Czyli nie jestem sam...slawek wrote:Ja też czekam na takie rozwiązanie - aby jeden ESP mógł sterować drugim bezprzewodowo...
Początek przygody z SUPLA - dostępne możliwości.
-
maciekelga
-
slawek
Pytanie z innej beczki - Zybi - czy próbowałeś wgrywać kompilacje z upgrade 1024 do ESP07?
W ESP12F działają bez najmniejszych problemów, natomiast w "siódemce" mam ciągły restart jakby coś z pamięcią było nie halo... łączy się z siecią, potem próbuje wejść w konfig, wali błędami i znowu restart i tak w kółko...
One mają zdaje się 1MB pamięci, więc chyba powinny hulać ?
3 moduły zachowują się identycznie.
EDIT: sorki - przez nieuwagę pomyliłem wątek, niestety nie mogę skasować...
W ESP12F działają bez najmniejszych problemów, natomiast w "siódemce" mam ciągły restart jakby coś z pamięcią było nie halo... łączy się z siecią, potem próbuje wejść w konfig, wali błędami i znowu restart i tak w kółko...
One mają zdaje się 1MB pamięci, więc chyba powinny hulać ?
3 moduły zachowują się identycznie.
EDIT: sorki - przez nieuwagę pomyliłem wątek, niestety nie mogę skasować...
Last edited by slawek on Thu Oct 27, 2016 11:16 pm, edited 1 time in total.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
wojtas567
Oj ja też to potrzebuję tylko jest mały kłopot z modułem ESP w stosunku do zamelowskich włączników zdalnych ESP nie pociągnie na baterii, musi być zasilany z sieci. Mam włącznik 4 pozycyjny zamela już przynajmniej 1,5 roku pracuje na CR2032.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
0xFF
Może Raspberry Pi + moduł Razberry.maciekelga wrote: Panowi znowu z innej beczki, czy jest szansa na jakiekolwiek sterowanie urządzeniami po Z-Wave? Dokładnie głowicami termostatycznymi.
Do tego programista, który to zepnie.
-
maciekelga
Mi by pasował nawet nadajnik zasilany normalnie, nie z baterii.wojtas567 wrote:Oj ja też to potrzebuję tylko jest mały kłopot z modułem ESP w stosunku do zamelowskich włączników zdalnych ESP nie pociągnie na baterii, musi być zasilany z sieci. Mam włącznik 4 pozycyjny zamela już przynajmniej 1,5 roku pracuje na CR2032.
-
maciekelga
Może kiedyś się uda spiąć SUPLA i sterowanie ogrzewaniem.0xFF wrote:Może Raspberry Pi + moduł Razberry.maciekelga wrote: Panowi znowu z innej beczki, czy jest szansa na jakiekolwiek sterowanie urządzeniami po Z-Wave? Dokładnie głowicami termostatycznymi.
Do tego programista, który to zepnie.
-
maciekelga
Kolejne z serii pytań 
Czy statusy urządzeń są aktualizowane na podstawie jakiegoś sygnału zwrotnego z urządzeń? Tzn. wysyłamy komendę do ESP załącz przekaźnik, i na podstawie feedbacka z ESP aktualizowany jest status w SUPLA? Czy jest tak jak w Domoticzu, że po prostu jak wyślemy komendę to automatycznie zmienia się ikona w aplikacji na status przeciwny, bez znaczenia czy sygnał dotarł do urządzenia docelowego czy nie...
Czy statusy urządzeń są aktualizowane na podstawie jakiegoś sygnału zwrotnego z urządzeń? Tzn. wysyłamy komendę do ESP załącz przekaźnik, i na podstawie feedbacka z ESP aktualizowany jest status w SUPLA? Czy jest tak jak w Domoticzu, że po prostu jak wyślemy komendę to automatycznie zmienia się ikona w aplikacji na status przeciwny, bez znaczenia czy sygnał dotarł do urządzenia docelowego czy nie...
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Przy zmianie stanu kanału (np przełączenie przekaźnika) manualnie lub przez smartfon zwrotnie przesyłana jest do serwera aktualna wartość.
Oprócz tego wysyłane jest powiadomienie o zdarzeniu. Skutek jest taki, że na wszystkich urządzeniach zmienia się np ikona symbolizująca stan włączony lub wyłączony
Oprócz tego wysyłane jest powiadomienie o zdarzeniu. Skutek jest taki, że na wszystkich urządzeniach zmienia się np ikona symbolizująca stan włączony lub wyłączony
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
maciekelga
Czyli informacja przesyłana jest z samego ESP? Chodzi mi o sytuację gdy np. na aplikacji klikam włącz światło (ON) i z jakiegoś powodu ta komenda nie dotrze do ESP, fizycznie on nie przesteruje przekaźnika to w aplikacji będę widział jaki status ON czy OFF? Czy feedback jest realny z urządzenia?pzygmunt wrote:Przy zmianie stanu kanału (np przełączenie przekaźnika) manualnie lub przez smartfon zwrotnie przesyłana jest do serwera aktualna wartość.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Feedback jest realny z urządzenia. Może być inna sytuacja. Smartfon wysyła komendę "włącz światło" ona dociera i ESP załącza światło. W tym momencie zrywa siec i nie masz zwrotnej informacji bo ona nie dociera, ale wtedy też widzisz, że zmienia się zielona kropka na czerwoną co oznacza, że ESP nie ma dostępu do sieci lub jest wyłączone.
Masz dwie możliwości. Zawsze znasz rzeczywisty stan przekaźnika, lub wiesz, że coś jest nie tak.
Masz dwie możliwości. Zawsze znasz rzeczywisty stan przekaźnika, lub wiesz, że coś jest nie tak.
SUPLA.... Nareszcie w domu.