problem z wejściem w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
KrzKoz
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 04, 2019 5:40 am

pn mar 04, 2019 6:06 am

Witam,

po pomyślnym zainstalowaniu urządzenia - zarejestrowane i działa - mam problem aby wprowadzić je w tryb konfiguracji w celu zmienienia ustawień przycisków oraz diody. Tryb konfiguracji włącza się na 1, max 2 sekundy, następnie ponownie łączy się z siecią lub przechodzi w stan szukania połączenia (gdy router jest wyłączony).

Sprawdziłem też już wcześniej zainstalowane przełączniki (instalacja styczeń 2019) - sytuacja jest identyczna (przedtem nie było tego problemu)
Ostatnio zmieniony śr mar 06, 2019 7:43 pm przez KrzKoz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9441
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 04, 2019 7:08 am

Spróbuj się połączyć innym klientem.
KrzKoz
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 04, 2019 5:40 am

pn mar 04, 2019 7:37 pm

Próbowałem. To samo dzieje się na wszystkich urządzeniach. Tryb konfiguracji wyłącza się zbyt szybko - urządzenie jest dostępne tylko przez sekundę, po ustaleniu połączenia zaraz się rozłącza.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9441
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 04, 2019 7:57 pm

Na wszystkich urządzeniach tj na jakich ?
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 36
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

wt mar 05, 2019 2:47 pm

KrzKoz pisze:
pn mar 04, 2019 6:06 am
...
Tryb konfiguracji włącza się na 1, max 2 sekundy, następnie ponownie łączy się z siecią
...
Miałem podobną sytuację.
Na czas konfiguracji wyłącz wifi które masz w domu.

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
KrzKoz
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 04, 2019 5:40 am

śr mar 06, 2019 7:42 pm

No i po problemie. Rzeczywiście wyłączenie wifi wyeliminowało kwestie, o których pisałem. Włączyłem urządzenia w tryb konfiguracji bez najmniejszego problemu.

Dodam tylko, że wcześniej symulowałem wyłączenie sieci zmieniając jej nazwę. Wtedy urządzenie po wprowadzeniu go w stan konfiguracji włączało się po sekundzie w stan szukania połączenia. Wygląda na to, że silne otoczenie jakiegokolwiek sygnału wifi powoduje te zakłócenia.
No, ale ja tutaj zostawiam ten temat. Ważne, że działa.

Zastanawiam się tylko, co bym zrobił gdybym ciągle mieszkał w bloku gdzie prawie wszyscy moi sąsiedzi posiadali routery, które spokojnie pokrywały swoim zasięgiem cały budynek :?
szczeles
Posty: 1
Rejestracja: pn gru 23, 2019 9:20 pm

pn gru 23, 2019 9:35 pm

Właśnie napotkałem ten sam kłopot i nie wiem, jak bym sobie bez Waszej pomocy poradził, dzięki!!!

Zmieniłem sieć WiFi na mesh i z sukcesem przekonfigurowałem wszystkie rolety poza jedną. Kombinowałem, resetowalem na wszystkie sposoby, bez rezultatu - nie udało się wprowadzić SRW-01 w stan konfiguracji. Już byłem gotów reklamować sterownik, aż tu znalazłem Twój wątek - na chwilę odłączyłem satelitę, która wylądowała w pobliżu włącznika rolet i poszło jak z płatka. Powinni to dodrukować w instrukcji ;-)

Dzięki!
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 36
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

pt sty 03, 2020 2:54 pm

szczeles pisze:
pn gru 23, 2019 9:35 pm
... nie udało się wprowadzić SRW-01 w stan konfiguracji. ...
Powinni to dodrukować w instrukcji ;-)
To raczej nie dotyczy konkretnych urządzeń z oprogramowaniem supla, a prawdopodobnie obecności sieci wifi w technologii mesh dającej silny sygnał.

Mam w domu sieć wifi mesh.
W celu wejścia w konfigurację modułu z suplą czyli połączeniem z wifi tworzonym przez moduł (nie ZAMEL SRW-01), również musiałem tymczasowo wyłączyć wifi.

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1416
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt sty 03, 2020 3:59 pm

Też mam w domu mesh (Asusa), SSID to samo dla pasm 2.4 i 5 GHz i nie mam żadnych problemów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Remi
Posty: 75
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pt mar 20, 2020 11:21 pm

Mam ten sam problem z dwoma modułami SLW-01. Dotychczas jeden z nich przypadkiem udało mi się wprowadzić w tryb konfiguracji. Nie jestem w stanie tego zrobić ponownie (jeszcze jutro spróbuję z całkowicie wyłączoną siecią WiFi ale takie rozwiązanie problemu w przypadku modułów Zamela to szczerze mówiąc żart...).
Było by miło, gdyby Zamel się wypowiedział w tym temacie co by mogło naprowadzić użytkowników w przypadku napotkanego problemu jak go obejść. W moim przypadku moduł to SLW-01 z FW 2.5.5.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”