Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wsosniak
Posts: 318
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sun Mar 03, 2019 6:44 pm

@fracz - dzisiaj przyszedł mi do głowy pewien pomysł aby Termostat użyć jako mechanizm do powiadomienia mnie (call VOIP , mail, sms , powiadomienie push - wszystko wysłane przez IFTTT) o tym że mam pożar w domu (dla mnie pożar jest wtedy gdy temperatura przekracza powiedzmy 30 st ). Ale mam mały problem . Załozyłem nowy termostat o nazwie SALON i pod urządzenie schładzające podłączyłem sonoffa ktory jest ustawiony jako gate (włącza sie tylko na 1 sek , wysyłąjąc do IFTTT webooka o nazwie ALARM , a IFTTT jak otrzyma ten ALARM to wysyła do mnie te powiadomienia) .
Ten termostat ustawiony jest z takimi warunkami :jesli temp >30 to zacznij schładzać , jesli schłodzisz do 24 to wyłącz schładzanie). I sam termostat działa ok : jak temperatura przekracza te 30 stopni to ten sonoff jest załączany przez termostat - i to jest ok (w logach supla scripts mam "Włączono kanał #xxxxxx" ) . Ten sonoff oczywiście sam się wyłącza po tej jednej sekundzie , no bo jest w trybie gate w cloudzie. Ja dostaje te powiadomienia przez IFTTT - to jest super.
Termostat w tym czasie cały czas pokazuje ze jest włączony (to tez jest ok) , az do momentu jak temperatuta spadnie ponizej 24 st (tak jak to wynika z warunków termostatu). I termostat się wyłącza , w logach mam "Wyłączono kanał #xxxxxx" ale (i tu mam mały problem) ..... ten mój sonoff w tym momencie się ponownie załącza i wyłącza generując ponownie powiadomienie . Czemu się załącza ? w logach mam ze "Wyłączono kanał #xxxxxx". A moze termostat w tym momencie robi PRZEŁĄCZ na tym urządzeniu schładzającym i dlatego mi ten mój sonoff się załącza?
Attachments
1.png
1.png (101.66 KiB) Viewed 1225 times
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Mar 03, 2019 7:26 pm

Załącza się bo dostaje polecenie - wyłącz - to normalne dla trybu monostabilnego, w jakim pracuje kanał gate - analogicznie jak - zamknij - otwórz bramę - zachowuje się prawidłowo
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
wsosniak
Posts: 318
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sun Mar 03, 2019 7:32 pm

slawek wrote:
Sun Mar 03, 2019 7:26 pm
Załącza się bo dostaje polecenie - wyłącz - to normalne dla trybu monostabilnego, w jakim pracuje kanał gate - analogicznie jak - zamknij - otwórz bramę - zachowuje się prawidłowo
racja
ustawie tego mojego sonoffa jako automat schodowy i powinno byc ok
wsosniak
Posts: 318
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sun Mar 03, 2019 8:31 pm

@fracz - przy definicji urządzenia grzejącego/chłodzącego jest mozliwość wybrania urządzeń ustawionych jako gate (brama garazowa , wjazdowa, furtka, drzwi) a nie ma na liście urządzeń typu AUTOMAT SCHODOWY. Czy byłby to duży problem aby dodać ten typ do listy wyboru urządzeń chłodzących/grzejących ?
kristover
Posts: 10
Joined: Wed Mar 20, 2019 6:46 pm

Fri Mar 22, 2019 5:31 pm

Pytanie do twórcy skryptów - czy jest możliwe by na wykresie temperatur i wilgotności umieścić jeszcze informację o zadziałaniu przekaźnika ?Coś jak wykres zegarowy zero jedynkowy. Fajnie by było widzieć że rosnie temp lub się schładza bo zadziałało urządzenie podłęczone pod czujnik.

Czy pokazanie temp. w dokładności do dwóch miejsc po przecinku będzie dużym problemem ?
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Mar 22, 2019 5:50 pm

kristover wrote:
Fri Mar 22, 2019 5:31 pm
Czy pokazanie temp. w dokładności do dwóch miejsc po przecinku będzie dużym problemem ?
Ale po co ? Uważasz, że masz idealne warunki pomiaru (wysokość, cyrkulacja powietrza itp...), że o dokładności/klasie DS-a podawanej przez producenta już nie wspomnę...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kristover
Posts: 10
Joined: Wed Mar 20, 2019 6:46 pm

Fri Mar 22, 2019 6:55 pm

np po to by nie było sytuacji kiedy na podglądzie jest temp zadana np 19.5 i odczytana 19,5 a grzanie się już włączyło.
Szukając przyczyny okazuje się że temperatura odczytana z czujnika to 19,46 i dlatego załączyło się ogrzewanie.
Dodam że twórca skryptu korzysta ze wskazań temp do dwóch miejsc po przecinku ale w innej zakładce. (Pierwsza z lewej supla sciripts i szary znak zapytania przy termometrze) oczywiście na www.supla.fracz.com
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Mar 22, 2019 8:43 pm

Ale pamietaj także, że skrypty @fracza sprawdzają warunek co 5 minut, więc twoja dokładność choćby z tego względu "bierze w łeb"
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Tomlap
Posts: 11
Joined: Fri Mar 22, 2019 9:47 pm

Fri Mar 22, 2019 10:13 pm

A już miałem zmieniać oprogramowanie w swoim TH10... Niby fajnie wygląda ten cały termostat ale jego aktualizacja co 5 minut jest dla mnie zbyt dużym czasem. Ma ktoś informacje co jaki czas jest aktualizowana temperatura na kodzie Supli dla TH10?
User avatar
wojtas567
Posts: 1753
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Mar 22, 2019 11:25 pm

Tomlap wrote:
Fri Mar 22, 2019 10:13 pm
Ma ktoś informacje co jaki czas jest aktualizowana temperatura na kodzie Supli dla TH10?
W Supli termometry aktualizują się co ok 10 sekund
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply