Kontaktron

prozak

Witam. Namęczyłem się, czytałem szukałem i się poddaję. Proszę o pomoc czemu nie działa kontaktron. Sonoff basic firmware multiboard podłączenie jak na poniższym screenie. Nie wiem czy dobrze proszę o potwierdzenie lub sprostowanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
shimano73
Been thanked: 1 time

Jesteś pewien ze to kontaktron nie działa, a jak zewrzesz gpio do gnd to jest jakaś reakcja , kontaktron zwykle cichutko „cyka” gdy się zbliży magnes
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
prozak

Chodzi o to że na tel mam ikonkę drzwi i 2 kropki po lewej i prawej (puste) zielone. Gdy rozłączam i załączam kontaktron nic się nie dzieje. Może coś źle ustawiam w cloud? Nie zwierałem grd z gpio, sprawdzę wieczorem. Oraz proszę o potwierdzenie czy podłączenie jak na powyższym screenie jest prawidłowe.
cino111

Czujnik pojawia Ci się w cloudzie i tam przypisujesz go do odpowiedniego kanału, czyli w twoim przypadku do drzwi. Ikona drzwi będzie Ci się zmieniała.
prozak

Jest przypisany do kanału, a tak mi się przynajmniej wydaje. Na screenie poniżej jest napis "rozłączony", bo aktualnie ten sonoff jest wyłączony
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

Z lewej strony masz "czujnik dla kanału" wybierz do których drzwi ma on być podpięty i zapisz.
Pozdrawiam
Wojtek
prozak

Gdy to wybieram to mam "szukaj" i "Żadne wyniki nie pasują do"
wojtas567

Musisz mieć ustawiony przełącznik na drzwi wtedy będziesz widział tu do połączenia.
coś takiego:
Pozdrawiam
Wojtek
prozak

Problem w tym że nie wiem jak to zrobić. Nie mam nic do wyboru w tych kanałach. Chyba że gdzieś trzeba coś dodać.
wojtas567

Czujnik już masz ustawiony na drzwi więc przejdź do kanału przekaźnik i ustaw na drzwi, a na dole będziesz miał czujnik otwarcia i tam wybierz z listy.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”