sonoff Basic do napędu bramy

Jeki87
Posty: 85
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

wt mar 19, 2019 7:51 am

dzikusk pisze:
pn mar 18, 2019 9:12 am
Spalony SonOff.
Wgrałem Multiboard do nowego SonOffa, wbrałem SX2 i podpiąłem kontaktron oraz czujnik temp.
Na "such" wszystko pięknie się pokazywało w aplikacji (czujnik otwarcia), temperatura, więc zamontowałem go do bramy.
Niestety udało mi się wysterować bramę tylko jeden raz, ponieważ po tym SonOff umarł! Myślałem, że stracił zasięg czy coś ale podłączyłem do w domu i nic. Nadal nie żyje. Co mogło być nie tak? Zwarcia żadnego nie zrobiłem w bramie. Wszystko podłączałem ostrożnie.
jedyne co mi przychodzi go głowy to brak rezystora, który pominąłem wogóle (bo wszystko działało, wskazania termometru były prawidłowe).
Mam drugiego SonOffa i chcę zrobić dokładnie tę samą funkcjonalność ale nie chcę kolejnego spalić.

Ktoś miał taki przypadek?
Soft sx2 nienadaje sie so nowego sonoff jako gate z czujnikiem otwarcia
Przy zwartym rx-gnd lub gpio2-gnd moduł nie ruszy !
Wypnij wszystkie zworki z RX i gpio2-gnd wtedy powinien ruszyć
Zieciu971
Posty: 11
Rejestracja: śr wrz 21, 2016 7:49 pm

wt mar 19, 2019 2:26 pm

Witam serdecznie, przerobiłem sobie sonoffa Basic do sterowania bramą, mam też do dyspozycji Zamela SBW 01 i zastanawiam się, czy nie będzie problemu z zasięgiem pilotów gdy włożę któryś z modułów do obudowy centrali. Czy sygnał wifi może zakłócać 433mhz z pilotów ? Niby działają na różnych częstotliwościach ale to tylko fale radiowe. Proszę o poradę
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7960
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 19, 2019 2:29 pm

SBW nie zakłóci. Były robione badania w tym zakresie. Sonoff - nie wiem.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1038
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt mar 19, 2019 2:38 pm

Nie zakłócą się. To są różne częstotliwości.
Nie mam SBW ale esp8266-12F zamontowane na płycie inCan i moduł wsadziłem w lampę sygnalizujacą otwieranie bramy, obok jest antena od pilotów na 443MHz. I jedno i drugie działa bez zarzutów.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Zybi
Posty: 1439
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt mar 19, 2019 4:51 pm

IMO nie fale radiowe 433 Mhz i WiFi wzajemne się zakłócają, lecz "kiepska" przetwornica w modułach ESP zasilanych napięciem sieci może zakłócać odbiornik 433Mhz w centralce.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 54
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

wt mar 19, 2019 7:15 pm

Zieciu971 pisze:
wt mar 19, 2019 2:26 pm
Witam serdecznie, przerobiłem sobie sonoffa Basic do sterowania bramą, mam też do dyspozycji Zamela SBW 01 i zastanawiam się, czy nie będzie problemu z zasięgiem pilotów gdy włożę któryś z modułów do obudowy centrali. Czy sygnał wifi może zakłócać 433mhz z pilotów ? Niby działają na różnych częstotliwościach ale to tylko fale radiowe. Proszę o poradę
Niby dlaczego się nie nadaje? Odłączyłem wszystko co mogłem i nadal brak oznak życia
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7960
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 19, 2019 7:59 pm

Zybi pisze:
wt mar 19, 2019 4:51 pm
IMO nie fale radiowe 433 Mhz i WiFi wzajemne się zakłócają, lecz "kiepska" przetwornica w modułach ESP zasilanych napięciem sieci może zakłócać odbiornik 433Mhz w centralce.
Zgadza się
pykaman
Posty: 60
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

czw mar 21, 2019 7:50 am

Witam. Mam bramę z krańcówkami magnetycznymi - kontraktony. Czy pod ten kontrakton mogę podłączyć wyjście na czujnik z sonoff tak aby jeden kontrakton dawał znak bramie że już ma się zatrzymać w pozycji zamkniętej oraz żeby dawał znak do sonoff że brama jest zamknięta?
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 54
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

ndz mar 24, 2019 8:18 pm

dzikusk pisze:
pn mar 18, 2019 9:12 am
Spalony SonOff.
Wgrałem Multiboard do nowego SonOffa, wbrałem SX2 i podpiąłem kontaktron oraz czujnik temp.
Na "such" wszystko pięknie się pokazywało w aplikacji (czujnik otwarcia), temperatura, więc zamontowałem go do bramy.
Niestety udało mi się wysterować bramę tylko jeden raz, ponieważ po tym SonOff umarł! Myślałem, że stracił zasięg czy coś ale podłączyłem do w domu i nic. Nadal nie żyje. Co mogło być nie tak? Zwarcia żadnego nie zrobiłem w bramie. Wszystko podłączałem ostrożnie.
jedyne co mi przychodzi go głowy to brak rezystora, który pominąłem wogóle (bo wszystko działało, wskazania termometru były prawidłowe).
Mam drugiego SonOffa i chcę zrobić dokładnie tę samą funkcjonalność ale nie chcę kolejnego spalić.

Ktoś miał taki przypadek?
Wczoraj spaliłem kolejnego :o ale już wiem dlaczego. Otóż chcąc zamiast kontaktronu uzyskać sygnał "otwarte/zamknięte" gdzieś wyczytałem, że w Napędzie Nice Robus 600 należy podłączyć się do złącza SCA. Niestety podaje ono napięcie 36V i to było przyczyną spalenie juz 2 szt SonOffów. Ktoś ma wiedzę, które złącze naprawdę można wykorzystać z Robusa?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7960
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz mar 24, 2019 9:02 pm

Do Sonoff-a nie możesz podłączyć więcej niż 3.3v na wejściu. Co innego SBW.
ODPOWIEDZ