Nowa wersja sonoff RF R2 V1.0

owca9519
Posty: 42
Rejestracja: pn lut 11, 2019 10:56 pm

śr mar 13, 2019 6:04 am

ciekawy_zycia pisze:
wt mar 12, 2019 11:15 pm
Witam,
Probowalem wgrac oprogramowanie do supli (na SONOFF basic w tej nowej wersji) i nie dziala, tzn nie miga dioda, wydaje mi sie ze tez popelnilem blad i wgralem (ESP8266). To moje pierwsze wgrywanie i nie poszlo najlepiej.
https://www.supla.org/download/sonoff-firmware.zip

Skad moge sciagnac poprowana wersje?
A włączyłeś Sonoffa w tryb konfiguracji ?
ciekawy_zycia
Posty: 42
Rejestracja: śr mar 06, 2019 8:35 am

śr mar 13, 2019 8:59 am

tak robie w nastepujacy sposob:
1. wlaczam w tryb flashowania , czyli wpinam do usb z wcisnietym guzikiem
2. wgrywam blanka 1MB i czyszcze cala pamiec ESP flashDownload toolem
3. Wgrywam soft tez przez ESP flashDownload tool, niestety wgralem ten na stary
4. Flashowanie zakonczone sukcesem.
5. Po zapodaniu zasialania, dioda wogole nie miga, wogole nie swieci, brak jakielkowiek reakcji, takze po wcisnieciu przycisku nie wchodzi w stan konfiguracji :(
5. Albo calkowicie uszkodzilem basica, albo moze to tylko kwestia firmwaru, wiec moze ktos mi poleci taki ktory dziala na ta wersje (z innym hardwarem.
vajera
Posty: 179
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

śr mar 13, 2019 9:27 am

to jest wersja bez modułu RF?
owca9519
Posty: 42
Rejestracja: pn lut 11, 2019 10:56 pm

śr mar 13, 2019 9:32 am

ciekawy_zycia pisze:
śr mar 13, 2019 8:59 am
tak robie w nastepujacy sposob:
1. wlaczam w tryb flashowania , czyli wpinam do usb z wcisnietym guzikiem
2. wgrywam blanka 1MB i czyszcze cala pamiec ESP flashDownload toolem
3. Wgrywam soft tez przez ESP flashDownload tool, niestety wgralem ten na stary
4. Flashowanie zakonczone sukcesem.
5. Po zapodaniu zasialania, dioda wogole nie miga, wogole nie swieci, brak jakielkowiek reakcji, takze po wcisnieciu przycisku nie wchodzi w stan konfiguracji :(
5. Albo calkowicie uszkodzilem basica, albo moze to tylko kwestia firmwaru, wiec moze ktos mi poleci taki ktory dziala na ta wersje (z innym hardwarem.
Zobacz jaki tam masz ESP na sonoffie
Potem w programie ESP flash download masz wybór ESP 8285 lub 8266
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 13, 2019 3:38 pm

W ESP flash download tool V1.2 możesz wgrywać jak do 8266, tylko SPI MODE ma być DOUT... a w ogóle to powinieneś zacząć pytanie od pokazania ustawień, bo z opisu nie widać...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ciekawy_zycia
Posty: 42
Rejestracja: śr mar 06, 2019 8:35 am

śr mar 13, 2019 5:44 pm

Ok poradzilem sobie, parametry byly w porzadku, wgralem kazdy mozliwy firmware do SONOFFA ze strony https://www.supla.org/pl/download i nic pomoglo ( to tak w akcje desperacji) , dopiero firmware od espablo zadzialal i to za pierwszym razem.

Odnosnie tego ze mozna wybrac pomiedzy ESP 8285 a ESP 8266, to nie widze takiej opcji??
Tak dla następnych osób, bo będzie ich coraz więcej to żeby nie tracić czasu to odrazu proponuje wgrywanie firmawaru ze strony:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware
oraz sam watek:
viewtopic.php?f=11&t=3843
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 13, 2019 6:05 pm

ciekawy_zycia pisze:
śr mar 13, 2019 5:44 pm
Odnosnie tego ze mozna wybrac pomiedzy ESP 8285 a ESP 8266, to nie widze takiej opcji??
To zależy jakiego programu używasz
Tak dla następnych osób, bo będzie ich coraz więcej to żeby nie tracić czasu to odrazu proponuje wgrywanie firmawaru ze strony:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware
Bez przesady... do sonoffa jest jeszcze "kilka" innych działających softów
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ciekawy_zycia
Posty: 42
Rejestracja: śr mar 06, 2019 8:35 am

śr mar 13, 2019 7:39 pm

Bez przesady... do sonoffa jest jeszcze "kilka" innych działających softów
Żaden oficjalny na stronie supli nie działa pod ten najnowszy sonoff basic czyli na płycie RF R2 V1.0, nie dziala bo przetestowalem, ale chetnie przetestuje inny (mam wszystko pootwierane na stole, gotowe do testow), poprosze o linka do pobrania i moge posprawdzać. Myśle ze sporo ludzi moze miec taki problem i moga sie zrazic do supli, bo tutorial do ladowania softu jest wg mojej opinii nie aktualny.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 13, 2019 9:48 pm

Zajrzyj na PW...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Arek.kandula
Posty: 302
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw mar 14, 2019 6:39 am

Multiboard działa na nowym sonoffa tylko że nie działają żadne gpo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”