Witam,
posiadam Sonoff Basic. Jest to inna wersja niż w poradniku do instalacji firmware Supla (https://www.smartnydom.pl/wgrywanie-fir ... do-sonoff/). Postępując według instrukcji nie jestem w stanie wykonać wgrania firmware w Nodemcu Flasher.
Port jest wykrywany. Klikam Flash i niestety nic, stoi w miejscu. Program nie wyświetla również adresów, tylko "Waiting MAC".
W załączniku moja wersja Sonoff Basic.
Proszę o podpowiedzi co może być rozwiązaniem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Instalacja firmware Supla na Sonoff Basic (inna wersja)
-
tomekdorobisz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
slawek
Musisz wprowadzić w tryb flash - czyli wcisnąć przycisk i z wciśniętym podłączyć zasilanie.
Zanim zadasz takie pytanie wypadałoby co nieco wcześniej poczytać FAQ, bo to podstawy czgokolwiek...
Zanim zadasz takie pytanie wypadałoby co nieco wcześniej poczytać FAQ, bo to podstawy czgokolwiek...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
tomekdorobisz
"Postępując według instrukcji nie jestem w stanie wykonać wgrania firmware w Nodemcu Flasher."
Co oznacza, że wprowadziłem, więc wystarczyło przeczytać mój post dokładniej.
Co oznacza, że wprowadziłem, więc wystarczyło przeczytać mój post dokładniej.
-
tomekdorobisz
"Postępując według instrukcji nie jestem w stanie wykonać wgrania firmware w Nodemcu Flasher. "
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Dalej nie widzę gdzie napisałeś, że wprowadziłeś moduł w tryb flashowania. Na razie z Twojego opisu wynika, że nie udało Ci się prawidłowo podłączyć modułu. Podłącz Putty i zobacz co się wyświetla jak przełączasz moduł w w/w tryb.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
wojtas567
Skoro wszystko robisz prawidłowo i nic nie działa to sprawdź jeszcze wersję połączenia TX-TX, RX-RX.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
r14
- Has thanked: 1 time
Instalowałeś sterowniki czy Windows sam wykrył ?
Jak próbowałem pierwszy raz miałem ten sam efekt, nowy com pojawił się jako port komunikacyjny com12 i nic nie szło, dopiero jak zainstalowałem sterowniki, nazwa zmieniła się na Silicon Labs CP210x.... COM12 i poszło... putty pomogło skupić się na tym, że to jednak problem z komunikacją
Jak próbowałem pierwszy raz miałem ten sam efekt, nowy com pojawił się jako port komunikacyjny com12 i nic nie szło, dopiero jak zainstalowałem sterowniki, nazwa zmieniła się na Silicon Labs CP210x.... COM12 i poszło... putty pomogło skupić się na tym, że to jednak problem z komunikacją