzy moduły bramowe z ds18b20, dwa moduły esp01 z am2302 i dwa esp01 z ds18b20

każda zmiana konfiguracji przez stronę powoduje zaprzestanie działania modułów z am2302 (te z ds18b20 po chwilowej przerwie zaczynają działać)
esp01 z am2302 zawieszają się też po godzinie, czasem kilku - reszta modułów działa bez zarzutu

jest jakieś rozwiązanie tego problemu ?
Post Reply